Ilyenek lesznek a jövő munkahelyei

A nemzetközi irodabútor-ipar aktuális trendjeivel foglalkozó ORGATEC kereskedelmi vásár több mint 50 ezer látogatót fogadott, miközben 41 országból 624 szakmai cég vett részt a nagyszabású rendezvényen, a kiállítók pedig összesen 105 ezer négyzetméternyi területen mutatkozhattak be. A kölni vásárok egyébként nagy hagyományokkal büszkélkedhetnek, hiszen 1924-ben rendezték meg az első szakvásárt, majd a második világháború utáni […]

A nemzetközi irodabútor-ipar aktuális trendjeivel foglalkozó ORGATEC kereskedelmi vásár több mint 50 ezer látogatót fogadott, miközben 41 országból 624 szakmai cég vett részt a nagyszabású rendezvényen, a kiállítók pedig összesen 105 ezer négyzetméternyi területen mutatkozhattak be. A kölni vásárok egyébként nagy hagyományokkal büszkélkedhetnek, hiszen 1924-ben rendezték meg az első szakvásárt, majd a második világháború utáni német gazdasági csoda idején a helyszín nemzetközi rendezvényközponttá nőtte ki magát. A szervező Koelnmesse rendelkezik a világon az ötödik legnagyobb kiállító komplexummal, és évente mintegy 75 vásárt bonyolít le Kölnben és az egész világon.

A résztvevők az innovatív termékek széleskörű kombinációit ismerhették meg, amely a munkahelyek jövőjének lehetséges irányait mutatják be. Egyre több fiatal szakember érkezik évről évre a rendezvényre, hogy a legújabb trendek tapasztalatait átadják egymásnak. Idén négy fő témára – Office, Contract, Space, Mobile – fókuszált a kiállítás, amelyek az iroda és az élő környezet integrált és átfogó koncepcióit mutatták be az irodabútorokon, akusztikai termékeken, világítás-, média- és konferenciatechnológiáikon keresztül. Általános tendenciaként érvényesül, hogy amíg a hagyományos munkahelyekbe egyre kevésbé fektetnek be a munkaadók, addig a társalgók, meeting- és kollaboratív terek mobíliáit előtérbe helyezik.

Az idei rendezvény kulcsszavai a kényelem, a kommunikáció, a technológia és a mobilitás voltak, és a vásáron látható trendek is az ezekre épülő modern munkakörnyezetet helyezték a középpontba. A kiállítás nagy hangsúlyt fektetett az integrált technológiák bemutatására is, vagyis az új megoldásokkal hogyan lehet az információt megosztani és továbbítani. Jelentős szerepet kapott még a dolgozók jólétét megalapozó törekvések bemutatása, hiszen az alkalmazottak egészségének megőrzése növeli a motivációt és a munkaszervezet  teljesítőképességét. A szakértői kerekasztal-beszélgetések az irodákban megjelenő demográfiai változások hatásait is megvitatták – így az Y-generáció változó igényeit, valamint a legjobb nemzetközi példákat is megismerhette a nagyközönség.

A résztvevő trendkutatók és futurológusok szerint a holnap munkavilága a mobilitásra épül, ahol a flexibilis munkavégzési gyakorlatok és információmegosztó technológiák az irodavilág részeivé válnak. Az irodabútor-gyártók tisztán látják az összefüggéseket az irodadizájn, az élő vállalati kultúra és a cégek hosszú távú sikere között, így új technológiákkal, intelligens bútorokkal és integrált koncepciókkal válaszolnak a kihívásokra. A munkakörnyezet növekvő individualizációja egyéni megoldásokat igényel, miközben a munkaállomásokat egyre differenciáltabb feladatokra alakítják ki. A modern iroda flexibilis, mobil és virtuális, amely a kommunikációra és a tudásmegosztásra összpontosít, miközben a visszavonulás, a regeneráció és a koncentráció tereit is biztosítja.

Felértékelődik a változásmenedzsment szerepe, hiszen a munkafolyamatokban és -kultúrákban bekövetkezett változásokat meg kell jeleníteni az irodákban is. A kreatív munkahely-tervezés ma már megteremti a kapcsolatot az emberek, a hely és a tárgyak között. Egy felmérés szerint van még hová fejlődni, hiszen a kérdezett alkalmazottak mindössze 49%-a mondta, hogy a jelenlegi munkahelyük támogatja a kommunikációt és a kollaborációt a munkaszervezeten belül. 21%-uk szeretné, ha az egészségügyi aspektusok hangsúlyosabb szerepet kapnának, és csak a válaszadók fele volt elégedett a cégük irodabútorainak stílusával.

Az „érezzük jól magunkat” mottó alapján a tradicionális nappali elemei egyre hangsúlyosabban jelennek meg az irodákban, így dizájnos szófákat helyeznek el a recepciónál, a társalgókban, illetve minőségi bútorok jelennek meg a pihenő zónákban is, hogy barátságos és otthonos atmoszférát teremtsenek. Az organikus elvek jegyében a belsőépítészek olyan flexibilis munkahelyeket terveznek, ahol lehetőség szerint hangsúlyozzák a természet és a munkakörnyezet integrációját. A mobilitást és virtualitást jelenítik meg az új eszközök, így a táblagépek és az okostelefonok, kiegészülve költséghatékony videokonferencia-megoldásokkal és egyéb lehetőségekkel. A műszaki fejlődés pedig ma már megengedi, hogy több ember egyidejűleg dolgozzon ugyanazon az interaktív felületen, amely az információforrásokat diverzifikálják és a munkatársak közötti kapcsolatokat is gyorsítják. Összességében tehát az irodabútor-ipar gyorsan képes reagálni az új munkamódszerekhez, olyasféle kínálattal rendelkezik, amelyek ötvözik a funkcionalitást, a dizájnt, az ergonómiát és a fenntarthatóságot.

+++

A képeket köszönjük az Europa Design Hungary-nek.
 

SOCIAL BOX