Megújuló energia kézzelfogható közelségben

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat égisze alatt működő központ szoros és több éves múltra visszatekintő kapcsolatot ápol a KÖVET-be tavaly belépett ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoporttal. A két szervezet együttműködése 2011-ben lépett magasabb szintre, amikor elhatározták: feltárják hogyan optimalizálható a park energiafelhasználása és áttekintik a hatékonyságnövelés lehetséges módjait. A közös gondolkodás egy innovatív projektben, az Élhető Jövő Park megvalósításában […]

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat égisze alatt működő központ szoros és több éves múltra visszatekintő kapcsolatot ápol a KÖVET-be tavaly belépett ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoporttal. A két szervezet együttműködése 2011-ben lépett magasabb szintre, amikor elhatározták: feltárják hogyan optimalizálható a park energiafelhasználása és áttekintik a hatékonyságnövelés lehetséges módjait.

A közös gondolkodás egy innovatív projektben, az Élhető Jövő Park megvalósításában öltött testet. Ennek keretében az ELMŰ a Lovasterápiás Központ áramtermelését egy fotovoltaikus rendszerrel, egy szélerőművel és egy törpe vízerőművel javasolta megoldani.  Miután azonban a megújuló energiaforrásokra mind napon belül, mind pedig éves szinten számottevő ingadozás jellemző, szükségessé vált egy energiatároló berendezés beszerzése, valamint, ezzel összefüggésben, egy intelligens mérő- és irányítórendszer üzembe állítása is.

Az épületek fűtését és hűtését, valamint melegvíz-ellátását is megújuló energiák használatával kívánta megoldani az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Ennek érdekében levegő-víz rendszerű hőszivattyút és napkollektorokat is telepítettek.  Ezek a berendezések, továbbá egy folyamatos energiaellátást biztosító energiatároló rendszer, szolgálják ki az újonnan létrehozott látogatóközpont épületét is. Merthogy a projekt megálmodói úgy döntöttek: a széles nyilvánosság számára is elérhetővé teszik a komplexumot. Egyetemisták, iskolás csoportok, egyéb érdeklődők kapnak itt átfogó tájékoztatást a megújuló energiákról, s ismerhetik meg működés közben az azokat hasznosító berendezéseket.

Átalakították a Park közvilágítását is, amivel számottevően sikerült mérsékelni a fogyasztást: olyan korszerű közvilágítási rendszert valósítottak meg, amelynek egy-egy lámpaoszlopa mindössze 28 watt energiát fogyaszt. És hogy a kép teljes legyen, az ELMŰ-ÉMÁSZ a Park koncepciójába az elektromos mobilitás gondolatát is beleszőtte, s elektromos autók feltöltésére alkalmas berendezést is telepített a helyszínre.

A KÖVET és az ELMŰ közös rendezvényének mintegy 70 résztvevőjét Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat társalapítója és elnöke köszöntette, aki elmondta: 12 éve vették át a lovasterápiás központot, amelyet az elmúlt bő évtizedben európai színvonalú gyógyító centrummá fejlesztettek. Ezt követően az érdeklődők az ELMŰ-ÉMÁSZ szakembereinek értő kalauzolásával tekinthették meg a berendezéseket, majd kerekasztal-beszélgetés keretében kaptak választ a megújuló energiák hasznosításáról, annak szabályozásáról és a megújuló energia szerepéről az ELMŰ stratégiai gondolkodásában.

SOCIAL BOX