Ilyen a kínai irodapiac

A bővítési láz érthetetlen, hiszen az irodai területek iránti kereslet 2010-ben nem haladta meg a 900 ezer négyzetmétert, ráadásul az igény azóta sem növekedett és belátható időn belül várhatóan nem is fog – írja a xinhuanet. Az elmúlt néhány esztendő beruházási őrülete akkora túlkínálatot teremtett, amelyet a kereslet minimum egy évtized tud csak utolérni, ami […]

A bővítési láz érthetetlen, hiszen az irodai területek iránti kereslet 2010-ben nem haladta meg a 900 ezer négyzetmétert, ráadásul az igény azóta sem növekedett és belátható időn belül várhatóan nem is fog – írja a xinhuanet.

Az elmúlt néhány esztendő beruházási őrülete akkora túlkínálatot teremtett, amelyet a kereslet minimum egy évtized tud csak utolérni, ami az ingatlanfejlesztők egy részének komoly veszteséget okoz, míg mások egyenesen fizetésképtelenné válnak miatta. Évek óta épülnek egymás után a felhőkarcolók a kelet-kínai Csiangszu, Zsecsiang és Sanghaj városában. E három nagyváros adja a kínai GDP egyötödét.

Csakhogy a kereslet képtelen lépést tartani az építkezés ütemével, különösen, hogy lassul a régió gazdaságának növekedési üteme. Az irodaház-építési láz azonban nem csillapodott. A DTZ szerint az üzleti célú ingatlanok gyarapodása az elmúlt három évben meghaladta az évi 10 százalékot, ráadásul Sanghajban a következő három esztendőben 30 százalékos (!) lesz növekedést.

Miközben az összes kínálat jócskán meghaladja az keresletet, elemzők rámutatnak, hogy az üzleti ingatlanok ráadásul nem ott épülnek, ahol a legnagyobb igény mutatkozik rájuk, s így a meglévőkre még nehezebb bérlőket találniuk az ingatlanfejlesztőknek .

Zsu Zsi-feng, a Jones Lang La Salle elemzője szerint a következő két esztendőben Sanghajban újabb irodaépítési hullám várható, elsősorban a Huangpu folyó nyugati partján, ahol eddig jobbára gyárak és ipari raktárak működtek csak.

SOCIAL BOX