Mi lehet 5 nap múlva?

“Öt nap választ el bennünket egy nagyon veszélyes pillanattól” – fogalmazott a Világbank vezére. Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az amerikai államadósság törvényben rögzített maximális mértékének, az úgynevezett adósságplafonnak a megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut. Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a […]

“Öt nap választ el bennünket egy nagyon veszélyes pillanattól” – fogalmazott a Világbank vezére.

Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az amerikai államadósság törvényben rögzített maximális mértékének, az úgynevezett adósságplafonnak a megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut.

Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek – mondta Jim Yong Kim. Szavai szerint ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.

A republikánusok és a demokraták a október 17-i fenyegető közelsége ellenére szombaton sem jutottak közelebb a megállapodáshoz.

SOCIAL BOX