Elfogyott az IMF hitel

A kormány döntése alapján 2013. augusztus 12-én Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szemben még fennálló 1,9 Mrd SDR (2,15 Mrd EUR) összegű hitelét, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ebből az összegből 1,8 milliárd EUR 2013-ban, mintegy 300 millió EUR pedig 2014 I. negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. III. negyedévéig járt volna le. A korábbi […]

A kormány döntése alapján 2013. augusztus 12-én Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szemben még fennálló 1,9 Mrd SDR (2,15 Mrd EUR) összegű hitelét, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ebből az összegből 1,8 milliárd EUR 2013-ban, mintegy 300 millió EUR pedig 2014 I. negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. III. negyedévéig járt volna le.

A korábbi kötvénykibocsátás továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF-hitel teljes összegének előtörlesztését. Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re. A minisztérium szerint jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a magyar kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kormány által felvett hitelt, és még jelentős tartalékai is maradnak. Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el, áll a közleményben.

Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország. Az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt, hangsúlyozta a közlemény.

SOCIAL BOX