Több mint 700 millió forint értékben adott át állami ingatlanokat az MNV Zrt.

A térségben az ebr-42 rendszerben 30 önkormányzat igényelt összesen 55 darab ingatlant, ebből 20 helyhatóság részére 38 darab  ingatlant adtak át, több mint 74 millió forint értékben. Az elmúlt évben a vagyontörvény alapján, 8 önkormányzat 19 darab állami tulajdonú ingatlan tulajdonjogát kapta meg, több mint 747 millió forint értékben. Az MNV Zrt. a vagyongazdálkodás jó […]

A térségben az ebr-42 rendszerben 30 önkormányzat igényelt összesen 55 darab ingatlant, ebből 20 helyhatóság részére 38 darab  ingatlant adtak át, több mint 74 millió forint értékben. Az elmúlt évben a vagyontörvény alapján, 8 önkormányzat 19 darab állami tulajdonú ingatlan tulajdonjogát kapta meg, több mint 747 millió forint értékben. Az MNV Zrt. a vagyongazdálkodás jó gyakorlatairól és a műemléki felújításokról is beszámolt a roadshow-n. Győr-Moson-Sopron megyében, mintegy 220 millió forint értékű állagmegóvást hajtott végre a társaság.

Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt évben az ebr-42 rendszerben igényelt ingatlanok esetében a törvényi feltételeknek 20 önkormányzat felelt meg, amelynek alapján a 38 darab állami tulajdonban lévő ingatlan átadása megtörtént az önkormányzatok részére. Az érintett ingatlanok összértéke meghaladja a 74 millió forintot. Az MNV Zrt. 2013-ban ugyanakkor 8 helyhatóság részére, több mint 747 millió forint értékben 19 darab ingatlant adott át az önkormányzati feladatok teljesítése céljából. Az átadások közül kiemelkedik Győr Megyei Jogú Város, amely 7 darab ingatlant kapott, csaknem 720 millió forint értékben. A város, a volt Győri Dózsa sporttelepet és a kapcsolódó ingatlanokat kapta meg a 2017-ben megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál helyszínéül.

Az MNV Zrt. az ingyenesen tulajdonba adható, állami tulajdonban lévő ingatlanok igénylésének eljárásrendjéről, valamint a megyében zajló önkormányzati együttműködésekről és műemléki felújításokról is beszámolt. A társaság kiemelten kezeli a hazai, illetve uniós támogatásból megvalósuló önkormányzati projektek megvalósulását, ezért több, Európai Unió által támogatott projekthez adott tulajdonosi hozzájárulást. 

A társaság jelentős műemléki beruházásokat is végrehajt. Az MNV Zrt. 165 millió forintos fejlesztéséből valósult meg a soproni Tábornok ház és a Storno ház tető-és homlokzat felújítása. 55 millió forintból újult meg továbbá a nagycenki Széchenyi kastélyhoz tartozó szálloda parkolója, valamint az épülethez vezető bekötő út és a térvilágítás korhű rekonstrukciója. A megyében található további kastélyok (Dénesfa Cziráky kastély, Szany volt Püspöki kastély, sopronhorpácsi Széchenyi kastély, Mihályi Dőry kastély) a nemzeti vagyon kiemelt részét képezik, az elmúlt években több felújítás történt rajtuk.

A roadshow alkalmával az MNV Zrt. a kezelésébe tartozó cégek számára jutatott forrásokról és a társaságok jövedelmezőségéről is beszámolt. A 2011 és 2013-as évek között, a társasági portfólióba tartozó cégek számára juttatott források 34.090 milliárd forintról 20.704 milliárd forintra csökkentek. Ugyanakkor, a cégek összesített jövedelmezősége javulást, illetve szinten tartást mutat. Az MNV Zrt. tulajdoni hányadára eső eredmények is javultak. A 2011. évi 12,6 milliárd forintos eredményt, 2012-re 169,3 milliárd forintra emelte az MNV Zrt., 2013-ban pedig 100 milliárd forint feletti eredménnyel zárta az évet a társaság. A jövedelmezőség alakulásában kulcsszerepet játszik az MVM cégcsoport eredményessége, a tőzsdére bevezetett társaságok stabil jövedelmezősége, valamint a portfólió-tisztulás.

Az Országos Vagyongazdálkodási Roadshow győri állomásán Borkai Zsolt, a város polgármesterének köszöntőjét követően Reif Lászlóné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője mutatta be a Kormányhivatal és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködési területeit. Az MNV Zrt. részéről Márton Péter vezérigazgató adott tájékoztatást a társaság működéséről. Szabó Ferenc József területi irodavezető a megyei szintű együttműködések eredményes és sikeres példáiról adott információt. Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója a Volán-társaságok átalakítását és a Győr-Moson-Sopron megyei helyközi közösségi közlekedési szolgáltatást mutatta be. 

SOCIAL BOX