Sok energia fogy a kereskedelmi ingatlanokban

Az MIT kutatóinak egyik új projektje a hasonló épületek fölösleges energiafogyasztását próbálja csökkenteni, mégpedig lokalizált hőnyalábok révén. A Local Warming névre keresztelt rendszer LED-eket használ, és reflektorszerűen közvetlenül az emberekre sugározza az infravörös fényt. Vagyis nem az egész teret fűti, hanem csak azokat a részeket, ahol ténylegesen tartózkodik valaki. A rendszer ráadásul követi az emberek […]

Az MIT kutatóinak egyik új projektje a hasonló épületek fölösleges energiafogyasztását próbálja csökkenteni, mégpedig lokalizált hőnyalábok révén. A Local Warming névre keresztelt rendszer LED-eket használ, és reflektorszerűen közvetlenül az emberekre sugározza az infravörös fényt. Vagyis nem az egész teret fűti, hanem csak azokat a részeket, ahol ténylegesen tartózkodik valaki.

A rendszer ráadásul követi az emberek mozgását, vagyis olyan mintha mindenki egy saját ki nappal rendelkezne, mondja Carlo Ratti, az egyik fejlesztő. A prototípust a Velencei Építészeti Biennálén mutatták be. Ez egy méretes infravörös világítótestből áll, amelyet egy tükrös, hajlított felület ölel körbe, ez hozza létre a nyalábot, és irányítja a fényt a célba vett területre. Egyelőre meglehetősen méretes a készülék, de Ratti szerint némi fejlesztéssel praktikusabb méretekre lesz zsugorítható.

A lokalizált fűtésnek persze nincs sok értelme, ha egy emberekkel teli helyiséget akarunk felhevíteni. Ilyen esetekben célszerű a hagyományos fűtési eljárások valamelyikét bekapcsolni. Ratti szerint a rendszer leginkább olyan nagyobb terekben lehet használható, amelyeket eleve nagyon nehéz fűteni, és senki nem tartózkodik bennük huzamosabban, ilyenek például az épületek előcsarnokai. A fejlesztő elmondása szerint a fűtésre használt energia akár tizedére is lecsökkenthető az infravörös nyalábok révén, ha csak ketten tartózkodnak egy adott helyiségben.

Az Egyesült Államok energiaügyi fejlesztésekkel foglalkozó ügynöksége komoly érdeklődést mutat a lokalizált fűtő és hűtő rendszerek iránt, számukra mind ezek viselhető változatai, mind pedig a Local Warminghoz hasonló, hőnyalábos megoldások érdekesek lehetnek. A hűtés és a fűtés decentralizálása komoly energiamegtakarítási lehetőségeket rejt, arról nem is beszélve, hogy egészen újfajta építészeti irányoknak nyithat utat, mondja Ratti.

SOCIAL BOX