Ennyiért értékesítették az Eiffel Palace-t!

Az MNB augusztus 1. óta bejegyzett tulajdonosa a Bajcsy-Zsilinszky út 78. alatt található Eiffel Palace irodaháznak, amelyet idén tavasszal adtak át. A Pesti Hírlap régi székházát alig egy év alatt újították fel – az alapkőletételre 2013 márciusában került sor -, miközben a belső tereket újjávarázsolták. Az Eiffel Palace Budapest egyik legdrágább irodaháza: a legfelső szinten […]

Az MNB augusztus 1. óta bejegyzett tulajdonosa a Bajcsy-Zsilinszky út 78. alatt található Eiffel Palace irodaháznak, amelyet idén tavasszal adtak át. A Pesti Hírlap régi székházát alig egy év alatt újították fel – az alapkőletételre 2013 márciusában került sor -, miközben a belső tereket újjávarázsolták. Az Eiffel Palace Budapest egyik legdrágább irodaháza: a legfelső szinten havi 20 euró/nm-ért lehet az üres irodát bérelni. A 8 szintes ház 14 500 négyzetméternyi területére költözött be többek között a PriceWaterhouseCoopers és a Brit Kereskedelmi Kamara.

Az Eiffel Palace Kft. ügyvezető és fejlesztési igazgatója, Kovács Attila elmondta, hogy amikor több külföldi érdeklődő mellett az MNB is jelentkezett befektetési szándékkal a ház megvásárlására, örültek, hogy továbbra is magyar kézben maradhat az épület. A sikeres értékesítést nagy mértékben elősegítette, hogy jelenleg Budapest egyik legjobb irodaházának számít a Nyugati Téren található ingatlan, gyorsan épült fel az épület, és magas színvonalú műszaki minőséget képvisel. Tudomásunk szerint 6,5 % környéki yielden értékesítették az épületet, amely kiváló befektetési hozamnak minősül a mai hazai irodapiacon. A beruházás mintegy 30 millió euróba került. Információink szerint a Horizon Development további befektetésekben gondolkodik Magyarországon, kíváncsiak várjuk az újabb projekt elindítását.

+++

1894-ben épült meg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint a Pesti Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája. A saroktorony Budapest ostromakor (1944-1945) megsemmisült, ezáltal a tetőszerkezet jellegét veszítette. Az épületet érő több lövés során a homlokzat nagy része és a negyedik emelet is súlyosan megsérült. Az épület 2013-as fejlesztése során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti, 1893-as arculatát. Belső szerkezete és felépítése a XXI. század legmagasabb technikai és fenntarthatósági követelményeinek megfelelően valósult meg, Gelesz András Ybl-díjas építésztervező elképzelései alapján. A fejlesztő cég – a Horizon Development – kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a különleges építészettörténeti és esztétikai értékkel bíró részleteket hitelesen és eredeti pompájukban illesszék vissza az épület egységébe. A homlokzati elemeken kívül az eredetileg Gustav Eiffel irodája által tervezett belső főudvar és a főlépcsőház lenyűgöző öntöttvas szerkezete is eredeti helyén és formájában került visszaépítésre, és vált az új épület belső ékkövévé. 

SOCIAL BOX