Zöld utat kaptak a kütyük

Az eszközhasználatra vonatkozó új irányelveket a hónap végéig hozzák nyilvánosságra – közölte szerdán Kölnben az Európai Repülésbiztonsági Hivatal (EASA). A különböző elektronikus eszközöket a jövőben a repülés minden szakaszában használhatják az utasok, amennyiben azokat az úgynevezett repülési üzemmódra állítják, tehát nem állnak összeköttetésben mobilhálózattal – derül ki a közleményből. A jelenlegi szabályok szerint a mobiltelefonokat, […]

Az eszközhasználatra vonatkozó új irányelveket a hónap végéig hozzák nyilvánosságra – közölte szerdán Kölnben az Európai Repülésbiztonsági Hivatal (EASA).

A különböző elektronikus eszközöket a jövőben a repülés minden szakaszában használhatják az utasok, amennyiben azokat az úgynevezett repülési üzemmódra állítják, tehát nem állnak összeköttetésben mobilhálózattal – derül ki a közleményből. A jelenlegi szabályok szerint a mobiltelefonokat, MP3-lejátszókat és e-könyv-olvasókat a fel- és leszállópályán, startoláskor és landoláskor ki kell kapcsolni. A nagyobb eszközöket, például laptopokat pedig el kell rakni.

A bejelentett változások minden repülőgépre vonatkoznak, amelyet európai légitársaság üzemeltet. Az új szabályok azonban biztonság dolgában nem jelentenek kompromisszumokat – közölte az EASA. A hivatal jelenleg azon dolgozik, hogy a repülőgépeken a mobiltelefonálás is lehetővé váljon. Október végén az amerikai légügyi hatóság (FAA) hasonló módon lazított az elektronikus eszközök használatára vonatkozó szabályokon. Az amerikai járatokon továbbra is tilos a telefonálás vagy a mobilhálózaton történő internetezés.

SOCIAL BOX