A világhírű magyar startup, a Ustream káprázatos épületbe költözik+videó

Startupok a belvárosban Magyarországon is szinte startup-láz tört ki, sorra alakulnak az új cégek, a régiek közül pedig néhányan már világhírnévre tettek szert. Az innovatív technológiákkal foglalkozó startup cégek ma Budapest belvárosában unikális és különleges lokációkat keresnek, és erre a szerepre kiválóan alkalmas az ORCO által újjávarázsolt Párisi Nagyáruház, régebbi nevén Divatcsarnok. Az Andrássy úton […]

Startupok a belvárosban

Magyarországon is szinte startup-láz tört ki, sorra alakulnak az új cégek, a régiek közül pedig néhányan már világhírnévre tettek szert. Az innovatív technológiákkal foglalkozó startup cégek ma Budapest belvárosában unikális és különleges lokációkat keresnek, és erre a szerepre kiválóan alkalmas az ORCO által újjávarázsolt Párisi Nagyáruház, régebbi nevén Divatcsarnok. Az Andrássy úton található – 1911-ben átadott – épület szecessziós-neoreneszánsz stílusjegyei mellett a hatalmas egybefüggő belső tereket az indusztriális, loftos hangulat uralja, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak az Y-generációt foglalkoztató startup cégeknek. Ezt a különleges életérzést és teret a Ustream is felismerte, és a Robertson Hungary közreműködésével közel 1700 négyzetméternyi teret vesznek bérbe, amely magában foglal két emeletet, valamint a különleges atmoszférájú Kristály Termet. Ez utóbbiban a tervek szerint közösségi helyiséget kívánnak kialakítani, amely a tetőterasszal együtt igazán fantasztikus miliőt kínál majd a cég munkatársainak.

A Ustream sikere

A Ustream ma az élő, interaktív videó közvetítésben vezető szerepet tölt be a világon. Korlátlan számban képes összekötni közvetítőket és nézőket egyrészt innovatív technológiai megoldásokkal, másrészt kiterjedt közösségi és értesítési funkciókkal, amelyek lehetővé teszik bárki számára, hogy az általa szolgáltatott tartalom látható legyen néhány perc alatt. A Ustream termékeit számítógépen, televízión vagy éppen mobilkészülékeken keresztül 80 millióan használják szerte a világon. A startup cég 240 munkatársat alkalmaz öt irodában (San Francisco, Los Angeles, Tokió, Szöul és Budapest), azonban a technológiai kihívások miatt a legtöbb embert a kutatás+fejlesztés terén foglalkoztatja, a fejlesztőközpontjuk pedig teljes egészében Budapesten található.

Unikális terek

Vojnár Zinaida, az Orco Property Group értékesítési és marketing vezetője a július 30-i tetőteraszon megrendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy mintegy 1700 négyzetméternyi terület bérbevételével a Ustream a Párisi Nagyáruházat választotta. Az épület bérbeadottsága ezzel eléri a 85 %-ot. A Ustream esetében az irodakiválasztásnál a gazdasági szempontok mellett jelentős súllyal esett a latba az emberi tényező, hiszen az Y-generáció tagjai különleges és modern munkahelyet igényelnek. A Párisi Nagyáruházra a nyitott, transzparens terek a jellemzőek, vagyis nem egy klasszikus irodaházról beszélünk, ezért a „klasszikus cégek” helyett a startupok számára sokkal megfelelőbb irodaterületeket kínálnak – tette hozzá Vojnár Zinaida. Ráadásul a startup vállalkozások sikereik függvényében folyamatosan bővülnek és növekednek, ezért a bérbeadóknak olyan rugalmas feltételeket és tereket kell kialakítaniuk, amelyek a szinte állandó mozgásban lévő innovatív cégek igényeit kielégíthetik.

Kreatív, inspiráló közeg

Fehér Gyula, a Ustream magyar tulajdonosa és alapítója elmondta, hogy a Ustream budapesti irodájában 120 fő dolgozik, Magyarországon zajlik a termékfejlesztés és a tervezés, ezért az ügyfélszolgálati tevékenység minimális, vagyis a külső reprezentációs célok helyett a kreatív terek megtalálására helyezték a hangsúlyt az új iroda kiválasztásánál. Olyan unikális helyszínt kerestek Budapesten, amely inspirálja az alkalmazottakat, ugyanakkor nem a „rongyrázás” a meghatározó elem. Közel 50 helyszínt tekintettek meg előzőleg, míg végül a Párisi Nagyáruházat választották. A 100 éves épület egyrészt építészeti gyöngyszem, másrészt műemlék jellege mellett modern beosztással rendelkezik, harmadrészt az itt található indusztriális terek inspirálják és állandó mozgásban tarthatják a munkatársakat. Fontos szempont volt még természetesen a lokáció, hogy a dolgozók étkezési és szórakozási lehetőségeket találhassanak maguknak a közelben. Valamint a bérbeadó rugalmassága is hozzájárult ahhoz, hogy az Andrássy utat választották, hiszen a Ustream egyik elvárása volt, hogy egy 50 fős kerékpártároló is kialakításra kerüljön, valamint háziállatokat is behozhassanak az irodába.

Gyorsan végeztek

Papp Róbert, a Robertson Hungary vezető iroda-bérbeadási tanácsadója hozzátette, hogy a Ustream nagyon rugalmasan és kreatívan közelítette meg az irodaválasztás kérdését. Ahogy egyre több épületet néztek meg, ők is egyre jobban pontosították az igényeiket, míg végül az Andrássy úton megtalálták a tökéletes épületet. Majd hozzátette, hogy a Ustream számára komoly kihívás volt új irodát találni, hiszen a válság óta többnyire olyan fejlesztések zajlanak Budapesten, amelyek nem elsősorban a startupok igényeit elégítik ki, ezért a számításba jöhető közel 50 helyszínt tartalmazó „long list” gyorsan elfogyott. Egy ekkora volumenű költözés általában egy másfél éves folyamat eredménye, de ez esetben a keresés márciusban kezdődött el, és májusban már meg is találták a végső helyszínt. A Párisi Nagyáruház jelentős műszaki tartalommal rendelkezik, amely egy 120 fős létszámú céget képes kiszolgálni, miközben a szükséges közösségi tereket is ki tudják alakítani. Az iroda belsőépítészeti tervezésével és megvalósításával az Ustream a MádiLáncos Studiót bízta meg, amely már korábban „Az Év Irodája” versenyt is megnyerte az NNG új székházának kialakításával.

+++

A LogMeIn startup nagyágyú szintén az Andrássy úton, az Andrássy Palace-ban székel. Az irodablog.hu képes riportja itt olvasható.

 

SOCIAL BOX