Megnyílt a GE új csarnoka

“Azzal, hogy a világon piacvezető General Electric Magyarországon gyártja erőművi vezérlőegységeit, a magyar mérnöki szaktudás jelentősen hozzájárul a világ energiabiztonságához” – idézi Szijjártó Pétert, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárát a GE közleménye. A befektetéssel csúcsszínvonalú gyártóbázisban készülnek gáz- és gőzturbinás villamoserőművek központi vezérlő egységei (UCP). A bővítés több mint száz új munkahelyet teremt, amiből […]

“Azzal, hogy a világon piacvezető General Electric Magyarországon gyártja erőművi vezérlőegységeit, a magyar mérnöki szaktudás jelentősen hozzájárul a világ energiabiztonságához” – idézi Szijjártó Pétert, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárát a GE közleménye. A befektetéssel csúcsszínvonalú gyártóbázisban készülnek gáz- és gőzturbinás villamoserőművek központi vezérlő egységei (UCP). A bővítés több mint száz új munkahelyet teremt, amiből negyven mérnöki pozíció.

Az épület alapkőletétele tavaly augusztusban volt. Az akkori eseményen Szijjártó Péter azt mondta Világgazdaságnak, hogy egy-két héten belül lezárulnak azok a megbeszélések, amelyek arról szólnak, hogy a GE – amelynek magyarországi leányvállalata a kormány stratégiai partnere – egyedi kormánydöntés alapján milyen fejlesztési adókedvezményt kapjon. Már augusztusra eldőlt, hogy a kormány mennyit ajánlana a Miniszterelnökség, az NGM és az NFM egyeztetése alapján, az így kínált kedvezményt a cégek általában el szokták fogadni.

A Magyarországon 1989-ben megjelent GE ma 2 gyárat, 3 technológiai és 3 regionális központot működtet az országban, ezekben együtt 12,5 ezren dolgoznak.

Cégbírósági bejegyzések alapján a fóti üzem a magyarországi GE csoporton belül a General Electric International, Inc. Magyarországi Fióktelepéhez tartozik a veresegyházi Kisrét utcai turbinaüzemmel együtt. (Veresegyházon van egy másik GE üzem is.) 2012-ben a fióktelep az egy évvel korábbi, 2,34 milliárd forintos árbevételét 3,32 milliárdra növelte, viszont a 2011-ben még pluszt mutatott üzemi és adózás előtt eredménye is a mínuszba csúszott.
 

SOCIAL BOX