500ezer m² összterületű bérleti szerződés várható idén

A teljes idei évben Budapesten összesen akár 500.000 m²-re köthetnek bérleti szerződést és idővel visszaállhat az egészséges bérleti díj szint is, ami mellett ismét érdemes lesz fejleszteni. Év végéig 16 százalék alatti üresedési rátára számítanak a budapesti irodapiacon. Saját sikereik is az élénkülést bizonyítják: 2014-ben eddig összesen közel 52 500 négyzetméteren írtak alá bérleti szerződést a CA […]

A teljes idei évben Budapesten összesen akár 500.000 m²-re köthetnek bérleti szerződést és idővel visszaállhat az egészséges bérleti díj szint is, ami mellett ismét érdemes lesz fejleszteni. Év végéig 16 százalék alatti üresedési rátára számítanak a budapesti irodapiacon. Saját sikereik is az élénkülést bizonyítják: 2014-ben eddig összesen közel 52 500 négyzetméteren írtak alá bérleti szerződést a CA Immo-hoz tartozó irodaépületekben. A budapesti irodapiacon 2013 első 9 hónapjában  240.000 m²-re írtak alá bérleti szerződést, míg ugyanebben az időszakban idén 350.000 m²-re, vagyis jelentősen aktívabb most a piac.

Ha az idei év utolsó negyedéve is hasonló lesz a tavalyihoz, amire minden esély megvan (2013 Q4-ben:150.000 m²-re írtak alá), akkor minden idők legnagyobb bérbeadási rekordja születhet meg idén, de már az első kilenc hónap eredményével is dobogós lenne a 2014-es év. – tette hozzá Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

A fejlesztések terén is élénkülés tapasztalható. 2014-ben öt irodaépületet, 67 000 négyzetméternyi irodafelületet adtak át, és 2015-ben további 37 000 m² átadása várható.

Ami az üresen álló irodaterületeket illeti a budapesti irodapiacon; tavaly 18,43%; volt az üresedési ráta, idén 3. negyedévben pedig 16,85%. Ha 2013 Q4-hez hasonlóan az idei negyedévben is 150.000 m² bérbeadás lesz, aminek a negyede valós üres terület csökkenést okoz (bővülés, új piaci belépő); akkor ez a szám 15,67%-ra csökkenne.

A CA IMMO irodaépületeiben idén számos új- vagy bővülést jelentő bérleti megállapodást kötöttek, melyek növelték a portfóliók bérbeadottságát. A CA IMMO magyarországi iroda portfóliójában idén 52 500 négyzetméternyi üzletkötés történt, amelynek 93,5 %-a hosszabbítás és bővülés, a fennmaradó 6,5 százalék pedig új üzletkötés volt. Mindezeknek köszönhetően az irodaportfolió 14,4 százaléka áll csak üresen, amely alacsonyabb a jelenleg 16,85 százalékos budapesti irodapiaci átlagos üresedési rátánál, amelyet a nem saját tulajdonban és felhasználásban lévő, vagyis spekulatív szegmensben mérnek.

A zöld minősítéssel rendelkező irodaházak aránya folyamatosan nő a budapesti irodaállományon belül. Nem csak az újonnan épülő házak fejlesztői, de a már meglévő épületek tulajdonosai is fontosnak tartják, hogy minősítsék a házaikat. A CA IMMO magyarországi irodaportfolióján belül két irodaház; a Váci úti Capital Square és a Rákóczi úton lévő R70 is megkapta a közelmúltban a nemzetközi LEED® (LEED for Existing Buildings) minősítés arany fokozatát. A tervek között szerepel további CA IMMO épületek minősítése a régióban és Magyarországon egyaránt.

2015-es kilátások

A CA IMMO továbbra is hosszú-távra tervez a régióban, jelenlétük fő fókuszát az irodaüzletág, az ingatlanvagyon stabilizálására helyezik. Magyarországon a célkitűzések közé tartozik a meglévő, nagyságrendileg 160.000-es irodavagyon megerősítése és a jelenlegi, bérbeadottsági szint stabilizálása.

„Nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy akár új befektetésben gondolkodjunk, feltéve, ha ehhez megvan a megfelelő finanszírozási és szabályozási környezet.” – mondta Gulyás Ede, a CA IMMO magyarországi ügyvezetője.

A CA IMMO szerint továbbra is a szerződéshosszabbítások fognak dominálni a magyar piacon tekintettel arra, hogy a legköltséghatékonyabb megoldás a meglévő ingatlanokban a bérleményi terület racionalizálása és költségek újratárgyalása. A korlátozott mértékű új kereslet és bővülés nem fog számottevő változást eredményezni a bérbeadottsági százalékban, annak ellenére, hogy minimális lesz az új kínálat.

SOCIAL BOX