A Sauflon káprázatos innovációs központja egy gyáli csarnokban

Az 1985-ben alapított angol Sauflon Pharmaceuticals Ltd. közel 60 országban értékesíti kontaktlencséit és többfunkciós ápolószereit, gyáli termelőüzemében 2008-ban kezdődött meg a termelés. A cégvezetés pedig pár éve úgy döntött, hogy Magyarországon egy innovációs központot is alapítanak, amelyet azonban nem Budapesten, hanem magában a gyártócsarnokban alakítottak ki. 2012-ben előzetesen egy tervpályázat keretében a Földes és Társai […]

Az 1985-ben alapított angol Sauflon Pharmaceuticals Ltd. közel 60 országban értékesíti kontaktlencséit és többfunkciós ápolószereit, gyáli termelőüzemében 2008-ban kezdődött meg a termelés. A cégvezetés pedig pár éve úgy döntött, hogy Magyarországon egy innovációs központot is alapítanak, amelyet azonban nem Budapesten, hanem magában a gyártócsarnokban alakítottak ki. 2012-ben előzetesen egy tervpályázat keretében a Földes és Társai Építésziroda Kft. munkáját választotta ki az angol vezetőség. A feladat az volt, hogy az új innovációs központ mutassa be a Sauflon legújabb technológiáit, miközben üzleti, konferencia és tréning funkciók kialakításával egy multifunkcionális tér is jöjjön létre.

„Az innovációs központ kialakításának elsődleges oka az volt, hogy a potenciális vásárlóinkat reprezentatív helyszínen lássuk vendégül, ahol megtekinthetik a gyárat is, amely tapasztalataink szerint az egyik legjobb módszer arra, hogy az értékesítést támogassuk. Látogatókat azért is szívesen fogadunk, mert a gyár kiemelkedő technikai színvonalat képvisel magas esztétikai igényességgel és minőségbiztosítási rendszerrel, miközben a munkakörülmények is kiválóak. Ezért nem Budapesten, hanem a gyáli termelőüzemben alakítottuk ki az innovációs központunkat, ahol akár 30 főt is vendégül láthatunk, miközben a minden igényt kielégítő konferenciatermünkben tréningeket is tudunk szervezni” – mondja Peer János, a Sauflon CL Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eredmény egészen káprázatos lett, hiszen a mindössze négy hónap alatt megvalósult fejlesztés úgy tűnik fel a gyártócsarnokon belül, mintha egy patyolattiszta laboratóriumba érkeznénk. A fejlesztés egyedisége ugyanis abban rejlik, hogy nem egy önálló ingatlant építettek, hanem a gyártócsarnokon belül alakították ki az új funkciókat. Az indusztriális adottságokat és díszleteket egészen különleges futurisztikus elemekkel vegyítették, így egy semmivel sem összetéveszthető, unikális konstrukció jött létre. A doboz a dobozban típusú kialakítás meghatványozza a látványt, miközben a Bravosincord közreműködésével a bútorok és kiegészítők is maradéktalanul integrálódtak a belső terek miliőjéhez és meghatározó karakteréhez.

A kivitelezés során a csarnok homlokzatát üvegfallal nyitották meg, így a belső teret képező hatalmas passzázs még nagyobbnak tűnik, ráadásul felülvilágítókkal a természetes fény szerepét is erősítették. Majd odabent egy igazi varázslat részesei lehetünk, hiszen a csarnok vasbeton szerkezetétől elkülönülve egy új struktúrát tervezett Földes László és csapata, amely miközben illeszkedik az eredeti ingatlanhoz, egy új minőséget is képvisel azon belül. Meghatározó szerep jutott Bojti András üvegszobrász munkáinak, futurisztikus benyomást keltve a szemlélőben, hiszen a magasban lebegő tengerzöld hidak egy függőleges fadobozba futnak be, vagyis az organikus anyaghasználat és atmoszféra szinte a természetbe integrálja az innovációs központot. A hatalmas passzázs földszintjén találhatók a ruhatár, a kávézó, a teaszoba, a mosdók és a műszaki helyiségek a lifttel és lépcsővel együtt, míg az emeleten a hidak a nagy auditóriumba, a tárgyalóba és a kontaktlencse próbaszobába vezetnek.

A berendezési tárgyak, bútorok pedig nem csak az ipari díszletekhez idomulnak nagyszerűen, hanem sokszínűségük új minőséget is képvisel ebben a különleges atmoszférában. „A bútorok szintén különleges elemei a belsőépítészeti kialakításnak, hiszen a futurisztikus kereteket unikális tartalommal töltik meg, vagyis egy olyasfajta atmoszférát teremtenek, ami koherens egészet alkot, így sehol sem érezzük, hogy kompromisszumot kellett volna kötnünk. A bútorok kiválasztása és a belső terekbe integrálása során ügyeltünk arra, hogy az ipari fíling adta lehetőségekhez illesszük a stílusos, de egyben funkcionális termékeket – mondja Hidegkuti Balázs, a Bravosincord Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eredmény egészen lenyűgöző lett. A lobbyba tervezett egyedi pult, az üvegfelületbe láthatatlanul beleolvadó ülőbútorok, a kígyózó szófa és a hozzá tartozó asztalok önálló entitásként, meghatározó elemként jelennek meg a térben. A konyha és a kantin berendezései a harmóniát továbbfűzve teremtenek könnyed és elegáns café hangulatot. A tárgyalóban elhelyezett minimál stílusú Sinetica asztal színében és megjelenésében hűen asszociál a cég portfóliójára, miközben az egyedileg tervezett és gyártott auditóriumi bútorzatnak pedig az Infinity Opera kisfotelei kölcsönöznek különleges megjelenést.

Az áttetsző és lenyűgöző passzázsban lebegnek a kubista alkotóelemek, mintha csak a napsütötte tengerben a medúzákat szemlélnénk búvárkodás közben. Sőt, a passzázs hátsó falán elhelyezett nagyméretű homályosított tükörfelület szinte megduplázza az impozáns teret. Valóban minden légies és könnyed, nem is akarjuk elhinni, hogy egy gyárban tartózkodunk. Ez a felismerés csak akkor válik realitássá, ha az innovációs központ hátsó falán található ajtót kinyitjuk, és feltárul a gyártócsarnok a maga valóságában. Íme, tehát már nem csak látványkonyhák üzemelnek, hanem a látványgyárak is bepillantást engednek a kulisszák mögé. Az innovációs központ ráadásul elnyerte az Építőipari Nívódíjat is.

SOCIAL BOX