A WILKHAHN gyár első száz éve: A Bauhaus ikonok után elérkezett az új klasszikusok ideje!

A rendezvényen Walter Papst: The Rocking Horse innovatív, piros színű, „hintalószerű” ülőbútorától egészen a Graph, legújabb vonalvezetésű, prémium kategóriás konferencia bútorcsaládig kerültek bemutatásra a leghíresebb modellek. A WILKHAHN KORSZAKALKOTÓ BÚTORAINAK KIÁLLÍTÁSA A WILKHAHN gyár legnagyobb jelentőségű bútorait: The Rocking Horse (1950), Stitz (1972), FS (1980), Confair Folding Table (1994), Timetable (2000) – amelyeket a német […]

A rendezvényen Walter Papst: The Rocking Horse innovatív, piros színű, „hintalószerű” ülőbútorától egészen a Graph, legújabb vonalvezetésű, prémium kategóriás konferencia bútorcsaládig kerültek bemutatásra a leghíresebb modellek.

A WILKHAHN KORSZAKALKOTÓ BÚTORAINAK KIÁLLÍTÁSA

A WILKHAHN gyár legnagyobb jelentőségű bútorait: The Rocking Horse (1950), Stitz (1972), FS (1980), Confair Folding Table (1994), Timetable (2000) – amelyeket a német bútorgyártó ma is gyárt és forgalmaz -, a WILKHAHN gyár első száz éve kiállításon, az Europa Design bemutatótermében, a Design Hét Budapest 2013 rendezvénysorozaton is megtekinthették az érdeklődők.

FÓKUSZBAN: WALTER PAPST, ON SZÉK, GRAPH BÚTORCSALÁD

Walter Papst, a WILKHAHN kölni születésű formatervezőjének munkásságát életmű tablóval tisztelték meg, amellett, hogy kiállították a “Schaukelplastik”, ikonikus jelentőségű “ringató szobrot”, a piros színű, üvegszál erősítésű poliészter gyermek bútort, fehér fogóval. A történelmi jelentőségű, klasszikus bútordarabok mellett a jelen modern modelljei is bemutatásra kerültek, a látogatók kipróbálhatták a forradalmi újításokban bővelkedő, ergonomikus ON széket, valamint testközelből is megcsodálhatták a legújabb termékcsalád, a Graph stílusteremtő vonalait.

A WILKHAHN TÖRTÉNETE

A WILKHAHN gyár több mint 100 éves történetét plakátsorozaton is bemutatták. A forgalmazó cég szakértőin kívül, személyesen a WILKHAHN gyár képviselőjétől, Wolfgang Sexl-től is sokat megtudhattak az érdeklődők, egy izgalmas, interaktív bemutató keretei között, a pénteki Design Workshop Reggelin.

WILKHAHN 100+

Az 1907-ben alakult WILKHAHN büszke arra, hogy immáron 100 + 4 éve családi tulajdonban lévő vállalat. 2010-es konszolidált árbevétele 81 millió euró. 598 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, közülük 440 főt Németországban. Központja Németországban található, Hannoverhez közel, Bad Münder-ben, termelés zajlik Spanyolországban és Ausztráliában, Sydney-ben. Gyártási licence partnere található Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Japánban.

BAUHAUS GENERÁCIÓ: ÚJ OKTATÁSI FORMA

A WILKHAHN design a Bauhas szellemiségére épít. 1919-ben Walter Gropius alapítja a Bauhaust, Weimarban. A 20. század legbefolyásosabb művészeti, kézműves és design iskolája, amely összefoglalja a különböző tudományágakat, a grafikától az építészetig. Az iskola szellemisége a művészeti és gyakorlati ismeretek egységének ötvözetében alapul. Vezető tanárai a korszak vezető tervezői: Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Le Corbusier.

ÚJ ÉLETMÓD – ÚJ DESIGNTÖREKVÉSEK – ÚJ ANYAGOK

A designban jelentős változás következett be az első világháború után. Ekkor lett tudatos célkitűzés, hogy a design ne csak esztétikai jelentőséggel bírjon, hanem a készített tárgy időtálló is legyen. Ekkor, a fókusz az ipari termelésre helyeződött át, a funkcionális és esztétikai kialakítás mellett fontossá vált a gazdaságos hely,- anyag,- és időfelhasználás. Nemcsak a gondolkodásmód változik a világháborút követően, hanem új anyag jelenik meg a piacon: a fém, mely az eddigieknél könnyebb, olcsóbb, higiénikusabb, kisebb méretű csomópontokat eredményez, mindezzel új típusú, pszichológiai és esztétikai tisztasággal rendelkező szépséget teremt. Az új anyag megjelenése új kialakítású, letisztult formavilágú bútorokat eredményez.

A BAUHAUS PÉLDAÉRTÉKŰ, KORSZALKATÓ DESIGNEREI

Marcel Breuer (1902 – 1981) funkcionális építész, figyelmét a részletek szerepére és az egyértelmű kifejezésnek szentelte. Híres, Vaszilij székének ötlete Adler acélcső kerékpárjának designjából ered, melynek ereje és könnyedsége mély benyomást tett rá – fogalmazott Breuer. Le Corbusier (1887 – 1965) az elegáns, légies vonalvezetést kedvelte, LC4 fekvőfoteljét a Bauhaus design egyik korszakalkotó modelljeként emlegetik. Mies van der Rohe (1886 – 1969) híres mondása szerint “a kevesebb több” – a funkcionális építészetnek az anyagok egyszerűségén és a szerkezetek integritásán kell alapulnia. A tervezőt a modernista mozgalom egyik legbefolyásosabb bútortervezőjeként ismerik, fém vázas, bőr borítású ülőfelületű és háttámlájú Barcelona széke, klasszikus designikonként ismert a bútortervezésben.

WILKHAHN: TERVEZÉSI ÉRTÉKEK

A WILKHAHN a Bauhaus stílusú bútorokat példaértékűnek tartja, fő tervezési értékei, a modernista mozgalom hatására: egyszerűség és funkció, minimális anyag-és energiafelhasználás, technológia és innováció. A WILKHAHN az említett értékekkel a zászlója alatt a bútorgyártás egyik kulcs befolyásolójává vált. “Olyan termékeket akarunk létrehozni, amelyek őszinték és becsületesek, és hosszú távon érvényesek maradnak, és – remélhetőleg – amelyek hozzájárulnak korunk kultúrájához.” – határozta meg 1949-ben Fritz Hahne, az alapító fia a WILKHAHN értékeit.

ÖT ÉVES KUTATÁS A BÚTORGYÁRTÁS HÁTTERÉBEN

A kiálltáson bemutatott bútorok hosszútávú tanulmányozása is hozzájárult ahhoz, hogy kifejlesszék a WILKHAHN legújabb korszalkotó, következő generációs székcsaládját, az ON-t. Öt éves kutatás áll a termékfejlesztés hátterében, melynek eredményeként, többek között azt is kimutatták, elegendő mennyiségű stimuláció hiánya miatt hátfájás jelentkezhet a dolgozóknál. Az emberi testet eredendően arra “tervezték”, hogy mozogjon (hisz az ősember gyűjtögetett, vadászott), ezzel szemben ma legtöbbet egy helyben ül – ezért érthető, hogy a WILKHAHN szakemberei a dolgozók számára a minél nagyobb mozgásteret, az irodai munkakörülményekhez alkalmazkodva, a szék ergonomikus kialakításával kívánja visszaadni.

A KUTATÁSOK EREDMÉNYE: AZ ON SZÉK

Az ON szék speciális megoldásokat ajánl erre, melynek hátterében 5 éves kutatás, 5,25 millió USD dollar, 80 kézzel készített szék prototípus, 7000 tervezési vázlat, 13000 elektronikus fájl, 29 GB adat áll. Mindezek következtében, úttörő mechanikájú, mozgatható, Trimension ® lemezt fejlesztettek ki, valamint 3 dimenziós Flexframe ® rugalmas ülést, vékony kárpittal, rugalmas hátsó kerettel, mely lenyűgözően egyszerű, és intelligens ülésmélység-állítást tesz lehetővé – hogy a dolgozó súlya minél optimálisabban oszoljon el az ülőfelületen, ezzel kényelmes használhatóságot biztosítva a felhasználó számára.

ELJÖTT AZ ÚJ KLASSZIKUSOK IDEJE! BEMUTATKOZIK A GRAPH

A WILKHAHN gyár Europa Design bemutatótermében kiállított egyik legújabb bútorcsaládja, a Graph: prémium kategóriás, 2012-ben Red Dot design díj nyertes, design székével és hozzá tervezett konferencia asztalaival. A korszerű vonalvezetésű, egyaránt innovatív és kényelmes, “superb” kategóriás mobíliák tekintélyes méretű konferenciatermek meghatározó darabjai lehetnek, amelyek Markus Jehs és Jürgen Laub tervezői együttműködésének köszönhetően jöttek létre.

SOCIAL BOX