Miért ilyen fantasztikus a K&H székháza?

Díjeső A K&H Csoport 2008-ban bízta meg a TriGranit cégcsoportot az új székházának fejlesztésére. A campus-jellegű komplexum a Millennium Városközpont területén mintegy 76.000 négyzetméteren épült fel, az átadásra 2011-ben került sor. Mindkét épület („K” és „H”) tervezője a Finta Építésziroda volt. A székház azóta számos díjjal büszkélkedhet. Elsőként a 2012-ben elnyert REsource Property Awards – […]

Díjeső

A K&H Csoport 2008-ban bízta meg a TriGranit cégcsoportot az új székházának fejlesztésére. A campus-jellegű komplexum a Millennium Városközpont területén mintegy 76.000 négyzetméteren épült fel, az átadásra 2011-ben került sor. Mindkét épület („K” és „H”) tervezője a Finta Építésziroda volt. A székház azóta számos díjjal büszkélkedhet. Elsőként a 2012-ben elnyert REsource Property Awards – Év projektje díjat említhetjük. Majd az iroda.hu csoport által szervezett Az Év Irodája versenyen is számos előkelő helyezést gyűjtött be. Ezt követően elnyerte az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) nívódíját, amellyel azokat az építészeti alkotásokat ismerik el, amelyek az alumínium-üveg homlokzatépítésben korszerű, kreatív és minősített szerkezeteket alkalmaznak. Majd következett egy újabb rangos hazai elismerés, hiszen elnyerték az irodaépületek kategóriában az Építőipari Nívódíjat is.

Unikális megoldások

„Az épület nem csak építészetileg újszerű és innovatív, de gépészeti rendszerei, homlokzati struktúrája, árnyékolási rendszere is egyedülálló, és még számos, idehaza alig alkalmazott forradalmi újításokat is hasznosít. A monumentalitás mellett az alkalmazott anyagok és szerkezetek is kiváló minőségűek, csakúgy, mint azok kivitelezése és elhelyezése” – mondta el az iroda.hu kérdésére Laboranovits György, a K&H Ingatlangazdálkodási, logisztikai és bankbiztonsági igazgatóságának ügyvezető igazgatója. A székház a mintegy 23 ezer m2 üvegfelület alkalmazásával a tágasság érzetét és a természetes fény lehetőségekhez képest legnagyobb hasznosítását nyújtja az irodaterekben. Az egyedi szerkezetű üvegfalak az irodaházaknál alkalmazott üvegeknél nagyobb fényáteresztő képességű üvegezést kaptak. Ezt a külső árnyékolók alkalmazása tette lehetővé, amelyek automatikusan követik a nap változását, a szélviszonyokat, ugyanakkor minden helyiségnél biztosított az egyedi kezelés is.

Prioritások

A számos elismerés tükrében érdemes visszatekinteni a kezdetekre, vagyis amikor a K&H Csoport megbízta a TriGranit cégcsoportot az új székházának fejlesztésére, milyen fő szempontokat kezeltek prioritásként a tervezés, az építkezés és a fenntarthatóság tekintetében. „A K&H Csoport fenntarthatósági stratégiájának fókuszában négy terület áll – a gyermek-egészségügy, a sport, a vonzó munkahely megteremtése, valamint a környezetvédelem. E két utóbbi elv szellemében került fejlesztésre és kialakításra az új székház. Az épületek tervezésénél és megvalósításánál korszerű megoldásokat alkalmaztunk, a környezettudatos elveket maximálisan érvényesítve, például energiatakarékos elektronikai és épületüzemeltetési eszközökkel, az öblítésre esővizet használunk, illetve alternatív energiaforrásukat alkalmazunk az épület hűtése/fűtése során. Fontosnak tartjuk, hogy a Csoport mintegy 2500 központi dolgozója számára azonos és kiváló munkafeltételeket biztosítsunk korszerűen felszerelt, bebútorozott és kialakított irodákban” – tette hozzá Laboranovits György.

Költséghatékonyság

Másrészről az új székház növeli a hatékonyságot és költséghatékonyabbá teszi a működést azáltal, hogy egy helyen dolgozik a K&H Csoport minden központi területe. „A vízfelhasználást drasztikusan csökkentettük azáltal, hogy a használati vizes rendszereknél víztakarékos berendezéseket üzemeltetünk. Az alkalmazott technika eredményeként az üvegfelületek nem kiszűrik, hanem átengedik a természetes fény 60 %-át, így kevesebb áramot fogyasztunk. Megújuló energiaforrások alkalmazásával az energiafelhasználás 30-40 százalékkal alacsonyabb, mint korábbi épületeinkben, így az üzemeltetési költségek is ennek megfelelően jelentősen csökkentek. Az építés során, ahol csak lehetett, újrahasznosított anyagokat használtunk; a bútorok, szőnyegek pedig nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat, ragasztókat” – sorolja Laboranovits György a költségcsökkentő technológiákat.

LEED-minősítés

A K és a H épület emellett elnyerte a LEED minősítést, így a székház az első arany LEED fokozatú irodaház lett Magyarországon, és Közép-Kelet Európában is csak az ötödik. A minősítéssel díjazták, hogy a székház a helyszínválasztástól a berendezésig az előírt nemzetközi rendszer szabályainak megfelelően épült. A díjesőben természetesen óriási szerepe van a TriGranitnak, amely 1997-es alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a természetes és épített környezet tudatos megőrzésére és továbbfejlesztésére. „Úttörő szerepet vállaltunk a magyar ingatlanpiacon azzal, hogy a kivitelezéstől kezdve a nemzetközi rendszer szabványainak megfelelően készült az épület. Az új székház tervezésénél és kivitelezésénél a gazdaságosság mellett fontos szempontunk volt a környezettudatosság és a fenntarthatóság; a gépészeti és elektromos működési alapelvek, illetve berendezések, az akusztikai, ergonómiai és műszaki megoldások, valamint a zöld tetőkertek és teraszok mind a környezetbarát működést biztosítják” – nyilatkozta korábban Török Árpád, a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója.
 

+++

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!

SOCIAL BOX