Korszakalkotó ingatlan adásvételi rendszert ígér a SMARTdeposit

Az indulók között fedeztük fel az ingatlan adásvételi ügyletek forradalmasítását célzó SMARTdeposit csapatát, akik nem kevesebbet ígérnek, minthogy az általuk tervezett rendszer az online hirdetések megjelenéséhez hasonlóan korszakalkotó lesz. Az alapítót, Olti Gergelyt kérdeztük. A Hackathon és a PropTech Hungary konferencia résztvevői számára már bemutatkoztatok, most mesélj egy kicsit azoknak az olvasóknak, akik nem tudtak […]

Az indulók között fedeztük fel az ingatlan adásvételi ügyletek forradalmasítását célzó SMARTdeposit csapatát, akik nem kevesebbet ígérnek, minthogy az általuk tervezett rendszer az online hirdetések megjelenéséhez hasonlóan korszakalkotó lesz.

Az alapítót, Olti Gergelyt kérdeztük.

A Hackathon és a PropTech Hungary konferencia résztvevői számára már bemutatkoztatok, most mesélj egy kicsit azoknak az olvasóknak, akik nem tudtak eljönni, hogy élőben meghallgassanak Titeket.

A kiinduló ötletet alapvetően a 10 éves ingatlanpiaci tapasztalatunk adta. Feltűnt, hogy a technológia fejlődéséből adódóan megváltoztak mind az eladók, mind a vevők igényei. Felgyorsult körülöttünk a világ. A vásárlók sokkal rövidebb idő alatt gyűjtik össze az információkat, és ennek köszönhetően gyorsabban tudnak döntést hozni. Az adásvételi folyamat azonban nem követte le a változásokat.

A ma használt metódus szerint egy lakás bemutatását követően akár hetek is eltelhetnek, mire a felek találkoznak, és aláírják a vételi szándéknyilatkozatot. Ilyenkor a vevő átadja a foglalót az értékesítőnek, aki alapvetően nem jogosult a letét kezelésére, azonban eddig megoldás hiányában gyakorlatilag mindenhol így zajlott a folyamat szabálytalanul.

A SMARTdeposit mindkét problémára megoldást kínál.  A rendszerünk alkalmazkodik a napjainkban elvárt tempóhoz, és jóval rövidebb idő alatt lehetővé teszi a szándéknyilatkozat megírását, illetve az adásvételi folyamat lebonyolítását, ráadásul sokkal biztonságosabban és jogilag kifogástalan módon. A csapat által kifejlesztett Foglalózz Okosan platform segítségével a felek online tudják megtekinteni és elfogadni a szerződést, akár a kanapéjukról is. Ezután a foglaló összegét is kényelmesen elutalják a letéti számlára, ahol banki partnerünk által nyújtott szolgáltatásnak köszönhetően biztonságban tudhatják a pénzünket.

A platform az ingatlanközvetítők számára is megbízható támogatást biztosít az ügymenetet biztonságos, gyors és legális kezelésében. Az ügyfelek felé pedig kényelmes, átlátható, hiteles szolgáltatást nyújt. A platform használatával kizárt, hogy az eladók alkudjanak a megbízási díjból, vagy esetleg egyáltalán ne fizessék ki azt, ha az értékesítő  bizonyítható módon elvégezte a munkáját. 

Úgy tudjuk, sokan várják, hogy élesítsétek a rakétákat. Mit lehet tudni az indulásról?

Az applikáció még nem érhető el nyilvánosan. Jelenleg az MVP fázisban vagyunk (Minimum Viable product, vagyis a leggyorsabban elkészíthető első működő prototípus – a szerk.), két hónap tesztelés után tudunk majd elindulni, de már most is fogadunk előregisztrációkat.

Több ingatlanközvetítő iroda és szervezet is érdeklődött a Foglalózz Okosan felől. Közülük például a Penates Invest Zrt-vel és a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségével (MIOSZ) már aláírt szerződésünk van. Ők is részt vesznek a tesztelésben és a fejlesztésekben, hogy minél hatékonyabban működjön majd az éles verzió.

A piac tehát már ismer minket, és várja az indulást. A vevők és az eladók azonban kevésbé hallhattak rólunk, hiszen nem indítottunk még marketing kampányt, de elsősorban a 20 és 45 év közötti korosztály lesz a célcsoportunk.

Milyen eredményekkel lennétek elégedettek a közeljövőben?

Rövid távon 1.500 tranzakcióra számítunk évente, hosszú távon a várakozásaink szerint ez a szám eléri majd a 15.000 tranzakciót is Magyarországon. Azt látjuk, hogy a környező országokban sem terjedt még el a digitális szerződéskötés letéti szolgáltatással egybekötve, ezért a terveink között szerepel, hogy 3 év után kilépünk a nemzetközi piacra is.

A közép-európai országokkal kezdünk majd, mert náluk nagyon hasonlít az ingatlanozás módszertana a miénkhez, ebből adódóan könnyen implementálható a rendszerünk. Bízunk benne, hogy a külföldi piacon is legalább akkora igény és nyitottság fogad majd minket, mint amit az eddigiek során itthon tapasztaltunk.

+++

A PropTech Hackathon indulói közül a SMARTdeposit megoldása nyerte el legjobban a zsűri tetszését, és biztosak vagyunk benne, hogy az indulást követően hamarosan a felhasználók körében is széleskörű ismertségre tesznek majd szert. Sok sikert kívánunk!

SOCIAL BOX