Változások küszöbén az IT

Az egyik legfőbb megállapításuk az volt, hogy két éven belül gyökeresen megváltozik a vállalati informatikai vezetők szerepe. Velük kapcsolatban az prognosztizálható, hogy innovációs szakértővé lépnek elő és legfőbb feladatuk az lesz, hogy értéknövelt IT szolgáltatásokat vezessenek be a cégeiknél. Ugyanakkor egyre inkább kiveszik a részüket a stratégiai tervezésből is. Köszönhetően annak, hogy Big Data elemzéseik […]

Az egyik legfőbb megállapításuk az volt, hogy két éven belül gyökeresen megváltozik a vállalati informatikai vezetők szerepe. Velük kapcsolatban az prognosztizálható, hogy innovációs szakértővé lépnek elő és legfőbb feladatuk az lesz, hogy értéknövelt IT szolgáltatásokat vezessenek be a cégeiknél. Ugyanakkor egyre inkább kiveszik a részüket a stratégiai tervezésből is. Köszönhetően annak, hogy Big Data elemzéseik nélkül a jövőben elképzelhetetlen lesz a releváns üzleti döntések meghozatala.

Az IDC kutatásában kitért arra is, hogy a felhő-szolgáltatások reális kockázatot jelentenek a vállalatoknak, azzal együtt, hogy felhő-szolgáltatások nélkül ma már elképzelhetetlen a jól működő vállalati IT infrastruktúra. Részben azért, mert a felhő-alkalmazások nagyságrendekkel csökkentik a céges költségeket, és reális megtakarítások érhetőek el velük már rövidtávon is.

Számolni kell azzal is, hogy a vállalati informatika a mainál sokkal rugalmasabbá válik 3 éven belül. Ez annak eredményeként valósulhat meg, hogy a jövőben az új generációs mobil alkalmazások, illetve a felhő-alapú szolgáltatások fogják az IT rendszerek gerincét jelenteni. Az informatikai vezetőknek azzal is számolniuk kell ezzel párhuzamosan, hogy a közösségi médiát integrálniuk kell a meglévő rendszereikbe, mert az egyre fiatalabb és mobilabbá váló ügyfeleik részéről ez alapvető követelmény lesz.

Az IDC rámutat arra a tényre is, hogy a vállalati informatikai rendszerek biztonsági fenyegetettsége növekedni fog a jövőben. Ennek tudatában viszont kijózanító az az adat, hogy az IT támadások kivédésére fordított (csökkenő) vállalati büdzsék nem lesznek elegendőek a hatékony védelem megteremtésére.

Az IDC úgy látja, hogy az elkövetkező négy-öt esztendőben a harmadik platformos technológiák fogják adni a vállalati informatika legfontosabb területeit, ahová a legtöbb erőforrást kell csoportosítani. Az átalakulás következtében az harmadik platformos IT szaktudás kialakítása kiemelten fontossá válik és ennek sikere meghatározza azt is, hogy az adott vállalkozás milyen mértékben képes kihasználni a harmadik platform nyújtotta üzleti előnyöket, lehetőségeket. A témáról bővebben az idei bécsi CIO Summiton tanácskoznak az IDC szakemberei. 

SOCIAL BOX