Európa élén! Nálunk vannak a legzöldebb irodák

A sajtótájékoztatón Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója, az Európai Zöld Iroda Hálózat vezetője beszámolt az első Európai Zöld Iroda Verseny magyar sikereiről, majd ezt követően kerekasztal-beszélgetést tartottak a győztesek részvételével. November 22-én ugyanis Brüsszelben az első Európai Zöld Iroda Verseny győzteseit hirdették ki, ahol az SAP Hungary Kft. és az Unilever Magyarország Kft. […]

A sajtótájékoztatón Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója, az Európai Zöld Iroda Hálózat vezetője beszámolt az első Európai Zöld Iroda Verseny magyar sikereiről, majd ezt követően kerekasztal-beszélgetést tartottak a győztesek részvételével. November 22-én ugyanis Brüsszelben az első Európai Zöld Iroda Verseny győzteseit hirdették ki, ahol az SAP Hungary Kft. és az Unilever Magyarország Kft. nagy iroda kategóriában, a Tetra Pak Hungária Zrt. közepes iroda kategóriában, a Tchibo Budapest Kft. kis iroda kategóriában, az Újbudai Polgármesteri Hivatal közintézmény kategóriában vehetett át díjat.

Ablonczy Balázs, a SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy nagyon örülnek a nemzetközi sikernek, majd hozzátette, hogy az informatikai vállalatok jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egy  fenntartható világot építsünk. Környezettudatos tevékenységüket egy adattal is illusztrálta: a SAP-nál világszerte a teljes áramfelhasználásuk 60 %-át megújuló forrásból fedezték. A céget a TOP3 legfenntarthatóbb vállalatok között emlegetik globálisan. A zöld irodaprojekt nagyszerű alkalmat jelentett számukra, hogy a munkatársakat a nemes ügy érdekében ösztönözzék és jobban megismertessék őket a környezettudatos szemlélettel.

Bodroghelyi Csaba  beszámolt arról, hogy a verseny első fordulóban 83 cég indult, majd a második körre 22 cégre szűkült a mezőny, akik közül kiválasztották a győzteseket. A sikereink titka egyrészt a teljesítmény, másrészt, hogy mi nagyon komolyan vettük ezt a mozgalmat, a zöld iroda projektet. Majd hozzátette: mindemellett, hogy a verseny további népszerűsítésén dolgoznak, a KÖVET elindította ún. Zöld Iroda Agora projektjét, amely egy közösségen alapuló irodazöldítési program. A Zöld Iroda Agóra a hazai, zöld irodát működtető vállalatok olyan regisztere, amely egyben újfajta találkozási és tanulási lehetőséget is jelent. A résztvevő vállalatok a KÖVET Egyesület által meghatározott elvek és célok mentén végzik tevékenységüket, szakemberektől kapnak segítséget és egymástól is tanulnak. Célja az irodák környezeti terheléseinek csökkentése, tudatosságuk fejlesztése, valamint az eredmények bemutatása az érintett felek és a nyilvánosság számára.

A díjazottak képviselői is értékelték az eddigi erőfeszítéseket, és a munkájukkal kapcsolatos tapasztalatokat is megosztották. A siker érdekében fel kell állítani egy „zöld” csapatot,  valamint alapvető fontosságú a vezetői elkötelezettség is, hogy a fenntartható technikákat és eszközöket a mindennapos cégműködésbe beépíthessék. Az eredményesség érdekében lényeges, hogy a programba a fenntarthatósági szemléletet közömbösen szemlélő munkatársakat is aktiválják és ösztönözzék. További kulcsszavak a munka során az inspiráció és a felelősség. A megmérettetés, a verseny pedig plusz motivációt jelent, ami megmozgatja a teljes kollektívát, vagyis csapatépítő tréningnek is beillik.

A SAP Hungary kft. a program során számos eredményt ért el. Íme a lista a teljesség igénye nélkül: zöld iroda-csapatot alakítottak, zöld sarkot hoztak létre, zöld tárgyalót rendeztek be környezetbarát eszközökkel, előadásokat, szemétgyűjtési akciókat szerveztek, figyelemfelkeltő matricákat helyeztek el a nyomtatók és a kapcsolók mellé, a zuhanyzókra és a WC-tartályokra víztakarékos szabályzókat szereltek fel, újrahasznosított fénymásoló papírt állítottak rendszerbe, mozgásérzékelőket szereltek fel ritkán használt helyiségekben, valamint a telekocsi-rendszert is népszerűsítik. Az Unilever Magyarország Kft.-nél szintén felállt egy zöld stáb a célok megvalósítása érdekében. A számítógépekre alacsony energiaszintet igénylő programokat telepítettek, a világítástechnikában változtatásokat eszközöltek, az épület takarításával és a növényápolással megbízott cégek környezetbarát anyagokkal és technológiákkal dolgoznak, sporthetet és hulladékgyűjtési akciót szerveztek, a környezettudatosság jegyében a dolgozók gyermekei számára hagyományosan rajzpályázatot írnak ki, amelyekből újrahasznosított anyagból jegyzetfüzetet készítenek, új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket hoztak létre, alacsony fogyasztású kézszárító berendezést telepítettek stb. Az intézkedésekkel az elmúlt három hónapban a villamosenergia-fogyasztásban 35%-nyi, míg a gázfelhasználásban 50%-nyi megtakarítást értek el.

A Tchibo Budapest Kft.-nél saját arculatot alakítottak ki a Zöld Irodának, zöld sarkot rendeztek be, előadásokat szerveztek, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteiket kiegészítették, takarékosságot elősegítő berendezéseket szereztek be. A kisebb-nagyobb cégek mellett Újbudai Polgármesteri Hivatala is részt vett a zöld irodaprogramban. Itt a zöld csapat irányításával a papír, a fém, a műanyag, a szárazelem, a fénycső és az elektronikai hulladék szelektív gyűjtése mellett sütőzsiradék-gyűjtő konténert helyeztek el a hivatal belső udvarán. A képviselő testületi előterjesztéseket elektronikus dokumentumkezelő rendszerben vezetik, 160 kötetből álló zöld könyvtárat alakítottak ki, az ügyfélszolgálaton állandó természetvédelmi kiállítást szerveztek, a számítógépeket 21 órakor központilag áramtalanítják, a kerületi iskoláknak pályázatot írtak ki madáretetők készítésére, valamint hulladékprést szereztek be, amellyel a hivatalban keletkező hulladék térfogatát az egyharmadára csökkentik.
 

SOCIAL BOX