Vonzó befektetési célpont Budapest

Tőkevonzó képessége alapján 2014-ben, a legjobb kelet-európai FDI városnak találta Budapestet az fDi Magazine, a Financial Times csoport kéthavonta megjelenő befektetési melléklete. Az fDi Magazine világszerte mintegy 45 ezer külföldi terjeszkedésben érdekelt befektető, illetve befektetési tanácsadó számára nyújt információkat befektetési lehetőségekről, helyszínekről és azok kockázatairól. A magazin kétévente meghirdeti a „European Cities and Regions of […]

Tőkevonzó képessége alapján 2014-ben, a legjobb kelet-európai FDI városnak találta Budapestet az fDi Magazine, a Financial Times csoport kéthavonta megjelenő befektetési melléklete. Az fDi Magazine világszerte mintegy 45 ezer külföldi terjeszkedésben érdekelt befektető, illetve befektetési tanácsadó számára nyújt információkat befektetési lehetőségekről, helyszínekről és azok kockázatairól.

A magazin kétévente meghirdeti a „European Cities and Regions of the Future” című pályázatát, amelynek célja, hogy összegyűjtse és rangsorolja a legfontosabb befektetési helyszíneket. A pályázaton 468 európai város és régió vett részt, ahol az első helyezés mellett, a kategóriákat összesítő legnépszerűbb befektetési célpontok közül Budapest a HITA nevezésének köszönhetően, egyetlen kelet európai városként került az első tízbe.

Emellett az első tízbe rangsorolták hazánkat költséghatékonyság (7.hely), FDI stratégia (8. hely) és üzleti környezet (5. hely) alapján is.  Magyarország két régiója pedig felkerült a legversenyképesebb TOP 10-es listára: költséghatékonysági szempontból a dél-dunántúli régió 6. helyezést ért el, míg a nagy méretű régiók versenyében észak-alföld a 3. helyet kapta.

„Rendkívül fontos ez a díj nem csak Budapest, hanem az egész ország számára” – mondta Berényi János, a HITA elnöke. „Ezzel nem pusztán a mi munkánkat ismerték el, hanem a régióban is kiemelkedő magyarországi szakértelmet és a befektetőbarát gazdasági környezetet, amik egymást erősítve járulnak hozzá ahhoz, hogy a közép-kelet európai régióban gondolkodó befektetők Budapestet, illetve Magyarországot válasszák a beruházásaik megvalósításához. Jól látszik ez a bizalom az SSC szektor és az autóipar területén egyaránt, jelenleg 80 shared service center működik az országban és 36 újabbról tárgyalunk a befektetőkkel. Az autóipari pozíciónk erősségét pedig jelzi, hogy világ TOP 20 TIER-1-es beszállítója közül már 15 jelen van Magyarországon” – tette hozzá Berényi.

Az FDI kategória első tíz helyezettje:

1.: Budapest, Magyarország

2.: Wroclaw, Lengyelország

3.: Katowice, Lengyelország

4.: Plzen, Csehország

5.: Moszkva, Oroszország

6.: Brno, Csehország

7.: Poznan, Lengyelország

8.: Ostrava, Csehország

9.: Pozsony, Szlovákia

10.: Prága, Csehország

Összesített kategória helyezettjei:

1.: London, Egyesült Királyság

2.: Helsinki, Finnország

3.: Dublin, Írország

4.: Barcelona, Spanyolország

5.: Berlin, Németország

6.: Bécs, Ausztria

7.: Párizs, Franciaország

8.: Brüsszel, Belgium

9.: Budapest, Magyarország

10.: Moszkva, Olaszország

SOCIAL BOX