2017 legütősebb mondatai a kereskedelmi ingatlanpiacon

Halász-Csatári Gábor Associate, a Cushman & Wakefield ipari bérbeadási csapatának vezetője Az új kötések (új bérleti szerződések, előbérletek és BTS) aránya nőtt a szerződéskötéseken belül, ám a tartósan magas építési költségek, valamint az érezhetően limitált, jó lokációval és mérettel rendelkező fejlesztési telkek hiánya továbbra is késlelteti a spekulatív jellegű fejlesztések beindulását. Pedig a spekulatív kínálatra […]

Halász-Csatári Gábor Associate, a Cushman & Wakefield ipari bérbeadási csapatának vezetője

Az új kötések (új bérleti szerződések, előbérletek és BTS) aránya nőtt a szerződéskötéseken belül, ám a tartósan magas építési költségek, valamint az érezhetően limitált, jó lokációval és mérettel rendelkező fejlesztési telkek hiánya továbbra is késlelteti a spekulatív jellegű fejlesztések beindulását. Pedig a spekulatív kínálatra szükség lenne annak érdekében, hogy valamelyest enyhüljön a nyomás a bérlőkön és aktívabb mozgást lássunk a piacon. (2017. október)

Salamon Adorján, az Eston elnök-vezérigazgatója

2017 októberétől 2019 végéig akár 440 ezer négyzetméter iroda is megépülhet, ami a jelenlegi állomány 13%-a. Az előzetes várakozások szerint nem lesz totális árverseny, amit több tényező is indokol. A jelenlegi bérbeadói piac erős tárgyalási pozíciót biztosít a kínálati felfutás kezdeti szakaszában piacra lépőknek is. A piaci megítélés szerint az új irodák a korábbiaknál általánosan magasabb színvonalat képviselnek, amit a bérlők magasabb bérleti díj kifizetésével ismernek el. A fejlesztők figyelmet fordítanak a projekt kedvező időzítésére, és arra törekednek, hogy az a konkurencia termékétől időben és térben is elkülönüljön; és – nem utolsó sorban – a kivitelezési költségek növekedése is hatással van az új beruházások árazására. Várakozásaink szerint tehát a nagyarányú kínálatbővülés sem veti vissza a bérleti díjak most elindult emelkedését, amivel Budapest szintet léphet a nemzetközi irodaingatlan piacon. (2017. október)

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

“El sem hiszem, ami most történik. (…) A gazdasági fellendülés és optimizmus adott, aminek következtében erős a fejlesztői kedv, ez a kereskedelmi piacon markánsan irodaház-építkezésekben ölt testet. De nem csak az irodaszektor intenzitása ad okot az örömre, hanem eközben a szokások is átalakultak. Jó tíz éve még mindenki a hatékony iroda mantrájában hitt, a vállalkozások számára fontos volt a költséghatékonyság. Ma már jól megfigyelhető, hogy a cégek hajlandók áldozni az igényes munkakörnyezetre, hogy magukhoz csábítsák a legjobbakat. (2017. október)

Noah Steinberg (FRICS), a WING elnök-vezérigazgatója

A magyar ingatlanpiac is ugyanúgy folyamatosan fejlődik, mint az ember, az idő haladtával egyre tapasztaltabb és tanultabb lesz, miközben egyre több kvalitással rendelkezik. Ma már érettnek tekinthetjük a magyar ingatlanpiacot, az ágazatban régóta dolgozó hazai szereplők professzionálisan végzik a munkájukat. Sok vállalat kiváló teljesítményt nyújt, hiszen miközben átéltünk prosperáló és nehéz időszakokat, megedződtünk és hatalmas know how-ra tettünk szert. A magyar piac érettsége azt jelenti, hogy a kínált termékek a világon bárhol megállják a helyüket, és az egyes tevékenységi ágak is nemzetközi szinten teljesítenek. (2017. szeptember)

Kigyóssy Örs, a HB Reavis Magyarország akvizíciós és fejlesztési igazgatója

Ha rövid távon gondolkodunk, akkor egyszerűen jó áron bérbe adnánk vagy értékesítenénk az ingatlanokat. Ha pedig távlatokban gondolkodunk, akkor az a célunk, hogy az új negyed (AGORA Budapest – a szerk.) élettel legyen tele, hiszen így lesznek igazán értékesek az új épületek. A hosszú távú gondolkodás sok energiát is igényel, és néha időközben változtatni kell a terveken. Például ha építünk egy parkot, akkor előtte érdemes megnézni: korábban hol gyalogolták ki a területet az emberek, hiszen hiába terveztük meg a lekövezett sétányokat, ha a járókelők keresztben haladnak át a zöld gyepen. (2017. augusztus)

Mazsaroff Kata, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának igazgatója

Az új építésű irodaházakban a lezárt és a folyamatban lévő tranzakciók alapján túlnyomórészt az SSC, az IT és a pénzügyi szektor képviselteti magát. Általánosságban elmondható, hogy a megnövekedett bizonytalanságok miatt (dolgozói létszám változások, lehetséges szervezeti átalakítások) nagyfokú mozgástérre van szükségük a bérlőknek, így a rugalmas bérleti szerződéses konstrukciók és a rugalmas belső terek kialakítása vált gyakorivá. (2017. augusztus)

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója

Kevesebb fejlesztő van talpon, mint a korábbi időszakban, és ma már a bizalom az irodapiacon is megjelent, a bérlő cégeknek már nem számít egy-két eurócent, mint például öt évvel ezelőtt, hiszen a munkahelyet a vállalkozások is sokkal komplexebben nézik. Várható itt is egy piaci feszültség, hiszen az átárazódott lakópiac mellett az újépítésű irodák bérleti díjainak is növekedniük kell a következő időszakban már csak azért is, mert az exit hozamszintek jelentős csökkenésével senki sem számol. (2017. június)

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke

Minden Magyarországon vagy Budapesten épített magas minőségű irodaház vagy más ingatlanfejlesztés már megszerzi a zöld minősítést. Ez mindenképpen siker. Az általános, társadalmi méretekben is megjelenő környezettudatosságot és fenntarthatóságot illetően azonban – a jogalkotás és a közösségi tudatosság terén – még sok a tennivalónk. Rengeteg oktatással, továbbképzéssel és felvilágosítással lehet ezt a szemléletet eljuttatni az emberekhez. Ha össztársadalmi szinten kezeljük a kérdést, akkor Nyugathoz képest még van lemaradásunk. (2017. április)

Kemenes László, a Prologis hazai ügyvezetője

Az e-kereskedelem 270 milliárd forintos éves forgalmával a teljes magyar kiskereskedelem 3,6%-át tette ki tavaly. Középtávon nőni fog az interneten rendelt termékek volumene, ami további elosztó központokat és átvételi helyeket (pickup point) tesz szükségessé a gyorsabb kiszállítások érdekében. Ezt a tendenciát támasztja alá például az is, hogy online kereskedelemmel foglalkozó ügyfeleink rövid idő alatt megduplázták bérelt területeik nagyságát. A konkrét időpontot nehéz megmondani, ugyanakkor az e-kereskedelem dinamikus fejlődésével várható, hogy esélyünk lesz valamelyik globális cég új elosztó központjának megvalósítására. Úgy látjuk, Magyarország visszakerült a befektetési térképre. Iparági szereplők már érzékelhetik, hogy történtek lépések arra vonatkozóan, hogy egy kiskereskedelemben érdekelt jelentős cég minket válasszon egyik legfontosabb bázisaként a régióban. (2017. március)

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója

Nem szabad elfelejteni az ingatlanpiac és általában a gazdaság ciklikus jellegét. A korábbiakban a piac 7-9 éves ciklusokat produkált, virágzó éveket követően recessziót, krízist vagy piaci korrekciót megélve. 8 év telt el a legutóbbi krízis óta. Érzékelhető, hogy a piacok közelednek a csúcs felé, de hogy mikor érik azt el, nehéz megjósolni.  Az elemzők már 2018-2019-ben egyfajta piaci korrekciót prognosztizálnak az USA-ban, amely aztán az egész világon begyűrűzhet. Az alapkamat azonban még mindig alacsony, és rengeteg ingatlanbefektetésre váró pénz van a piacon, és amíg így van, addig nincsen nagy probléma. (2017. január)

Marcin Łapiński, a Skanska magyarországi és romániai ügyvezető igazgatója

Az ország GDP-je az elmúlt években folyamatosan növekvő tendenciát mutat, ami azt üzeni a befektetőknek, hogy Magyarország egy biztonságos és stabil hely. Budapest virágzik; ha körülnézünk egyre több és több projekt kel életre, a piaci szereplők között egészséges verseny figyelhető meg. Ráadásul az utóbbi két évben rekord mennyiségű kereslet mutatkozik a bérlők részéről. (2017. január)

SOCIAL BOX