Sok adatra készülhetnek a befektetők a héten

Kedden az ipari termelés augusztusi alakulásáról közöl előzetes számokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Júliusban az ipari termelés 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év első hét hónapjában pedig 9,8 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A bővülés kétszámjegyű havi dinamikája az elemzőket is meglepte. Kedden ismerteti a Nemzetgazdasági […]

Kedden az ipari termelés augusztusi alakulásáról közöl előzetes számokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Júliusban az ipari termelés 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év első hét hónapjában pedig 9,8 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A bővülés kétszámjegyű havi dinamikája az elemzőket is meglepte.

Kedden ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás szeptemberi, illetve első kilenchavi előzetes adatait. Az év első nyolc hónapjában 858,8 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya, ez az éves előirányzat 87,2 százaléka. Az augusztusi hiány mindössze 7,4 milliárd forint volt, amely több mint 10 éve a legalacsonyabb havi deficit.

Ugyancsak kedden közli a Magyar Nemzeti Bank a devizatartalékok szeptemberi adatait. Augusztusban 309 millió euróval nőttek az ország devizatartalékai, a hónap végén 35,534 milliárd eurót tettek ki. Szeptemberben nem volt devizakötvény lejárat, amely jelentős mértékben befolyásolhatná a tartalékok szintjét.

Szerdán teszi közzé a jegybank a monetáris tanács szeptember 23-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Az ülésen a testület nem változtatott az alapkamaton, amely továbbra is 2,1 százalékon áll. Az  ülés után közzétett inflációs jelentésében az MNB 0,1 százalékra emelte idei inflációs előrejelzését a korábbi nulla százalékról, és 3,3 százalékra a 2014-es gazdasági növekedés várható ütemét a korábban várt  2,9 százalékról.

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmáról közöl statisztikát a KSH. Júliusban 2,6 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma, míg az év első hét hónapjában 5,6 százalékkal volt magasabb a múlt év azonos időszakinál. A turizmust továbbra is a belföldi vendégforgalom húzza, a belföldiek által eltöltött  vendégéjszakák száma júliusban 5,5 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, míg a külföldi vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal csökkent.

Csütörtökön a külkereskedelem augusztusi havi adatairól teszi közzé első becslését a statisztikai hivatal. Júliusban gyorsulva nőtt mind a kivitel (8,4 százalék), mind a behozatal (7,9 százalék), és tovább nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete is, az első héthavi aktívum 3,782 milliárd eurót tett ki. Piaci elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy a belső fogyasztás és a beruházások élénkülésének köszönhetően gyorsul az import növekedési üteme, így a következő hónapokban csökkenő ütemben emelkedik tovább a mérlegtöbblet. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a júliusi adatokban nem érződött az orosz embargó exportra gyakorolt hatása.

Pénteken nyilvánosságra kerül a szeptemberi inflációs adat, és ehhez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank is közzéteszi havi inflációs alapmutatóit. Augusztusban továbbra is alacsony, 0,2 százalékos volt az infláció a KSH adatai szerint. Az adatközlés után londoni elemzők azt jósolták, hogy szeptemberben várhatóan ismét negatív tartományba süllyed vissza az éves infláció a bázishatások miatt, de később már markánsabb ütemű gyorsulás valószínű.

SOCIAL BOX