Szalad az Appeninn szekere

A Budapesti Értéktőzsde egyetlen prémium kategóriában forgó ingatlanbefektetési társasága, az Appeninn 2013 során folyamatosan tovább tudta növelni árbevételi és eredménymutatóit. „A társaság az elmúlt években akvirált ingatlanjainak piaci átlag feletti feltöltöttségével, hatékony üzemeltetéssel, valamint projektfinanszírozási struktúrájának hatékony átalakításával érte el, hogy eredményessége tovább javuljon, EBITDA szintje 57 százalékra emelkedjen”- emelte ki Székely Gábor az Appeninn […]

A Budapesti Értéktőzsde egyetlen prémium kategóriában forgó ingatlanbefektetési társasága, az Appeninn 2013 során folyamatosan tovább tudta növelni árbevételi és eredménymutatóit. „A társaság az elmúlt években akvirált ingatlanjainak piaci átlag feletti feltöltöttségével, hatékony üzemeltetéssel, valamint projektfinanszírozási struktúrájának hatékony átalakításával érte el, hogy eredményessége tovább javuljon, EBITDA szintje 57 százalékra emelkedjen”- emelte ki Székely Gábor az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója. 

Az Appeninn elsősorban a budapesti B kategóriás irodapiac prémium szegmensében épített ki jelentős ingatlanportfóliót, ingatlanállományának kihasználtsága a piaci átlagot messze meghaladva stabilan 95 százalékos szinten áll. A társaság árbevételének több mint 93 százalékát az összesen 63 ezer négyzetméteres ingatlanállományának bérbeadásból származó bevétele adja.  Ennek nagysága 16 százalékkal növekedett az előző év bevételeihez képest és meghaladta az 5,4 millió eurós szintet. A hatékony üzemeltetésnek köszönhetően a társaság EBITDA szintű eredménye is jelentősen több mint 18 százalékkal növekedett, elérte a 3,1 millió eurót.

60 százalékkal nőtt az adózott eredmény

Az Appeninn működési eredménye a negyedik negyedév végén 2,6 millió euróra rúgott. Az adózás előtti eredmény közel másfélszeresére nőtt, így 1,8 millió euróra emelkedett. Az adózott eredmény 60 százalékkal, 1,5 millió euróra növekedett. A Társaság tulajdonosaira jutó eredmény 1,49 millió euró.

A társaság eredménykimutatásait az árbevételének túlnyomó részét kitevő, illetve hitelportfóliója szempontjából is releváns devizanemhez illeszkedően euró alapra helyezte át, a jövőben eredményszámait ebben a formában teszi közzé. 

Cél a portfólió-bővítés folytatása

Az immár közel 20 milliárd forintos ingatlanvagyonnal rendelkező cégcsoport további növekedést tervez. Az elmúlt év hatékonyságnövelő és finanszírozási terheket könnyítő lépései megerősítették az Appeninn pénzügyi stabilitását és eredménytermelő képességét, az esetleges további forrásbevonásra pedig a társaság közgyűlése a piaci lehetőségek függvényében teret biztosít az igazgatóság számára a következő években.

Székely Gábor szerint a hazai piacon továbbra is jó kondíciókkal lehet ingatlanokat vásárolni, a következő években várhatóan továbbra is ezen lesz a hangsúly. Illetve ezzel párhuzamosan megkezdődhet a piacon az ingatlanállomány minőségének javítása, energiahatékonysági és egyéb felújítások révén. Utóbbi lépések egyrészt találkoznak a bérlői igényekkel, másrészt növelik az üzemeltetés középtávú eredményességét, ezzel is biztosítva az értékteremtést az ingatlantulajdonosok számára.
 

SOCIAL BOX