A pécsi ingatlan helyzet

Grandiózus terv volt a Búza tér alján a Corso üzlet és szállodaközpont megépítése, ám az Árkád kereskedelmi pólusaként tervezett, összességében 11 milliárd forintos költségű nagyberuházásból csak az állami támogatást nyert Corso Hotel épült meg. A fejlesztés másik része megrekedt a mélygarázs szerkezetkész kialakításánál. – Nemcsak a Corso beruházása rekedt meg, lényegében minden olyan fejlesztés, ami […]

Grandiózus terv volt a Búza tér alján a Corso üzlet és szállodaközpont megépítése, ám az Árkád kereskedelmi pólusaként tervezett, összességében 11 milliárd forintos költségű nagyberuházásból csak az állami támogatást nyert Corso Hotel épült meg. A fejlesztés másik része megrekedt a mélygarázs szerkezetkész kialakításánál.
– Nemcsak a Corso beruházása rekedt meg, lényegében minden olyan fejlesztés, ami a válság 2008. évi kitörése után teljesedett volna ki. A kereskedelmi piacon nagyon nehéz most olyan partnereket – tulajdonosokat vagy bérlőket – találni, akik elköteleznék magukat egy-egy ilyen nagyberuházás mellett – nyilatkozta lapunknak a témában megszólaltatott szakértő.

Az Új Dunántúli Napló információja szerint a Corso beruházásának új lökést adhat, hogy a fejlesztés eredeti profiljába is beletartozó irodapiacon komoly igénnyel jelentkezett be az IT Services. A telekommunikációs szolgáltató cég 10-15 ezer négyzetméteres irodaházat keres Pécsett tevékenysége bővítésére.
Értesüléseink szerint az igényre reagálva több félbemaradt vagy még el sem kezdődött beruházás előkészítője is felfigyelt, így a távolsági buszpályaudvar melletti üres telken is felmerült egy irodaház felépítésének gondolta. Hozzáértők szerint egy ilyen fejlesztés időigénye 16 hónap körül alakul, vagyis akár a Búza téren, akár a felüljáró mellett legkorábban 2015 elejére várható épületátadás.
Nagy a csend a többi belvárosi telek körül is. Továbbra is áll az ugyancsak Búza téri Lares-ház fejlesztése a rendőrség előtti részen, de elakadt a Rákóczi út- Alsómalom utcai saroktelekre tervezett “kis Tesco” és apartmanház fejlesztése is. Nincs elmozdulás a régi Ifjúsági Ház mellé tervezett szállodaberuházás ügyében sem.

Nyerő a diszkont

Miközben a nagyobb bevásárlóközpontok projektjei egymás után álltak vagy lassultak le a potenciális bérlők, betelepülők hiánya miatt Pécsett, addig a válság egyértelmű nyerteseivé váltak a diszkontkereskedelmi piac meghatározó szereplői. Ezt mutatja, hogy az elmúlt két évben a Lidl és az Aldi is új áruházakat nyitott a megyeszékhelyen. Utóbbi a Budai vámnál tervez még egy egységet, és az ugyancsak ebben a szektorban érdekelt Penny Market az információk szerint Kertvárosban, a Melinda utcánál fejleszti áruházát.

Több száz embernek munkalehetőség is

A pécsi irodapiac régóta nyugalmas állóvizében nagy hullámokat kelthet az IT Services Hungary új igényének megjelenése. A német T-System leányvállalataként működő, Magyarországon 2006 óta jelen lévő IT Services Hungary informatikai üzemeltetéssel foglalkozik, az informatikai szolgáltatások teljes választéka megtalálható kínálatában. Mára az online megoldásoknak köszönhetően szinte teljesen mindegy, hogy Németországban vagy Magyarországon dolgozik-e a cég alkalmazottja, így számos olyan feladatot is ellátnak a pécsi telephely alkalmazottai, amelyek több ezer kilométerrel arrébb keletkeznek. Elsősorban magas szintű német nyelvtudással rendelkező, az informatika iránt fogékony munkavállalókat várnak a baranyai megyeszékhelyre, ahol tavaly telepedett meg a vállalat. Ma mintegy 120-an dolgoznak a cég belvárosi irodaépületében, de a szolgáltatás kiteljesedése érdekében folyamatosan keresik leendő munkatársaikat. Az ITSH azt tervezi, hogy Pécsett bővíti a telephelyét, és egy nagyobb, kb. 800 fő elhelyezésére alkalmas irodaépületet vesz igénybe.

Új “lakó” is jön

A pécsi és Pécs környéki emberek régóta várják két nagy betelepülő, az Auchan és a Decathlon érkezését. Míg az élelmiszerek és az általános beszerzési cikkek piacán érdekelt francia multi – bár megerősítette pécsi terjeszkedési szándékát – még mindig nem döntött a déli ipari parkba tervezett beruházás indításáról, a Decathlon már biztosan elkötelezte magát a baranyai megyeszékhely mellett. Az idei nyitást valószínűsíti, hogy már meg is kezdődtek az átalakítási munkálatok az egykori Intersport és Elektroworld áruházak helyén.

Felcsillant annak a reménye, hogy az évek óta befejezetlen beruházást folytatni tudják – még ha nem is az eredeti terveknek megfelelően

SOCIAL BOX