Csökkent az Appeninn bevétele és eredménye

A társaság nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentése szerint az ingatlancsoport euróban számított konszolidált bruttó árbevétele 2014 első kilenc hónapjában elérte a 3,763 millió eurót. Az árbevétel az előző év hasonló időszakához képest az egyik jövedelemtermelő ingatlan 2014. második negyedévben történt értékesítésének és a speciális gépjárművek bérbeadásából származó árbevétel csökkenésének, valamint a forintárfolyam gyengülésének […]

A társaság nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentése szerint az ingatlancsoport euróban számított konszolidált bruttó árbevétele 2014 első kilenc hónapjában elérte a 3,763 millió eurót. Az árbevétel az előző év hasonló időszakához képest az egyik jövedelemtermelő ingatlan 2014. második negyedévben történt értékesítésének és a speciális gépjárművek bérbeadásából származó árbevétel csökkenésének, valamint a forintárfolyam gyengülésének köszönhetően mintegy 6 százalékkal csökkent. A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 14 százalékkal, 2,278 millió euróra mérséklődött.

A nettó bérleti díjbevétel 2,528 millió euró volt, mintegy 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának 2,688 millió eurós értékétől. Az ingatlan- és eszközbérbeadáshoz kapcsolódó költségek mintegy 6 százalékkal, 1,234 millió euróra csökkentek. Az Appeninn működési eredménye az első három negyedévben 2,085 millió eurót ért el, 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A társaság mintegy 897 ezer euró adózás előtti eredményt ért el a tavalyi első kilenc havi több mint 1,820 millió euró után. Az eredmény alakulását jelentősen befolyásolta, hogy a meglévő ingatlanportfólió fejlesztésének és felértékelődésének köszönhetően a csoport 159 419 euró nyereséget könyvelt el, továbbá, hogy a kamatráfordítások közel 10 százalékkal csökkentek a korábbi időszakhoz képest. 

A társaság árbevételének túlnyomó hányadát, több mint 94,5 százalékát az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel adja, amely az idei első kilenc hónapban meghaladta a 3,5 millió eurót. Az Appeninn által üzemeltetett ingatlanportfólió kihasználtsága meghaladja a 95 százalékot, magasabb a 83,1 százalékos piaci átlagnál. A jelentés beszámol arról is, hogy a fővárosi B kategóriás irodapiacon jelentős pozíciókkal rendelkező társaság lezárta öt budapesti irodaházának energiahatékonysági átvilágítását és beruházásait. Ezzel a cégcsoport már középtávon csökkenteni tudja az üzemeltetési költségeket és javítani tudja középtávú jövedelmezőségét.

Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója a jelentésben kifejtette: a cégcsoport igyekszik rugalmasan alakítani a meglévő portfólió szerkezetét, a hatékonyabban üzemeltethető, nagyobb ingatlanelemekre fókuszálni, a kisebb elemek esetén megragadva a kiemelten kedvező értékesítési lehetőségeket. Az értékesítéséből befolyó összegeket a társaság újabb akvizíciókra kívánja fordítani. 

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, a szerdai kereskedést 179 forinton zárták, az árfolyam az utóbbi egy évben 173 és 258 forint között mozgott.

SOCIAL BOX