Jelentősen drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok

A 10 legolcsóbb bankszámla költsége átlagosan, szokásos bankhasználat* mellett havi 701 forintról 1008 forintra emelkedik az elkövetkező hónapokban, megfelelő bankválasztással azonban éves szinten 17 ezer forintot is meg lehet takarítani. Az optimális választás ugyanakkor egyre nehezebb, mivel a költségtételek a közeljövőben is dinamikusan változnak. Szeptember elejétől kezd el megjelenni a bankok többségének díjaiban a tranzakciós […]

A 10 legolcsóbb bankszámla költsége átlagosan, szokásos bankhasználat* mellett havi 701 forintról 1008 forintra emelkedik az elkövetkező hónapokban, megfelelő bankválasztással azonban éves szinten 17 ezer forintot is meg lehet takarítani. Az optimális választás ugyanakkor egyre nehezebb, mivel a költségtételek a közeljövőben is dinamikusan változnak.

Szeptember elejétől kezd el megjelenni a bankok többségének díjaiban a tranzakciós adó augusztusi emelése, aminek köszönhetően a legolcsóbb számlacsomagok átlagos költsége több mint 40 százalékkal nő az elkövetkező hónapokban – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. „Piaci körképünk során a tranzakciós adó emelését megelőző július végi állapotot tekintettük kiindulópontnak, ekkor a 10 legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forintot tett ki. Ez az érték október 25-re 987 forintra fog emelkedni, majd január végére valamivel 1000 forint fölé nő” – foglalja össze Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu szakértője. Hozzáteszi: a több hónapos átfutás annak köszönhető, hogy a bankok egymás árazására is dinamikusan reagálva módosítják saját költségtételeiket. Ez volt a tapasztalat a tranzakciós adó év elejei bevezetésénél, és erre számítanak most is a szakértők, így várhatóan 4-5 hónapra lesz szükség a költségszintek stabilizálódásához. Az elemzést a már ismertté vált banki bejelentések alapján állította össze a Bankmonitor.hu a hazai bankpiaci kínálat 95 százalékának lefedésével.

Az elemzés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek – a díjtételek emelkedésével párhuzamosan – enyhén mérséklődnek. „Míg júliusban a legjobb és a tizedik legolcsóbb bankszámla között éves szinten 7200 forint volt a különbség, addig januárban ez az eltérés 6000 forintra csökken, ami elsősorban a legolcsóbb bankszámlák átlag feletti drágulásának tudható be. „Mindez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az egyébként is alacsony nyereségesség, sőt sok esetben veszteséges tevékenység mellett a bankok nem képesek fenntartani a korábbi költségszintjüket és a tranzakciós illeték emelkedésének hatását csak minimális mértékben tudják átvállalni a legolcsóbb számlák esetében” – magyarázza Sándorfi Balázs.

A megfelelő bank és bankszámla kiválasztása a költségek további emelkedésével a korábbinál is fontosabbá vált. „Az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 15 ezer forintról 17 ezer forint fölé nőtt. Azaz egy év alatt a nettó átlagkereset tíz százalékát is meg lehet spórolni a helyes számlacsomag kiválasztásával” – szemlélteti Sándorfi Balázs. Hozzátette: segítheti a bankszámla-kiadások változásainak tervezését, illetve az optimális ajánlat megtalálását, hogy a Bankmonitor.hu oldalán a bankszámlák esetében nem csak a pillanatnyilag érvényben lévő költségek, hanem a bankok által már bejelentett jövőbeli költségek is áttekinthetők.

Így nőtt a tranzakciós illeték

Augusztus 1-ével emelkedett meg a tranzakciós illeték; az átutalásoknál és a bankkártyás vásárlásoknál korábban érvényes 0,2 százalékos, illetve a készpénzfelvételre vonatkozó 0,3 százalékos adóterhek, 0,3 és 0,6 százalékra módosultak, továbbá a korábban egységesen 6.000 forintos maximum is csak az átutalások és kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, készpénzfelvétel esetében ezt eltörölték. Általános gyakorlat a bankok között, hogy több lépésben vezetik be díjváltozásaikat, van olyan pénzintézet, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosul a díjszabás. Mindez jelentős mértékben megnehezíti az optimális bankszámla kiválasztását a lakossági ügyfelek részére.

SOCIAL BOX