Ilyen a győri ingatlanpiac

A város irodapiacát az elmúlt néhány évben kissé „felforgatta” az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében kiírt, tavaly áprilisban lezárt, államilag támogatott telephely-fejlesztési pályázat, melynek során a kisebb vállalkozások lakásokat is vásárolhattak irodacélra. Ez tovább növelte az addig is bő irodakínálatot, melynek nyomán bővültek a bérlőknek adott kedvezmények, a díjak pedig lejjebb estek. Az „A” és […]

A város irodapiacát az elmúlt néhány évben kissé „felforgatta” az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében kiírt, tavaly áprilisban lezárt, államilag támogatott telephely-fejlesztési pályázat, melynek során a kisebb vállalkozások lakásokat is vásárolhattak irodacélra. Ez tovább növelte az addig is bő irodakínálatot, melynek nyomán bővültek a bérlőknek adott kedvezmények, a díjak pedig lejjebb estek.

Az „A” és „A”+ kategóriájú irodaházakban a korábbi években jellemző havi nettó 7-11 euró/négyzetméterről havi 6-8 euró/négyzetméterre, míg a „B” kategóriájúak esetében a havi nettó 4-6 eurós négyzetméter díjak 3-5 euró/négyzetméterre csökkentek, s ezek a díjak jellemzik idén is a helyi irodapiacot.

Az irodaházak kihasználtsága Hegedűs Sándor – az Openhouse ingatlanhálózat munkatársa -szerint 80 százalék körül van, ami viszonylag jónak mondható. A bérlők legfőbb szempontjai az iroda kiválasztásakor a bérleti díj mellett az irodaépület jó megközelíthetősége, az olcsó parkolás lehetősége, a bérelt terület méretének változtathatósága, és nem utolsósorban a tulajdonostól kapott kedvezmények megléte.

Az irodaházak mellett fontos szerepük van Győrben is a lakásirodáknak, mivel jóval olcsóbbak, mint az irodaházakban bérelt területek. Havi díjuk helytől, a lakás minőségétől (panel, tégla, egyedi vagy központi fűtésű), felszereltségétől, méretétől függ, 80-120 ezerről indulva araszol felfelé.

Raktárból nincs túl sok bérlőre váró helyiség a kínálatban, mivel az Audi nyomán az elmúlt években megjelent beszállítók és egyéb vállalkozások nagy részét már elfoglalták. Ezen a részpiacon az árak tartják magukat: havi 2-4 euró plusz áfa díjat kérnek a tulajdonosok egy négyzetméterért.

Az üzlethelyiségek piaca a városban bő kínálatú, bérleti díjuk a városrésztől, utcától, fekvéstől, mérettől és funkciótól függően széles skálán mozog. A belvárosban a legdrágább: itt egy-egy 80-100 négyzetméteresért elkérik a havi 500-700 ezer forintot is, rezsi nélkül. Kijjebb haladva a belső városmagtól már jelentősen csökkenek a havi bérleti díjak.

Ipari Park

A város több száz hektáron működő ipari parkjában szintén kínálnak iroda és raktáringatlanokat, ám mint Csörnyei Tamás, a győri Ingatlan 4 You Kft. ingatlanszakértője mondja, az elmúlt évhez képest idén kicsit gyengült a kereslet. Ennek ellenére tartják magukat az árak. A korszerű raktárhelyiségek havi díja nettó 3-4 euró/négyzetméter körül van, az irodáké pedig havi nettó 6-8 euró/négyzetméter között szóródik. Ehhez hozzájön még az üzemeltetés költsége is: ennek mértéke havi 1-2,5 euró/négyzetméter között szóródik. A Győri Ipari Parkban vannak eladó összközműves telkek is, melyeket a betelepülő vállalkozásoknak ajánlják. Négyzetméteráruk helytől, mérettől függően 9-10 ezer forint között mozog.

SOCIAL BOX