Budapest legszebb irodaházai

Eiffel Palace Az Eiffel Palace a Nyugati tér egyik meghatározó sarkán helyezkedik el a régi Skála Metróval szemben. Az épület története 1893-94-ban kezdődött, amikor Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint elkészült a Pesti Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája. Az ingatlan ékkövének számító sarokkupola Budapest ostroma során (1944-1945) megsemmisült, a homlokzat nagy része és a […]

Eiffel Palace

Az Eiffel Palace a Nyugati tér egyik meghatározó sarkán helyezkedik el a régi Skála Metróval szemben. Az épület története 1893-94-ban kezdődött, amikor Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint elkészült a Pesti Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája. Az ingatlan ékkövének számító sarokkupola Budapest ostroma során (1944-1945) megsemmisült, a homlokzat nagy része és a negyedik emelet pedig súlyosan megsérült. A Kádár-rendszerben évekig, évtizedekig gazdátlanul állt az elhanyagolt állapotában is impozáns épület, amelynek története 2013-ban szerencsés fordulatot vett. A Horizon Development beruházása során a homlokzat visszanyerte – a sarokkupola kivételével – eredeti arculatát. Belső szerkezete és felépítése vadonatúj tervek alapján lett kialakítva Gelesz András Ybl-díjas építésztervező elképzelései alapján, a kivitelezési munkákat pedig a DVM group irányította. A mintegy 14 ezer bérbeadható térrel rendelkező Eiffel Palace az első olyan irodafejlesztés Közép-Kelet Európában, amely mind a BREEAM, mind a LEED minősítési rendszer kritériumainak megfelel.

 

Párisi Nagyáruház

A Párisi Nagyáruház Petschacher Gusztáv tervei szerint épült 1882-ben az Andrássy úton: a Janus-arcú ingatlan homlokzata szecessziós, míg a Paulay Ede utca felé néző rész neoreneszánsz jegyeket visel. A Lotz Károly freskóival díszített nagyterem a bálok helyszínéül szolgált, és ma is ez a hatalmas helyiség az épület ékköve. Az eredetileg a Terézvárosi Casino számára készült palota első átalakítását 1909-ben kezdték el, miután Goldberger Sámuel megvásárolta az épületet, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki benne. Ez volt az ország első modern áruháza, az átriumos elrendezésű, egylégterű épület különlegessége az ötemeletnyi magas, fedett üvegudvar és az üvegfalú, tükrös felvonók voltak. A háborúban az épület szerencsére nem sérült meg, 1958-ban pedig – immár Divatcsarnok néven – újra megnyitották. 1967-ben műemléki védettséget kapott, 2005-ben pedig az ORCO Property Group vásárolta meg az államtól és újította fel 2007-2009 között. Az épület vegyes funkciójú, hiszen 2009-től könyvesház működik a földszinten és az első emeleten, míg a felsőbb szinteken loftos stílusú irodákat alakítottak ki.

 

ING-székház

Az ING-székház Budapest meghatározó kortárs építészeti alkotásainak egyike, vagyis a roppant kevés számú 21. századi ikonikus épületek mintapéldánya. A Dózsa György úton található ingatlant Erick van Egeraat tervezte kortárs modernista stílusban az ING befektetési bank megbízásából. A 2004-ben átadott, hármas tagolású monolit vasbeton vázas épület kifelé dőlő, homorú és töredezett homlokzata arányaiban és kialakításában a környező villákra reflektál, azok arányaihoz, megjelenéséhez alkalmazkodik. A három egységet a rajtuk végigfutó világító acélszalagok fogják össze. A bankszékház tervezője 2006-ban Budapestért-díjat kapott.

 

Officium Irodaház

A Pasaréten található közel 17 ezer négyzetméteres Officium Irodaház a maga nemében különleges épület, hiszen  a régit az újjal olyan szinten ötvözte, hogy Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett az International Property Awards-on 2011-ben. A szép, téglaarchitektúrás Hadapród Iskola épülete 1897-ben került átadásra, és folyamatosan laktanya célokra hasznosították évtizedeken át. Az Akadémia Park Kft. 2009-ben szerezte meg a 12,6 hektáros ingatlant, és a komplex beruházási terv első ütemében, 2011-ben Lukács István, Vikár András DLA és Gál Árpád építészek tervei alapján felső kategóriás, Breeam Excellent minősítésű zöld irodaházként született újjá a komplexum. A bővítés izgalmas kontrasztot képez a régi szárnyakkal: az eredeti épületet a lehető legteljesebb mértékben az eredeti szépségének megfelelően állították helyre, miközben két új szárnnyal egészítették ki úgy, hogy az eredeti elrendezést a mai igényekhez igazodó alaprajzzá formálták.

 

Dorottya Udvar

A Dorottya Udvar a Bocskai úton, a Budaörsi út és az M1-M7 autópályák közvetlen közelében található lofthangulatú ingatlan. Az 1911-ben elkészült épületkomplexum eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének egyenruhagyára, majd cipőgyár (Titánia néven az ország legnagyobb cipőgyára) volt, később textilüzem, legutóbb pedig Caola-raktárként használták. 2002-ben aztán irodaházzá építették át, ahol több mint 28 ezer négyzetméternyi teret alakítottak ki. Az AP Sundance angol befektető cég kívánságára a hatalmas kémény is megmaradt, amelyet igényes parkkal vettek körbe. Az épület 2002-ben elnyerte a „Legjobb irodaház Budapesten” díjat és 2003-ban az elsők között szerepelt a „Prix d’excellence – A világ legjobb irodaháza” pályázaton.

 

Capital Square

A Capital Square a Váci út és a Dózsa György út sarkán helyezkedik el, a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján 2009 első felében készült el. Az irodaház tömegében és elhelyezkedésében is a városképet meghatározó épület: az utcai homlokzata ennek megfelelően kerámia burkolatot és különleges tetőzetet kapott. Az ingatlan tervezésekor arra is ügyeltek, hogy a telken sok zöld, parkos területet alakítsanak ki. A dísztavas, szökőkutas ligeteket az épület előtti piazettára, illetve az U alakú belső udvarokba és átjárókba telepítették. A többfunkciós földszinti helyiségek egy lenyűgöző, háromszintű előcsarnokon keresztül közelíthetők meg.

 

Fotex Plaza

A Fotex Plaza azért foglal el különleges státuszt a budapesti irodaházak mezőnyében a MOM Park sarkán, a Gesztenyés kert vonzáskörzetében, mert impozáns tömbje egy igazi manhattani felhőkarcolóra emlékeztet, legalábbis gyermekkiadásban. Büszke tömbje már-már birodalmi öntudattal emelkedik a magasba, mintha egy igazi amerikai nagyvállalat székhelye volna. Amúgy az épület még a rendszerváltás hajnalán, a hőskorszakban, vagyis 1993-ban épült, így az első „kapitalista” kereskedelmi ingatlanok egyike, amely még ma is meglepően modern homlokzata révén uralja a környezetét.

 

Átrium Park

A 31 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező – 2008-ban átadott – Átrium Park szintén a Váci úti irodafolyosón kapott helyet, és megjelenését, méreteit, műszaki megoldásait és szolgáltatásbeli sokszínűségét tekintve is a budapesti irodapiac egyik egyedülálló fejlesztése. A Wing Zrt. tulajdonában lévő irodaház legfőbb erénye az emberközpontú környezet. A belső kert és vízfelületei, az árkádsorok és a hangulatos sétányok a Váci út egyik legnagyobb zöld parkját alkotják. Az épületegyüttes öt nagyobb épületszárnyból áll, amelyekben a nyolc recepció mindegyike egyedi belsőépítészeti koncepció alapján készült el. A Váci úti – épületmagasságú – monumentális üvegfal miatt a belső kert zöldszigetként hat. Város a városban önálló belső terekkel, parkkal, kávézóval, üzletekkel, vízi architektúrával.

 

Bank Center

A Bank Center terveit szintén Finta József készítette a kanadai Olimpya és York ingatlanfejlesztő felkérésére. A négy, egyenként tízemeletes toronyépületben összesen 32 ezer négyzetméternyi prémiumkategóriás iroda- és üzlethelyiség található. Az 1995-ben Budapest üzleti központjában megépült egyedi megjelenésű irodaház modern és méltó szomszédja a Magyar Nemzeti Bank és a régi Tőzsdepalota épületeinek. Egyébként ennek az épületnek is – akárcsak a Fotex Plazanak – van egyfajta „globális” öntudata, már ami a megjelenést és a kicsattanó erőt illeti. És még 2014-ben is meglehetősen izgalmasnak tűnik az épülettömb.

 

Deák Palota

A Fashion Streeten – a Kempinski és Le Meridien szállodák szomszédságában – található 19003-ban épült irodaház immár jóval túlhaladta a 100 esztendőt is.  2003-2004-ben a palota korhű felújításakor – Erick van Egeraat, Z. Halmágyi Judit, Király Zoltán tervei alapján – a beruházó ügyelt a finom részletekre is, amit bizonyít a gazdagon díszített homlokzat és a faragott balusztrádos lépcsőház is. Az 5300 m2 bérbeadható területtel rendelkező  neobarokk épületet belül gondosan helyreállították, a teljesen elpusztított homlokzatot pedig korabeli fényképek alapján építették újjá. A bővítés a felső szinteken főleg víztiszta üvegből valósult meg, egyrészt a nyitott jelleg maximalizálására, másrészt az üvegezett átriumi tükröződés végtelenítésére. A megvalósítás során a középkori városfal egy darabját is megtalálták a pinceszinten, így az épület három különböző korszak – középkori, századfordulós és 21. századi – atmoszférája és stílusa áll izgalmas kölcsönhatásban egymással.

 

Képek: irodaház-honlapok, MTI, wikipédia, egykor.hu

SOCIAL BOX