Mi történt a nyáron az ingatlanpiacon? Mi megmondjuk!

JÚNIUS Ők a legzöldebb irodák! Összesen 15 vállalat és intézmény irodája kapcsolódott be a KÖVET Egyesület által szervezett 2013-as Zöld Iroda Versenybe, amelynek célja az volt, hogy a szervezetek a rendelkezésükre álló hat hónap alatt környezet- és emberbarát szempontok szerint alakítsák át irodájuk működését, növeljék a munkatársak környezettudatosságát, példát mutassanak partnereiknek, beszállítóiknak. A győzteseknek június […]

JÚNIUS

Ők a legzöldebb irodák!

Összesen 15 vállalat és intézmény irodája kapcsolódott be a KÖVET Egyesület által szervezett 2013-as Zöld Iroda Versenybe, amelynek célja az volt, hogy a szervezetek a rendelkezésükre álló hat hónap alatt környezet- és emberbarát szempontok szerint alakítsák át irodájuk működését, növeljék a munkatársak környezettudatosságát, példát mutassanak partnereiknek, beszállítóiknak. A győzteseknek június 5-én, a Zöld Iroda Napon adták át az elismeréseket a Kinnarps Házban.
1. Non-profit szervezet/intézmény kategóriában a Legzöldebb Iroda: XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal
2. Kis iroda kategóriában a Legtöbbet Zöldült Iroda: Tchibo Budapest Kft.
3. Közepes és nagy iroda kategóriában a Legtöbbet Zöldült Iroda: Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.
4. Közepes és nagy iroda kategóriában a Legzöldebb Iroda: Unilever Magyarország Kft.
A zsűri döntése alapján a Budapest Bank Zrt. a Legnagyobb Hatású Zöld Iroda Kampány különdíjban részesült. A Tetra Pak Magyarország pedig a Zöld Iroda Napon vehette át a Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványát.

Belbudára költözik a Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson magyarországi vállalatai júliusban költöznek be a Union Investment tulajdonában lévő Krisztina Palace irodaházba – tudatták az érdekelt felek. A főként egészségügyi termékek és gyógyszerek előállításával foglalkozó multinacionális vállalatcsoport közel 4000 m2-t bérel majd, így a Krisztina Palace legnagyobb alapterületen működő bérlőjévé válik. A belbudai lokációjú, karakteres irodaépület teljes felső szintjét és további két emelet egy-egy részét veszi használatba a cégcsoport több mint 200 alkalmazottja, ily módon már közel 50 %-os az épület bérbeadottsága.

Nem nőnek a bérleti díjak Magyarországon

Az elmúlt évekhez képest többen gondolják, hogy az előttünk álló 6 hónapban javul a befektetői hangulat, ám a többség továbbra sem számít változásra, igaz romlással is egyre kevesebben kalkulálnak. A felmérés eredményeit összefoglaló Budapest Commercial Property Index (BCP) a 90,35-ös értékével a mélypontra jutott – derül ki az RICS, a portfolio.hu és az Eltinga legfrissebb Market Sentiment Survey kutatásából. A válaszadók szerint az irodaszektorban mind a bérleti díjak, mind a hozamok stabilan állnak. Egyedül a legjobb lokációval rendelkező belvárosi prémium irodaházak bérleti díjai nőnek, az összes többi, alsóbb kategóriákban továbbra is enyhe csökkenés figyelhető meg. A megkérdezett szakemberek úgy látják, hogy a hozamok minimális mértékben emelkedtek: a prémium irodaházak hozama a felmérés szerint 7,5 százalékról 7,625 százalékra emelkedett.

A Laurus Irodaházak BREEAM „very good” minősítést kapott

Az Erste Group Immorent fejlesztésében megvalósult Laurus Irodaházak júniusban a BREEAM minősítési rendszer végleges „Very Good” minősítését az eddigi legmagasabb pontszámmal szerezte meg. A 14 ezer m2-nyi irodaterületet kínáló épületkomplexum 2011 év végén a reptéri folyosón, a Határ út mentén került átadásra, és olyan jelentős multinacionális cégek bérelnek itt irodát, mint a BDO Magyarország nemzetközi könyvvizsgáló vagy éppen az ING Biztosító Zrt.

Kimagaslóan BREEAM lett a Váci Corner Offices

A HB Reavis által fejlesztett Váci Corner Offices elnyerte a BREEAM „Excellent” Interim minősítését, amely az épületet a képzeletbeli „zöld” dobogó tetejére emelte a magyarországi BREEAM minősített épületek között. A kivitelezési munkák a tervek szerint haladnak, az irodaház megnyitására várhatóan az első bérlők beköltözésének időpontjában, 2014 májusában kerül majd sor.

JÚLIUS

aBÁR a Párisi Nagyáruház tetőteraszán – networking az iroda.hu csoporttal

Az iroda.hu csoport július 4-én tartotta meg aBÁR című rendezvénysorozat első estéjét a Párisi Nagyáruház tetőteraszán. Közel 200 meghívott – az ingatlanszakma krémje – volt hivatalos az eseményére, amelyet az ORCO Property Group támogatott. Kalmár Zoltán, az iroda.hu ügyvezetője a rendezvény után elmondta: „nagyszerű élmény volt, hogy egy ilyen presztízs értékű műemléki épület gyönyörű körpanorámás tetőterasza adott otthont aBár rendezvénysorozat első eseményének. Az ORCO-ban egy profi, igényes és nem utolsó sorban végtelenül rugalmas együttműködő partnerre találtunk.”

Irodaház épül a Clark Ádám téren

Elkezdődtek a feltáró régészeti munkák a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clark Ádám téren, ahol Clark Hotel helyett a Clark Irodaház épül majd. A területre érvényes építési engedély már megvan, a leendő irodaház helyiségeit már hirdetik, amiből kiderül, hogy az épület kb. 3.400 m2 bérbe adható területet kínál 8 szinten, tetőterasszal, valamint az épület alatti 3 szintes mélygarázzsal, közel 40 férőhellyel.

Itt tart most az irodapiac!

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) közzétette a 2013 második negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait. A teljes budapesti irodaállomány, beleértve a saját tulajdonú és a spekulatív épületeket, elérte a 3.164.224 négyzetmétert. A BRF egy új spekulatív irodaépületet, a Váci Greens átadását regisztrálta a Váci úti folyosón, ezzel a teljes irodaállomány 2.594.785 négyzetméter „A” és „B” besorolású modern spekulatív irodahelyiségeket tartalmaz. A saját tulajdonú állomány szintén egy új épülettel bővült, elérve ezzel az 569.439 négyzetmétert.

A Ustream a Párisi Nagyáruházba költözik

Az Orco Property Group Andrássy úti épületébe, a Párisi Nagyáruházba költözik a Ustream a Robertson Hungary közreműködésével. A startup nagyágyú igazán impozáns, nagyvonalú lofttérbe helyezi új budapesti központját. Várhatóan az év végére készül el az 1700 m2-nyi iroda, amely magában foglal két emeletet, valamint a különleges atmoszférájú Kristály Termet. Ez utóbbiban a tervek szerint közösségi helyiséget kívánnak kialakítani, amely a tetőterasszal együtt igazán fantasztikus miliőt kínál majd a cég munkatársainak.

AUGUSZTUS

DHL a Budapest Airport Business Parkban

A Deutsche Post DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága, a DHL Global Forwarding a augusztus 5-én költözött be a Budapest Airport Business Parkban található új telephelyére. A DHL mintegy 3000 m2 irodaterületet és 7800 négyzetméternyi raktárterületet vesz birtokba.

Az Eston International segítségével találta meg új irodáját az Anda Present

Az 1995-ben alapított Anda Present új irodájának felkutatását az Eston International segítette. Végül a K3 Irodaházban közel 900 m2-en alakították ki új cégközpontjukat. Salamon Adorján, az Eston International vezérigazgatója szintén elégedett az eredménnyel, és nagyon örül annak, hogy egy ilyen sikeres, közel 32 országban jelenlévő magyar céget segíthetett tanácsadóként az Eston. „A piaci lehetőségeket hamar leszűrtük és relatíve rövid időn belül sikerült a feleknek megegyezniük. Büszkék vagyunk rá, hogy a K3-ba egyúttal mi vittük az első bérlőt is.”

Az MSCI a Green House-ba költözik

Magyarország első és egyetlen LEED Platinum minősítésű irodaháza 2014. március 1-től ad otthont az MSCI magyarországi irodájának – közölték az érdekelt felek. A befektetési döntéstámogató megoldásokat kínáló vezető globális vállalat 3.694 négyzetméternyi irodahelyet bérel majd a XIII. kerületi irodaház negyedik és hatodik emeletén. Az MSCI 22 országban van jelen, munkatársainak száma meghaladja a 2.700 főt. Termékeik és szolgáltatásaik körébe tartoznak a tőzsdeindexek, a portfólió kockázatkezelő és teljesítménymérő eszközök, valamint a felelős vállalatirányítási döntéstámogató struktúrák, amelyek világszerte a Barra, RiskMetrics, IPD és ISS védjegyek alatt ismertek. A Green House bérbeadottsága – 8 hónappal a ház 2012. decemberi átadása után – 91, 22%.

SOCIAL BOX