IseeQ: a reform-fejvadászok a Gozsdu udvarhoz költöztek

A Madách Imre útra tartunk, ahol rögtön a Gozsdu udvar sokszínű és multikulturális világába csöppenünk. Innen már csak egy lépés a romkocsmák valósága, ahová fapados járatokkal a világ legkülönbözőbb helyeiről ruccannak ide a fiatalok, hogy megcsodálják Budapest különleges atmoszféráját és építészeti örökségét. Szóval ebben a multikolor hangulatban alakította ki irodáját az IseeQ, amely igazán különleges […]

A Madách Imre útra tartunk, ahol rögtön a Gozsdu udvar sokszínű és multikulturális világába csöppenünk. Innen már csak egy lépés a romkocsmák valósága, ahová fapados járatokkal a világ legkülönbözőbb helyeiről ruccannak ide a fiatalok, hogy megcsodálják Budapest különleges atmoszféráját és építészeti örökségét. Szóval ebben a multikolor hangulatban alakította ki irodáját az IseeQ, amely igazán különleges tevékenységgel foglalkozik. Mondhatnánk divatos szóval, hogy startup, hiszen manapság minden az, ami a régi avíttas kereteket fel kívánja bontani, de itt a tizenegy fiatal tényleg valami újat csinál. Egész nap telefonálnak, e-mail-eznek, tárgyalnak, beszélgetnek, mosolyognak, kávéznak, mindezt a Madách Trade Center B épületének hetedik emeletén. A 166 négyzetméteres irodában szinte csak a falak maradtak, bár néhány határoló felület is leomlott az átalakítás során, és létrejött egy olyan színes, pezsgő atmoszféra, ahol a legkomolyabb dolgok is könnyedén és lazán zajlanak. A cool iroda mintha Jamaicában lenne, vidámak és gondtalanok a fiatalok, és úgy tűnik, hogy ez nem csak a látszat, hanem maga a valóság, hogy efféle közhelyekkel operáljunk.

De persze nem ússzuk meg az IseeQ tevékenységére vonatkozó pár mondatot. Szóval ők amolyan reform fejvadászok. Hogy is fogalmazzunk: hisznek az innovációban, plusz… Mondjuk inkább másként! Tehát nemzetközi szinten startup közösséget építenek különböző programok, dzsemborik szervezésével – legyen az péntekenként egy laza sörözés vagy egy hajókirándulás, netán szakmai rendezvény egy másik országban –, ahol az értékteremtés mellett egy önkéntes információs adatbázist építenek. Így szinte a több mint tízezer főt számláló közösség minden tagját személyesen is ismerik, vagyis nem egy neutrális adathalmaz tornyosul a laptopjukon, hanem hús-vér emberekkel állnak kapcsolatban. A fejvadász-tevékenységüket tehát egészen más dimenzióba helyezik, illetve ehhez kapcsolódóan a munkatársakat kereső ügyfeleik számára is abszolút személyre szabott szolgáltatásokat képesek nyújtani. Hiszen ne felejtsük el, hogy a digitális forradalom időszakában a technológiai cégek is már a szofisztikáció útjára léptek, és már nem tucatszámra keresik az informatikusokat, hanem valóban a tökéletes láncszemet akarják a hálózatukba illeszteni. A nemzetközi közösségük tagjainak kínálnak fel a legkülönbözőbb országokban székelő vállalati munkahelyeket.

Az irodájuk a manapság divatos nyitott munkatérből és a tárgyalókból áll, illetve még két munkaszoba szolgálja ki az igényeket. Amint belépünk az irodába, rögtön szembeötlik a falakon vibráló sokszínű kubusrengeteg, amely egyrészt élénk miliőt teremt, másrészt a frissességet, fiatalosságot és innovációt jelképezi. Amott egy posztmodern kép tart szemmel minket, szinte már belesimul az iroda különleges atmoszférájába, a két kis fotelből álló fogadósarok fölött pedig az IseeQ logója szintén ellenpontozza az irodaház korábbi korok kínálta strukturális adottságait. A fogadósarokból kiindulva szinte libasorban található bal oldalt a három különböző méretű tárgyaló, a legnagyobbhoz pedig egy terasz is dukál, ahol a szikrázó napsütésben bizony kedvünk volna kicsit ejtőzni. A kisebb tárgyalókból szintén kihozták a maximumot, egyedi stílus, és a trendekről nincs is mit beszélni, hiszen az a trend, hogy nincs trend, illetve minden trend. A közlekedő bal oldalán még két szoba található, ahol a már eddig is megtapasztalható sokszínű színvilág dominál, akár csak a toaletten, hiszen még itt sem pihenhet a vándor, még itt is emelkedik a pulzusszám.

Aztán elérkezünk a nyitott térbe, ahol meglehetősen kaotikus állapotok uralkodnak, de ettől lesz természetes minden. A babzsákok mentén egy kényelmes szófán ketten egy laptopba merülnek, miközben fejük felett egy újabb posztmodern festmény függ. De a másik oldalon is láthatunk még behatárolhatatlan stílusú képeket, aztán egy zöld műfű borítja a belső ablakpárkányt, amott meg az ablakokban mindenféle kütyü sorakozik, mintha egy óvodából csenték volna el a nebulók kedvenc játékait. „Színes, fiatalos, friss hangulatot akartunk teremteni, amely felkelti az idelátogatók érdeklődését és ahol a srácok jól érzik magukat. Például ha az interjúszobában leülsz egy színes székre, úgy érzed, mintha otthon a nappalidban beszélgetnél.” – mondja Bócsi Péter, aki egy személyben volt a kivitelező, a belsőépítész, sőt, még a festmények nagy részét is ő készítette. „Valójában egy játszóteret hoztunk létre, ahol a munkatársak és a vendégek egyaránt jól érzik magukat. Jellemző momentum, hogy kávé helyett szörppel kínáljuk a vendégeket, ilyet utoljára a nagymamájától kapott a legtöbb ember” – teszi hozzá Kovács Péter, a cég egyik alapítója. A „posztmodern káoszból” mindenesetre felsejlik a jó kedv, a lendület és a energia, amely minden apró részletet áthat. Így persze könnyű közösségépítéssel foglalkozni, ilyen inspiratív, szubjektív dolgokkal teli munkahelyen sohasem érezzük azt, hogy de jó volna már hazamenni, hiszen itt mindig otthon vagyunk.

 

 

SOCIAL BOX