Irodapiac: belsőépítészek segítik a cégeket a költözésnél

Az iroda kiválasztásánál és kialakításánál az üzleti megfontolások mellett egyre hangsúlyosabbá válnak a dolgozók szempontjai, ami például abban is megmutatkozik, hogy a munkaállomások elhelyezésénél a természetes fény mennyiségét is figyelembe veszik. Alkalmas példa erre a közelmúltból a KELER Zrt. költözése, amelyet a belsőépítész, az alkalmazottak és a menedzsment folyamatos egyeztetése kísért. Mára általános elvárássá vált […]

Az iroda kiválasztásánál és kialakításánál az üzleti megfontolások mellett egyre hangsúlyosabbá válnak a dolgozók szempontjai, ami például abban is megmutatkozik, hogy a munkaállomások elhelyezésénél a természetes fény mennyiségét is figyelembe veszik. Alkalmas példa erre a közelmúltból a KELER Zrt. költözése, amelyet a belsőépítész, az alkalmazottak és a menedzsment folyamatos egyeztetése kísért.

Mára általános elvárássá vált a bérlők részéről az irodapiacon, hogy az irodaterek elrendezése a lehető legjobban támogassa a munkavégzést és a kommunikációt, így a költözéskor egyre több cég kéri belsőépítész segítségét – derül ki az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. friss piaci elemzéséből.

„Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a bérlők sokkal aktívabban vesznek részt az iroda kialakításában, mint korábban, és egyre nagyobb igény mutatkozik az élhetőbb iroda kialakítását célzó ötletek, javaslatok iránt. Mivel irodai környezetben töltjük a nap aktív részének döntő hányadát, egyáltalán nem mindegy, milyen élettani hatása van egy belső térnek, és van-e lehetőség kikapcsolódásra, feltöltődésre” – mondja Salamon Adorján, az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint korábban a cégek legfőbb törekvése a pénzügyileg hatékony iroda kialakítására irányult, a működést még támogató, legkisebb terület bérlésével. Manapság azonban egyre inkább előtérbe kerül az épület és a kialakítandó irodatér adottságainak lehető legjobb kihasználása, ami kreatív térszervezéssel lehetővé teszi a kommunikációs hatékonyság és a motiváltság növelését is.

Az iroda kialakításánál mind többen veszik figyelembe a dolgozók egyéni igényeit is; ehhez akár belső felméréseket is végeznek. Az igények felmérése után az iroda kialakításában a belsőépítész segít, aki úgynevezett „space plant”, ültetési tervet készít, amelynél megvizsgálják, hogy milyen szervezeti egységek dolgoznak együtt rendszeresen, kiknek szükséges egymás közelében lenniük, illetve a cég növekedési ütemének is befolyásoló szerepe van. A régi, cellás irodaterek helyett már zömében nyitott terű irodákat hoznak létre, osztott asztalokkal, valamint olyan munkaegységekkel, amelyeket paravánok választanak el egymástól, hogy a kommunikáció minél hatékonyabb legyen. Az ültetési terv részeként nagyon gyakran állítanak össze fénytérképet, amely segítségével pontosan látható, hogy a bérlemény egyes részeit milyen erősségben éri természetes fény a különböző napszakokban.

„Azzal párhuzamosan, hogy a cégek folyamatosan több energiát és pénzt fektetnek az irodák kialakításába, egyre büszkébbek is a munkahelyükre, amit például az is alátámaszt, hogy évről évre növekszik azoknak a cégeknek száma, akik az Év Irodája címért indulnak” – jegyzi meg Salamon Adorján, hozzátéve: az iroda.hu 2010 óta hirdeti meg versenyét, és az elmúlt években megduplázódtak a nevezések. Miközben 2010-ben még csak 10-en indultak, 2013-ban már 22-en, és idén várhatóan még többen lesznek versenyben.

A bérlői szemléletmód változását jól mutatja a KELER Zrt. márciusi költözése, amely során a 140 fős szervezet egy hétemeletes épületből egy kétemeletes irodába költözött úgy, hogy nem kevesebb, mint 10 százaléknyi területet szabadítottak fel. „Belsőépítészi segítséggel hatékonyan szerveztük át az irodai és szociális tereket, és a nagyteres kialakítással az együttműködő, kommunikációra épülő projektmunkát helyeztük előtérbe” – mondja Mátrai Károly, a KELER Zrt. pénzügyi és kockázatkezelési igazgatója, hozzátéve: az intenzív és folyamatos kommunikációt támogató térszerkezetre azért volt szükség, mert a cég üzleti fókusza jelentősen bővült a közelmúltban, és nagy integrált projektek indultak el.

Az elszámolóház az iroda kiválasztása előtt először felmérést készített dolgozói körében arról, hogy a főváros melyik részén dolgoznának szívesen a jövőben. Alapvető szempont volt a metró közelsége, így esett a választás – másféléves keresés után – a Rákóczi úti R70 irodaházra. A költözés későbbi fázisaiban is folyamatos volt az egyeztetés az alkalmazottak, a humánerőforrás-szakemberek és a cégvezetés között, például a dolgozók azt is kiválaszthatták, milyen székeket szeretnének az irodába.

„Mi abban hiszünk, hogy egy szervezet csak akkor képes a sikeres működésre, ha az alkalmazottak jól érzik magukat a munkahelyükön, illetve ha a tér kialakítása minden elemében támogatja a munkát és a folyamatos, intenzív kommunikációt. Úgy gondolom, a Rákóczi úti irodánk teljes mértékben megfelel ennek a követelménynek, és a végeredmény megérte a folyamatos egyeztetés igényelte plusz energia befektetést – teszi hozzá Mátrai Károly.

SOCIAL BOX