Ez történt az ingatlanpiacon 2013-ban!

JANUÁR Stagnálás a fejlesztői piacon Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) szerint az elmúlt években a fejlesztők visszafogták a korábban már előkészített projektjeiket, és csak komoly előértékesítés esetén vágtak bele új fejlesztésbe. A magyar gazdaság alacsony beruházási rátáját jól tükrözi, hogy a 2012-ben regisztrált 118 millió eurós beruházási volumen összesen 7 épület kivitelezését jelenti, míg a […]

JANUÁR

Stagnálás a fejlesztői piacon

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) szerint az elmúlt években a fejlesztők visszafogták a korábban már előkészített projektjeiket, és csak komoly előértékesítés esetén vágtak bele új fejlesztésbe. A magyar gazdaság alacsony beruházási rátáját jól tükrözi, hogy a 2012-ben regisztrált 118 millió eurós beruházási volumen összesen 7 épület kivitelezését jelenti, míg a 2008-as boom idején 1,3 milliárd euróval 24 épület valósulhatott meg. Az új beruházások megindítását számos tényező korlátozza: limitált a kereslet, a hitelszűke és a befektetői bizalmatlanság. Ebből kifolyólag a fejlesztők figyelme inkább a meglévő fejlesztések lezárására, értékesítésére és az új fejlesztések előkészítésére irányul.

Díjátadó Az Év Irodája versenyen

2013 január 31-én este került megrendezésre az iroda.hu III. Díjátadó Gála a Larus Rendezvényközpontban „Az Év Irodája” verseny keretében, ahol a magyar irodapiacon aktív fejlesztők, tanácsadók, szolgáltatók széles körben képviseltették magukat.

A győztesek:
– Az Év Irodája 2012 díj: NNG Kft. (Belsőépítész: MádiLáncos Stúdió),
– Az Év Irodája Különdíj 2012: Procter & Gamble iroda (Belsőépítész: MádiLáncos Stúdió)
– Az Év Irodája Design Díj 2012: Bank of Georgia (Belsőépítész: Stay in Hungary, willbe design studio),
– Az Év Legzöldebb Irodaháza 2012 díj: BudaWest Irodaház (Fejlesztő: Vendere Kft.),
– Az Év Zöld Irodája Különdíj 2012: Citibank Arena Corner (LEED Platinum minősítés),
– Az Év Üzemeltető Cége 2012 díj: STRABAG Property and Facility Services Zrt.,
– Az Év Irodapiaci Tanácsadója 2012 díj: Katkó Károly (CB Richard Ellis)
– Az Év Irodapiaci Szereplője 2012 díj: Csukás Csongor, MRICS (BNP Paribas Real Estate),
– Az Év Irodaháza Közönségdíj 2012: Residence Irodaházak (Fejlesztő: Raiffeisen Evolution Kft.).

MÁRCIUS

Letették az Eiffel Palace alapkövét

2013. március 12-én lezajlott a patinás szépséget és a 21. századi korszerűséget egyesítő Eiffel Palace irodaház alapkő-letételi ceremóniája. Az egykori Pesti Hírlap székházának impozáns, belülről modernizált reinkarnációjában nem csak a múlt előkelő építészeti formái találkoznak a jelen magas fokú korszerűségével, az épület egyúttal az V. kerület északi részének megújulását is reprezentálni fogja.

MÁJUS

Budapest a szolgáltató központok kedvelt célpontja

Rendkívüli mértékben, évi tízezer milliárd dollárral bővülhet a szolgáltató központok piaca a következő három évben, a szervezetek minden korábbinál jobban globalizálódnak, Magyarország szerepe növekszik – derül ki az Ernst & Young (E&Y) jelentéséből. A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint a szolgáltató központok szerepe és felépítése is jelentősen átalakul a következő időszakban: egyrészt az általuk ellátott feladatok egyre komplexebbé válnak, másrészt minden korábbinál jobban globalizálódnak. Az úgynevezett első generációs, döntően egy-egy funkciót ellátó központok aránya 2010-től folyamatosan csökken, míg a többfunkciós második generációsoké és a multifunkcionális globális üzleti központoké egyre jobban növekszik. A szektor globális fejlődéséből egyértelműen profitál majd Magyarország is, amely egyre növekvő súllyal van jelen a szolgáltató központok piacán.

JÚNIUS

Eladó a K&H volt székháza

A tulajdonos csődje miatt eladó a K&H Bank Zrt. egykori székhelyének otthont adó Vigadó téri irodaház, az irányár 4,4 milliárd forint plusz áfa. Az ingatlan tulajdonosa a német hátterű DIL-Alfa Ungarn Lízing Kft., amely fizetésképtelensége miatt maga kezdeményezte felszámolását. Korábban a K&H-é volt a Vigadó téri irodaház, 1999-ben adta el a német érdekeltségű cégnek, korábbi lapinformációk szerint 8 milliárd forintért, és egyből vissza is lízingelte azt.

Átadták a Váci Greens első épületét

Az Atenor Group által fejlesztett Váci Greens irodakomplexum 6 szintes, bruttó 15 700 négyzetméteres „A” épülete elkészült, amelyet hivatalosan június 25-én adtak át a helyszínen, a budapesti Váci úton. A mostani, illetve a további épületek telkeinek ára, illetve a most átadott irodaház építési költsége 40 millió eurót tett ki. A telken további három épületben, mintegy 80 ezer négyzetméternyi irodának jut hely, de a Fiastyúk utca túloldalán is építhető még egy 18-20 ezer négyzetméteres irodaház. A folytatás attól függ, hogy melyik reménybeli bérlővel tudnak előbb megállapodni.

JÚLIUS

Beindult aBÁR – networking az iroda.hu csoporttal

Az iroda.hu csoport július 4-én tartotta meg aBÁR című rendezvénysorozat első estéjét a Párisi Nagyáruház tetőteraszán, és azonnal a hazai ingatlanpiaci szakemberek elsőszámú fórumává nőtte ki magát. Közel 200 meghívott volt hivatalos az eseményére.

SZEPTEMBER

Varsó irodapiaca a legnagyobb Közép-Európában

Közép-Európában Varsó irodapiaca a legnagyobb több mint 4 millió négyzetméter területtel, amelyet Budapest követ 3,1 millióval, Prága teljes irodaállománya várhatóan 2014 közepére éri el a 3 millió négyzetmétert, míg Pozsonyban jelenleg 1,4 millió négyzetméter bérbe adható irodaterület van – közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó. A közép-európai régióban 197 ezer négyzetméter új irodaterületet adtak át az év első felében. A jelenleg fejlesztés alatt álló irodaállomány június végén több mint 845 ezer négyzetméter volt a régióban, amelyből közel 448 ezer négyzetméter Varsóban míg 291 ezer négyzetméter Prágában épül. A kihasználatlanság Budapesten a legmagasabb, 19,9 százalék, de itt is jelentősen csökkent 2012 második negyedéve óta. A kihasználatlanság Varsóban a legalacsonyabb: csupán 10,5 százalék.

NOVEMBER

Taroltak a magyar cégek az első Európai Zöld Iroda Versenyen

Európa legzöldebb irodáit díjazták Brüsszelben az Irodai zöld innovációk c. konferencián. Az első Európai Zöld Iroda Versenyen hat ország 22 szervezete indult mikro, kis, közepes és nagy iroda, valamint civil és közintézmény kategóriában. „Az irodazöldítés jó kiindulópont lehet a vezetőség meggyőzésére, hogy a zöld jó gyakorlatokat más területeken is megvalósítsák” – nyilatkozta Bodroghelyi Csaba, az Európai Zöld Iroda Hálózat igazgatója, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

A győztesek:
– Nagy iroda kategóriában: SAP Hungary Kft., Unilever Magyarország Kft.
– Közepes iroda kategóriában: Tetra Pak Hungária Zrt.
– Kis iroda kategóriában: Tchibo Budapest Kft.
– Mikro iroda kategóriában: RUSE Kereskedelmi és Ipar Kamara, Bulgária
– Közintézmény kategóriában: Budapest Főváros XI. kerület, Újbuda Önkormányzata

DECEMBER

Nemzetközi díjat nyert a Green House

Az EuropaProperty által harmadik alkalommal megrendezett közép-európai Green Building Awards díjátadó gálán a „LEED Shell and Core” kategóriában a Green House-t választották a legjobbnak.

Az ingatlanpiac éledezik, de még messze a szárnyalás

A hazai ingatlanpiacot továbbra is az alacsony fejlesztési aktivitás, a magas kihasználatlansági mutatók és a kockázatkerülő piaci szereplők jellemzik. A megfelelően pozícionált, kiváló ingatlanok azonban a válság ellenére is jól teljesítettek – elemzi a DTZ a 2013-as esztendőt. A szektorok közül szinte kizárólag a budapesti irodaházakat és főleg az egybérlős, hosszú távra kiadott kisebb-nagyobb kiskereskedelmi egységeket keresik a befektetők, az utóbbiak esetében akár vidéki lokációkon is.

Az irodapiac mutatta ebben az évben a legtöbb pozitív változást, csökkenő üresedési ráták, javuló kereslet a piacon optimizmusra ad okot. Az alacsony fejlesztési aktivitás erre a piacra is jellemző, ennek ellenére 2014-ben itt várható a legnagyobb új átadás, közel 70.000 négyzetméter új irodaterülettel fog emelkedni az irodaállomány. Emellett továbbra is számos irodaprojektre van építési engedély, ahol egy nagyobb előbérleti szerződés mellett elkezdődne a fejlesztés, de csupán két fejlesztő tervez a következő két évben fejlesztést spekulatív alapon. A keresleti oldalt vizsgálva fordult a trend: a teljes kereslet nagy részét nem a szerződéshosszabbítások uralták, mint az elmúlt években, hanem a nettó bérbeadások aránya nőtt jelentősen. Magyarországon a kiváló humán erőforrás és iroda lokáció számos SSC vállalatot vonz, akik jelenleg több mint 250.000 négyzetmétert tesznek ki, beleértve hat új céget, akik az elmúlt három évben nyitottak irodát hazánkban.

SOCIAL BOX