Egyszerűbben kapnak hitelt a vállakozások

Az eurózóna bankszektorának kilátásai annak ellenére pozitívak, hogy a korábbi előrejelzésekhez képest lassabb ütemben bővül majd a hitelezés az idén – véli az EY. “A pénzintézeteknek egyelőre továbbra is a kockázatok kezelésére, a hatékonyságnövelésre és a szabályozási környezet változásaihoz való alkalmazkodásra kell a legnagyobb hangsúlyt helyezniük. A gazdasági növekedés, az üzleti bizalom erősödése, valamint a […]

Az eurózóna bankszektorának kilátásai annak ellenére pozitívak, hogy a korábbi előrejelzésekhez képest lassabb ütemben bővül majd a hitelezés az idén – véli az EY.

“A pénzintézeteknek egyelőre továbbra is a kockázatok kezelésére, a hatékonyságnövelésre és a szabályozási környezet változásaihoz való alkalmazkodásra kell a legnagyobb hangsúlyt helyezniük. A gazdasági növekedés, az üzleti bizalom erősödése, valamint a javuló banki mérlegek azonban egyre inkább lehetőséget adnak majd a pénzintézeteknek arra, hogy újra a növekedésre koncentráljanak” – idézi az EY közleménye Seregdy Tamást, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatóját.

Az EY előrejelzése szerint 1,6 százalékkal nőhetnek a vállalati hitelek idén az eurózónában. A lakossági hitelek állománya még ennél is visszafogottabb mértékben, 1,2 százalékkal bővülhet.

Az euróövezetben a bankok vállalati hitelállománya 2013-ban 4353 milliárd euró volt, összegük 2014-ben várhatóan 4424 milliárd euróra emelkedik. A lakossági hitelek tavaly 575 milliárd eurót tettek ki, állományuk az idén 582 milliárd euróra bővülhet.

A tavalyi 8 százalékos csúcs után az idén minimálisan, 7,6 százalékra csökkenhet a nem teljesítő hitelek aránya az euróövezetben. A következő években további visszafogott csökkenésre lehet készülni, 2017-re 5,3 százalékra mérséklődik majd arányuk – vélekednek az EY elemzői.

SOCIAL BOX