Mi a helyzet Szegeden?

Majd minden megyeszékhelyen, így Szegeden is túlkínálat van ebben az ingatlanszegmensben, a kereslet pedig továbbra is erőtlen. A Tisza-parti városban, – mint Bozsó Bence, a helyi Limit Ingatlaniroda ügyvezetője kifejtette – főleg régi, megszűnt cégek irodaépülete, és iskolákból kialakított irodák vannak nagy számban a piacon, bérlőre várva. Új, modern létesítmény évek óta nem épül, pedig […]

Majd minden megyeszékhelyen, így Szegeden is túlkínálat van ebben az ingatlanszegmensben, a kereslet pedig továbbra is erőtlen. A Tisza-parti városban, – mint Bozsó Bence, a helyi Limit Ingatlaniroda ügyvezetője kifejtette – főleg régi, megszűnt cégek irodaépülete, és iskolákból kialakított irodák vannak nagy számban a piacon, bérlőre várva. Új, modern létesítmény évek óta nem épül, pedig nagy igény lenne „A” kategóriás irodákra, melyeket főleg az informatikai cégek, valamint a call centerek keresik. De félévente érdeklődnek fővárosi és főváros környékbeli nagyobb vállalkozások is, akik letelepülnének Szegedre, ehhez azonban 1500-6000 négyzetméteres korszerű irodaterületek kellenének.

Ha az irodabérleti díjakat nézzük a városban, nagy szóródást tapasztalunk. A belső városrészben – például a Széchenyi téren és környezetében –, ahol a régi polgári lakótömbökben kínálnak irodákat, rezsi nélkül 1500-2000 forint/négyzetméter között mozog a havi bérleti díj, míg a kijjebb eső városrészekben akár már havi 800 forintos négyzetméteráron is találni bérelhető irodaterületet.

A szegedi átlag havi irodabérleti díj 1200-1500 forint/négyzetméter között mozog, míg a lakásirodák négyzetméteréért 1000-1200 forint közötti díjat kell letenni havonta, amire rájön még a rezsi költsége. A helyi ipari parkokban is kínálnak irodabérleményeket, ezek havi díja — szintén rezsi nélkül — 1200-1500 forint /négyzetméter között szóródik. Az ingatlanszakember azt is elmondta: idén csökkent a bérlői érdeklődés az irodák iránt, és az is jellemzője a szegedi piacnak, hogy sok cég keres kisebb és olcsóbb bérleményt az előzőnél. Ugyanakkor úgy látja, hogy a város irodapiacán fordulatot hozhat az európai unió legnagyobb tudományos beruházása, a lézeres kutatóközpont (ELI) megvalósulása. A tervek szerint 2015-re elkészülő új kutatóközpont beindulása élénkítheti az irodák iránti keresletet.

A városban a raktárpiacon sincs nagy mozgás, csak egy-egy kisebb, olcsóbb raktár iránt van időnként érdeklődés. A fűtetlen raktárak négyzetméterét havi 300-800 forintért lehet bérbe venni, míg a jó minőségű fűtöttekért havonta 800-1000 forintot kell fizetni négyzetméterenként, plusz a rezsi. A Szegedi Logisztikai Központban (SZILK), ahol folyamatos az infrastruktúra- és épületfejlesztés, közműves területeket kínálnak a betelepülő cégeknek 8000-10 000 forintos négyzetméteráron, a raktárak négyzetméteréért pedig – az üzemeltetési költség nélkül — havi 3 eurót kérnek.

SOCIAL BOX