Bemutatták a legolcsóbb okostelefont

A Mozilla reményei szerint a 25 dolláros okostelefon újraírja a belépő szintű készülékek piacát. Ebben a gondolatban könnyű meglátni a logikát: ma 5-6000 forintért kizárólag egy “olcsó Nokiát”, azaz a legolcsóbb hagyományos telefont kapjuk meg az elektronikai üzletláncokban és mobilos boltokban, érdekes helyzetet teremt tehát ha ennyiért, szolgáltatói hűség nélkül pár ezer forint ellenében már […]

A Mozilla reményei szerint a 25 dolláros okostelefon újraírja a belépő szintű készülékek piacát. Ebben a gondolatban könnyű meglátni a logikát: ma 5-6000 forintért kizárólag egy “olcsó Nokiát”, azaz a legolcsóbb hagyományos telefont kapjuk meg az elektronikai üzletláncokban és mobilos boltokban, érdekes helyzetet teremt tehát ha ennyiért, szolgáltatói hűség nélkül pár ezer forint ellenében már egy belépő szintű okosmobilt lehet majd vásárolni. Ez gyakorlatilag a hagyományos mobilok korszakának szinte teljes lezárását is jelentheti.

A Mozilla által a Barcelonában zajló Mobile World Congress-en bemutatott telefont az olcsó alkatrészeket szállító kínai Spreadtrummal közösen készítik. A bemutatóra csak prototípust készítettek belőle, ebben egy 3,5 colos képernyő, egy egy Cortex A5-ös chipset található. Ez képes Bluetooth, kamera, FM rádió és szerencsére wifi kezelésére is. Mobilnetből viszont csak az EDGE antisebességet tudja, ami facebookos üzengetésre használható, minden másra tökéletesen értelmezhetetlen. A telefon természetesen a már nálunk is bemutatkozott Firefox OS-t futtatja operációs rendszerként.

A telefon megjelenési ideje nem ismert, az ára viszont, akárhogy ragozzuk, nem lesz túl magas. Sem iPhone, sem valamirevaló androidos vagy windowsos mobil helyett nem lesz használható, de akinek tényleg “csak kellene egy telefon”, az egy kicsit okosabb készüléket kaphat majd ezután.

SOCIAL BOX