Merre fejlődik az ingatlanpiac? Mi várható a jövőben?

– Valójában beszélhetünk-e fellendülésről vagy sem, hiszen épülnek irodaházak, gyárak, miközben még sokan kételkednek a jövőben? – Az ingatlanpiacon továbbra sem látszódik az a hatalmas fejlesztési hullám, ami a válság előtt tapasztalhattunk, bár valóban egyre több cég – így mi is – fejlesztési tervekben gondolkodik. Az eddigi beruházásaink a piaci tendenciákhoz hasonlóan arról szóltak, hogy […]

– Valójában beszélhetünk-e fellendülésről vagy sem, hiszen épülnek irodaházak, gyárak, miközben még sokan kételkednek a jövőben?

– Az ingatlanpiacon továbbra sem látszódik az a hatalmas fejlesztési hullám, ami a válság előtt tapasztalhattunk, bár valóban egyre több cég – így mi is – fejlesztési tervekben gondolkodik. Az eddigi beruházásaink a piaci tendenciákhoz hasonlóan arról szóltak, hogy a meglévő ingatlanjainkat műszaki és esztétikai szempontból felújítottuk (nyílászárók, gépészet, homlokzati frissítés). A spekulatív fejlesztésekről is egyre többet hallunk a piacon, bár még egy átmeneti várakozási időszaknak lehetünk a tanúi, amikor a korábban megvásárolt építési telkek tekintetében lassan megszülethetnek azok a tervek, amelyekkel az elmúlt 4-5 évben senki sem számolt. De hangsúlyozom, hogy ebben a pillanatban a piac igényei még nem kényszerítik ki feltétlenül a tervezőasztalon fekvő projektek megvalósulását.

– Mi lehet az irodafejlesztések motivációja jelenleg a hazai piacon?

– Az „A” kategóriás irodafejlesztéseknek számos összetevőjük van, nyilván a lokáció, a piaci igények, a bérleti díjak és a fenntartható költségek keresztmetszetében a profitabilitás a döntő tényező. Ha egy cég ma spekulatív alapon kezd el fejleszteni jó lokációban, akkor megfelelő árazással sikeres lehet. Persze fontos a méretarányosság, hiszen túlzó számokban nem szabad gondolkodni, mert azt a piac sem igényli. Az elkövetkezendő 2-3 évben várhatóan kisebb volumenben valósulhatnak meg fejlesztések.

– Mekkora irodaterületekre van igény?

– Ma a nagy összefüggő területekből, ahová egy nagy cég el tud költözni, viszonylag kevés áll rendelkezésre a piacon, ráadásul ezek egy részét már mindenki ismeri. Az új, nagy alapterületű nyitott munkaterekre tehát van kereslet, ahogy a kis, 20-30 négyzetméteres irodák is állandó piaccal rendelkeznek. Mostanában a két véglet között a 100-200 négyzetméterre vonatkozó igények is megerősödtek: alapvetően a hazai KKV-szektor e köztes nagyságrend célcsoportja. Azonban a rendszeres időközönként megjelenő kereslethullámoknak még nincs akkora hatásuk a piacra, hogy nagy volumenű fejlesztésekre ösztönözzék a szereplőket. De a megkeresések dinamikája és a trendek úgy alakulnak, hogy már lehet tervezgetni. Az azonban továbbra is bizonytalansági faktor, hogy pontosan mire van kereslet. Egy befektető nem feltétlenül következtethet a meglévő irodaházak között mozgó bérlőkből arra, hogy mibe érdemes belevágni.

– Hogyan alakul a raktárpiac, hiszen a hazai GDP nagy része a feldolgozóiparhoz kapcsolódik?

– A raktárpiacon a termelőcégek rendelkeznek annyi üres területtel kedvező lokációban és árban, amelyek vonzók lehetnek a kapacitásbővülésre, ezért nem feltétlenül gondolkodnak fejlesztésekben. A finanszírozás környezet is arra ösztönzi a nagyobb cégeket, hogy megfelelő ingatlant vásároljanak maguknak. Régen a klasszikus „A” kategóriás raktárakban is megjelentek olyan cégek, akik részben termelő tevékenységet is végeztek, de mostanában ez már nem jellemző, hiszen a nagy alapterületet kereső cégek szinte kizárólag logisztikával foglalkoznak, termelés folytatására inkább önálló telephely vásárlása a tendencia.

– Az ipari ingatlanpiacon milyen jellemző méretekre vonatkozik a kereslet?

– A keresleti oldalon a legtöbb szerződésünket 300-600 négyzetméteres ingatlanokra kötjük jó minőségű, fűthető vagy temperálható raktárak vonatkozásában. Ilyen típusú ipari ingatlanokra nem csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is jelentős az érdeklődés. A jelenlegi trendek szerint ahogy közeledünk a főváros felé, csökken az igényelt négyzetméter is, fordítva már nem érvényesül ez a tendencia, de vidéken kétségtelenül nagyobb alapterületre vonatkozó ügyleteket lehet kötni.
 

SOCIAL BOX