Beköszönt jövőre a Kánaán az ingatlanpiacon?

– Hogyan látja, milyen folyamatok vezettek a jelenlegi piaci hangulathoz az elmúlt években, és valójában milyen a hangulat most? Hiszen, ha akarom félig tele a pohár, ha akarom, félig üres. – A kereskedelmi ingatlanpiacot szakmai oldalról alapvetően három jelző uralja: ideális, pénzügyi, reális, amelyeket a legtöbb esetben az igényekre vetíthetünk ki. Ha innen szemléljük az […]

– Hogyan látja, milyen folyamatok vezettek a jelenlegi piaci hangulathoz az elmúlt években, és valójában milyen a hangulat most? Hiszen, ha akarom félig tele a pohár, ha akarom, félig üres.

– A kereskedelmi ingatlanpiacot szakmai oldalról alapvetően három jelző uralja: ideális, pénzügyi, reális, amelyeket a legtöbb esetben az igényekre vetíthetünk ki. Ha innen szemléljük az elmúlt éveket, elmondhatjuk, hogy 2008 környékéig a vezérelv a bérlői magatartások terén az ideális lokáció és épület megtalálása volt, és csak másodsorban jött számításba a pénzügyi oldal, illetve némely esetben a gazdasági realitás. Aztán jött a nagy ingatlanpiaci kézifék, a lendülettől „repkedtek az utastérben” a szerződéstervezetek, fejlesztendő épületek tervei, majd megállt minden, és csend következett be. A nagy tervek messze kerültek a megvalósítástól, míg karnyújtásnyi távolságon belül maradtak a kisebb projektek, de valójában senki sem akart újra nagy lendületet venni a finanszírozások téli útviszonyai között nyári gumival. A válság megismétlődésétől tartva, illetve a létrejött új környezethez igazodva minden szereplő újratárgyalta a bérleti szerződéseit – ki gyorsabban, ki jobb feltételekkel –, majd újra és újra átgyúrták a kontraktusokat.

– Még mindig tart ez a bizonyos helyben járás, vagy mára ismét lendületbe jött a piac, hogy a biztos fedezékből előbukkanva meginduljon előre?

– A bérleti díjak tekintetében – a legtöbb kategóriában – 2010-2011 körül beállt egy stabil színvonal – a korábbi években megszokott számok alatt maradva. Azóta kisebb amplitúdókkal mozog a piac, de semmiképpen sem megy tovább lefelé. Sok tényező van befolyással egy-egy tulajdonos, üzemeltető döntéseire, és nyilván mindig lesznek „jó fogások”, de a csökkenő trend 2011-re lassult, szinte megállt, és már nem követték egymást alacsonyabbnál alacsonyabb díjon kötött üzletek. E tendenciák – illetve a minket körülvevő gazdasági helyzet – függvényében a fejlesztési kedv erőteljesen visszafogott maradt, a spekulatív szó már-már nosztalgikusan csengett. Ahol pedig nincs fejlesztés, ott e tekintetben nincs nyomás a szereplőkön, vagyis a bérlők fent említett igényeinek szabad sorrendisége volt a motor. Nagyobb átjárás volt „A” és „B” kategóriák között, és míg 2010-ben látható mennyiségű „B” kategóriás házban lévő bérlő választott „A” kategóriát, mára ez is megváltozott.

– Mi történt 2014-ben? Vagyis meg lehetne-e határozni, hogy a korábbi válság alatt tapasztalható visszaeséstől milyen mértékben tudtunk elrugaszkodni?

– Érezhető irány, hogy mindenki megtanulta azt a leckét, melyet 2008 óta tapasztalunk. A bérleti díjak a kereskedelmi ingatlanpiac minden szektorában nyugalmi állapotban vannak, néha egy-egy esetben meg is emelkednek, tehát a trend már semmiképpen sem csökkenő. Sőt. Olyan helyzetben vagyunk, melyben a spekulatív szó már ismét nyer némi vonzalmat, még ha legtöbbször csak elvi síkon is. Ez pedig alapvetően jól hat a szektorra, tranzakciók oldalán folytatódik az a pozitív elmozdulás, amit 1-1,5 éve tapasztalunk. Azért lehet ezt szó szerint elmozdulásnak venni, mert amit leginkább még csak „érzünk”, talán már nem a stagnálás rendszerszerű kilengéseinek egy hulláma, hanem konkrét irány. Nem dinamikus, de konkrét. Mind a hozamok, mind a bérleti díjak olyan mutatókat eredményeznek, melyeket leginkább valaminek az elején láttunk eddig. Bízzunk benne, hogy ez a trend folytatódik, és szó szerint trend lesz belőle.

– Ezek szerint jövőre beköszönt a Kánaán?

– Arra számítok, hogy a fent leírtak alapján tovább mozdul mind a raktár-, mind az irodapiac. A mi portfóliónk telítettsége és dinamikája alapján mindenképpen izgalmas, de jó évre számítunk, ennek megfelelően tervezünk és dolgozunk.

SOCIAL BOX