Sok a fiatal munkanélküli Európában

Sokunknak lehet olyan ismerőse, rokona vagy barátja, aki fiatalon – esetleg friss diplomával a zsebben – kénytelen szembesülni a munkanélküliség problémájával. Az európai fiatalok körében a válság alatt szinte robbant a munkanélküliség, amely tendencia ahelyett, hogy javulást mutatna, egyre csak romlik. Nagyon úgy tűnik, hogy a fiatal munkanélküliek gondjai maguktól nem is fognak megoldódni, az […]

Sokunknak lehet olyan ismerőse, rokona vagy barátja, aki fiatalon – esetleg friss diplomával a zsebben – kénytelen szembesülni a munkanélküliség problémájával. Az európai fiatalok körében a válság alatt szinte robbant a munkanélküliség, amely tendencia ahelyett, hogy javulást mutatna, egyre csak romlik. Nagyon úgy tűnik, hogy a fiatal munkanélküliek gondjai maguktól nem is fognak megoldódni, az államoknak kell tenniük valamit, ha nem akarják, hogy hosszú távon egész generációk kerüljenek kilátástalan helyzetbe. Megoldást egy OECD-által készített átfogó terv kínál, amit nagyon úgy tűnik, hogy az európai országok hajlandóak egységesen átültetni a gyakorlatba.

A feladat kettős, vagyis rövid távon munkát kell biztosítani a munkanélküli fiataloknak, hosszú távon pedig úgy kell alakítani a feltételeket, hogy a jövőben ne alakulhasson ki a jelenlegihez hasonló, aggasztóan magas munkanélküliség a fiatalok körében. Az OECD javaslatai alapján a rövid távú probléma ezen pontok alapján lenne kezelhető: a munkáltatók számára komoly adó- és járulékkedvezményt kell lehetővé tenni a fiatal munkanélküliek alkalmazása esetén; a fiatalok esetében – akár jóval – alacsonyabb minimálbért kell meghatározni; az állam egy bizonyos ideig átvállalhatná a fiatal munkanélkülieket alkalmazó munkáltatók bérköltségeinek egy részét; átmeneti szociális támogatások a fiatal munkanélküliek számára.

Ezek a lépések segítenének munkához juttatni a fiatal munkanélkülieket, hosszú távú megoldásként azonban gondoskodni kell arról, hogy a jövő fiataljai ne kerüljenek hasonló helyzetbe, ehhez pedig az alábbi pontokat kellene megvalósítani: fejleszteni kell az oktatási rendszereket, hogy a diákok a munkaerőpiacon hasznosítható tudásra tegyenek szert.

Ehhez fel kell mérni a munkáltatók igényeit, az oktatási rendszereket pedig ehhez kell igazítani; biztosítani kell a munkáltatók és munkavállalók közötti hatékony információáramlást, hogy a vállalatok minél gyorsabban és könnyebben rátaláljanak a számukra megfelelő fiatal munkavállalókra. Emellett hatékony továbbképzési, átképzési programokra van szükség; szükség van a próbaidő rendszerének hatékony kialakítására, valamint munkahelyi mentor programok indítására, ezzel is segítve, hogy a tapasztalattal nem rendelkező fiatalok minél könnyebben megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

SOCIAL BOX