Tavaszra kész lesz a Ludovika Campus főépülete

A kormánybiztos hozzátette: a teljes campust a tervek szerint 2015 szeptemberében, tanévkezdéskor veszik birtokba a rendészeti és a civil közigazgatási képzések hallgatói. A nettó 25 milliárd forintos összköltségű beruházást 80 százalékban EU-s forrásból finanszírozzák – tette hozzá. Elmondta, hogy az egyetemi épületegyüttes, a campus felépítése a tervek szerint halad, most pedig látványos szakaszához érkezett a […]

A kormánybiztos hozzátette: a teljes campust a tervek szerint 2015 szeptemberében, tanévkezdéskor veszik birtokba a rendészeti és a civil közigazgatási képzések hallgatói. A nettó 25 milliárd forintos összköltségű beruházást 80 százalékban EU-s forrásból finanszírozzák – tette hozzá. Elmondta, hogy az egyetemi épületegyüttes, a campus felépítése a tervek szerint halad, most pedig látványos szakaszához érkezett a műemléki felújítás. A munkálatok eredményeként a Pollack Mihály tervezte épület sokéves pusztulás után megújul, és otthont ad az egységes közszolgálati képzésnek. Így a városban egymástól távol működő karok hallgatóit a Ludovika épületében, a mellette lévő Orczy-kertben, illetve a szomszédos területeken oktatják majd.
   
Fürjes Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemi képzés jövőbeni székhelyét eleve oktatási célra tervezték. A most restaurálandó műemlék épület alapkövét 1830-ban tették le, az oktatás azonban – történelmi okok miatt – 1872-ben kezdődött csak el.
   
Szólt arról, hogy megújul a kulturális örökség részét képező történeti kert is, amelyet a 18. században még az Orczy bárói család alapított. Ezzel ezer négyzetméterrel nő a Budapest belvárosában található zöldfelület, valamint – mivel a közpark nyitva áll majd a lakosság előtt is – bővülnek a fővárosiak, köztük a józsefvárosiak szabadidős, kulturális és sportolási lehetőségei. A sportolási lehetőséghez tartozik az 1300 ember befogadására képes sportcsarnok, amelyet használhatnak a budapestiek, ahogy a lovardát is.
   
A rendőrtiszti képzés és a rendőrkollégium jelentős mértékben növeli majd a közbiztonságot – mondta a kormánybiztos, megjegyezve, hogy még a Bárka Színház egyik próbaterme és a díszlettára is helyet kap a campuson.
   
Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a beruházás ésszerűsíti az összevont közszolgálati felsőoktatást. Beszélt arról, hogy az állam 1990 óta nem költött jelentős összeget a közszolgálati képzés, a rendőrtisztek, a honvédtisztek és a köztisztviselők képzését szolgáló infrastruktúra fejlesztésére, és 30 éve várnak felújításra ezeknek a karoknak az épületei.
   
Hangsúlyozta, hogy a campuson zajlik majd a 6000 graduális képzésen részt vevő hallgatón kívül a 80 ezer köztisztviselő állandó és rendszeres továbbképzése, valamint 4000 továbbképzési szakos hallgató, illetve 2800 kormányablak-ügyintéző oktatása is.

SOCIAL BOX