Likviditásjavítás kereskedelmi faktoringgal

Az OTP Bank szerint van esély arra, hogy 2014 tavaszán ez a finanszírozási forma is bekerüljön a Növekedési Hitelprogramba, illetve az Eximbank által nyújtott export előfinanszírozó kedvezményes programba. A vevőkövetelések vásárlásán alapuló kereskedelmi faktoring piac az utóbbi években csökkenést mutatott, azonban néhány új, nagyobb szereplő, közöttük az OTP Bank megjelenésének köszönhetően a jövőben ismét növekedésre […]

Az OTP Bank szerint van esély arra, hogy 2014 tavaszán ez a finanszírozási forma is bekerüljön a Növekedési Hitelprogramba, illetve az Eximbank által nyújtott export előfinanszírozó kedvezményes programba.

A vevőkövetelések vásárlásán alapuló kereskedelmi faktoring piac az utóbbi években csökkenést mutatott, azonban néhány új, nagyobb szereplő, közöttük az OTP Bank megjelenésének köszönhetően a jövőben ismét növekedésre lehet számítani – véli Kovács Pál az OTP Bank Kereskedelmi Banki Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A magyarországi faktoring forgalom az átlagos, GDP arányos nyugat-európai szint egyharmada. A kereskedelmi faktoring térhódításának többek között az is az útjában állt, hogy kimaradt az államilag támogatott programokból, nem szerepel például az Eximbank kedvezményes finanszírozási programjában, illetve a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja sem számol a faktoringgal. Piaci információk szerint azonban van esély arra, hogy 2014 tavaszán mindként program kiterjedjen a faktoring típusú ügyletekre is. 

Szintén támogatja a faktoring piac élénkülését, hogy az elmúlt időszakban csökkent a faktoring jellegű finanszírozás kamata, amivel árban egy szintre került más hiteltermékekkel, ugyanakkor a hozzá kapcsolódó hitelbiztosítás, vevői követeléskezelés révén többlet-szolgáltatást nyújt egy hitelhez képest. A vállalkozások számára pedig előnyt jelent, hogy további biztosítékok nélkül, egyszerűen, gyorsan elérhető.

„A jó minőségű vevőkörrel, mezőgazdasági támogatással, vagy akár állami, önkormányzati kötelezettel szembeni követelésekkel rendelkező vállalkozói kör egyértelműen nyerhet a kereskedelmi faktoring igénybevételével, mivel gyorsan, biztosíték nélkül és egyszerűsített hitelbírálattal juthat finanszírozáshoz” – emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. A vállalkozás így a faktoring révén forgótőkét szabadíthat fel, amelyet egyebek között, visszaforgathat a termelés további növelésébe, vagy javíthatja eladói pozícióját. Az erős likviditással rendelkező mezőgazdasági vállalkozások például nem kényszerülnek arra, hogy akkor adják el terményüket, amikor a piaci ár leesik, kivárhatják a trendfordulót.

„Az OTP Bank valamennyi vállalkozói szegmensben jelentős szereplővé kíván válni a következő években” – jelentette ki Kovács Pál. Az OTP Business felmérése szerint kisvállalati körben a faktoring szolgáltatások közül várhatóan a mezőgazdasági támogatás előfinanszírozására lesz nagy igény, ugyanakkor a nagy cégek beszállítói is jelentős keresletet támaszthatnak.

Számukra értékes lehet, ha banki partnerük nemcsak finanszírozza a vevőállományukat, hanem mellette biztosítja is, mivel a vevői nemfizetési kockázat banki átvállalása tovább növeli a vállalkozás biztonságát. „A közép- és nagyvállalatok számára az OTP Bank a hazai piacon az egyik legszélesebb szolgáltatási kört kívánja biztosítani. A biztosítással és követelésbehajtással együttes finanszírozási szolgáltatás várhatóan népszerű lesz a vállalati ügyfélkörben” – mondta Kovács Pál.

Fontos emellett kiemelni, hogy az OTP Bank nem csak számlakövetelések faktorálását vállalja, hanem akár szerződésben, vagy jogszabályon alapuló követelések finanszírozását is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás egy vállalkozói szerződésből, vagy akár egy uniós támogatásra vonatkozó okiratból fakadóan rendelkezik ki nem fizetett követeléssel, a bank kész a követelést akár 90-95%-on is előfinanszírozni. Ezzel áthidalható az a jellemzően 60-120 napos időintervallum, ameddig a kötelezett fizetése egyébként megtörténne.” – tette hozzá Kovács Pál. 

SOCIAL BOX