Különleges irodaházak Budapesten

Autósklub székház A Magyar Autóklub új 7 emeletes székháza Újpest-Városkapu közelében épült meg 2010-2011-ben a cég 111 születésnapjára időzítve. Építészeti formálásban a reprezentáció, egy új szimbolikus épület megalkotása volt a cél a Lukács és Vikár Építészstudió Kft. tervezésében. Az új székház különleges formavilágát meghatározza a földből kiemelkedő tömör fémszalag, amely egy hurkot ír le, keresztezi […]

Autósklub székház

A Magyar Autóklub új 7 emeletes székháza Újpest-Városkapu közelében épült meg 2010-2011-ben a cég 111 születésnapjára időzítve. Építészeti formálásban a reprezentáció, egy új szimbolikus épület megalkotása volt a cél a Lukács és Vikár Építészstudió Kft. tervezésében. Az új székház különleges formavilágát meghatározza a földből kiemelkedő tömör fémszalag, amely egy hurkot ír le, keresztezi önmagát, majd ismét visszatér a földre. Az így megjelenő hatalmas „A” betű utal az autó és az autóklub szavakra.

Riverloft

Az újlipótvárosi Duna-part Vizafogó lakótelep és Dráva utca közötti szakaszánál Tima Zoltán elképzelését követve került felújításra ez az 1914-ben épült ipari épület, amelyből egy 21. századi, modern technikai felszereltségű, 5700 m2-es irodaház született. A létesítmény eredetileg a Székesfővárosi Gázművek műhely-, és raktárépületeként üzemelt, majd az I. világháború idején hadikórházként működött. Később a Rokkantügyi Hivatal, majd a Kolozsvárról ideiglenesen Budapestre települt egyetem céljára hasznosították. 1920-ban került vissza a Gázművekhez, és a rendszerváltásig nem is változtak a viszonyok. Az 1990-es évek közepétől több tulajdonos váltotta egymást, míg végül 2004-ben a Riverside Apartmanház építtetője vásárolta meg. Az új épület elhelyezésében a meglévő struktúrához igazodik, és a két oldalszárnyhoz csatlakozik.

Gemoetria irodaház

A Geometria Kft. Medvei utcai irodaháza a 3h építésziroda tervei alapján épült 1350 négyzetméternyi hasznos alapterülettel. A négyszintes épület tervezésénél ügyelni kellett arra, hogy egy kis foghíjtelekről van szó, amelynek ideális kihasználhatósága miatt igazán különleges megoldással kellett előrukkolni. A mélygarázsba autóemelővel lehet lejutni, ez is bizonyítja, hogy mennyire patikamérlegen egyensúlyozták ki az egyes funkciókat és helyiségeket. Amikor megállunk az épület előtt, kissé elbizonytalanodunk, hiszen nem tudjuk hová tenni ezt a szokatlan látványt, amely hirtelen elénk tárul. Az egymásra pakolt dobozokból felépülő irodaház folyamatos mozgásban van, ez a dinamizmus és lendület szinte kirobbantja a helyéről, még ha arányaiban illeszkedik is a meglehetősen heterogén városszöveti szomszédsághoz.

Market 5.0

A Market Építő Zrt. új Market 5.0. névre hallgató székhelyével beírta magát a hazai irodatörténet nagykönyvébe, hiszen Magyarországon egyedülálló módon egy hatalmas üzemcsarnok épületében alakította ki főhadiszállását. A korábbi – szintén Bojtár utcában található – irodaházukat eladták az MTVA-nak, így villámgyorsan új székhely után kellett nézniük. Egy közeli telket választottak maguknak, ahol mindössze 3 hónap alatt felépítettek egy 1600 négyzetméteres csarnokot, és a belsőépítészeti tervezéssel együtt be is rendeztek maguknak egy vadonatúj cégközpontot 2013 őszére.

MTVA irodaház

2009-ben a Market Zrt. számára épült meg az irodaház a Schön Építésziroda (vezető tervező Dúzs Sándor) tervei alapján, azonban tavaly óta az MTVA hasznosítja, hiszen ugyanezen a Bojtár utca-Kunigunda út által határolt területen épült fel korábban a Magyar Televízió székháza is.

SZÁMALK irodaház

A SZÁMALK új székházát Dobai János tervezte. Az épület különleges arculatát meghatározza a tapétaszerű, architektonikus tagoló elemektől mentes téglaburkolat. A telek a kelenföldi lakótelep belsejében helyezkedik el, ahol az elhagyott, elavult általános iskolát lebontották, és helyén létesült az új SZÁMALK székház. A cég jelenlegi profiljának megfelelően döntően oktatásszervezéssel foglalkozik, ezért az épület helyet biztosít a Gábor Dénes Főiskola és más, kisebb oktatási szervezetek számára is.

Kontrax székház

A Róbert Károly körút-Egressy út sarkán áll az 1993-ban épült Kontrax irodaház, amely a kilencvenes évek építészetének kiemelkedő alkotása. A Kontrax a rendszerváltást követően vált híressé, többek között fénymásolókat, telefonokat, telefonközpontokat, faxokat értékesítettek. A központi irodaház és raktár megtervezésére a cég 1990-ben a kétszeres Ybl-díjas építész, Molnár Péter vezette csapatot (Sylvester Ádám, Vaja Tamás) bízta meg. Mire azonban a ház elkészült, a Kontrax-csoport csődöt jelentett. A közel 3000 négyzetméteres irodaépület két tömbből áll. A hátsó irodaszárny a volt gyárépület szerkezeti vázát őrzi, míg a fogadórész teljesen új. A háromemeletes ház vasbeton szerkezetére üveg-homlokzat került, ami akkoribban még újdonság volt Magyarországon.

Buda-Cash irodaház

Ekler Dezső a Buda-Cash Brókerház felkérésére még 2005-ben készítette el a Ménesi úton a volt IBM-irodaház átalakításának terveit, majd 2007-ben ismét megbízást kapott ugyanitt, csak ekkor a szomszédos telekre kellett új épületet tervezni. A Gellért-hegy déli lejtőjéhez való alkalmazkodás különleges építészeti kialakítást követelt, ami 2010-2011-ben realizálódott is. Már a környezet is roppant unikális, hiszen villaépületek, a lazarista misszió épületegyüttese, a Kaffka Margit Gimnázium neobarokk épülete, valamint a már előbb említett, 80-as években épült és felújított irodaház közvetlen környezetébe kellett beilleszteni az új épületet.

 

Képek forrása:meszorg.hu, epiteszforum.hu, hazai.kozep.bme.hu, wikipédia, Bujnovszky Tamás, Zsitva Tibor
 

SOCIAL BOX