Az 5 legnépszerűbb hazai munkahely 2014-ben

1. Vodafone A Vodafone hazai központjában a Cushman & Wakefield irányításával vadonatúj, rugalmas munkakörnyezet jött létre a Millennium City Center irodaházban, ahol a mobilszolgáltató immár 2006 óta van jelen nagybérlőként. A cellás irodákat, a zárt tereket, a merev struktúrákat szinte teljesen megszűntették, így a mintegy 1000 főt alkalmazó cég az átalakításoknak köszönhetően a korábbi 10 […]

1. Vodafone

A Vodafone hazai központjában a Cushman & Wakefield irányításával vadonatúj, rugalmas munkakörnyezet jött létre a Millennium City Center irodaházban, ahol a mobilszolgáltató immár 2006 óta van jelen nagybérlőként. A cellás irodákat, a zárt tereket, a merev struktúrákat szinte teljesen megszűntették, így a mintegy 1000 főt alkalmazó cég az átalakításoknak köszönhetően a korábbi 10 ezer m2 helyett mindössze 7500 négyzetméternyi területen is kényelmesen elfér. Az átalakítás már a fogadó térben drámai, hiszen födémáttöréssel a földszintet és az első emeletet egybenyitották, így egy igazán nagyvonalú, hangulatos és elegáns lobby jött létre. Az első emeletre egy piros lépcsősor vezet fel, mintha egy palota báltermébe lépegetnénk fel a reflektorfényben. Ha pedig hátul kilépünk a teraszra, akkor az irodaház mögött húzódó igényes park és a fenségesen hömpölygő Duna nagyszerű díszletül szolgál. A nagyteres kialakításban a munkaállomásokat break out terek és informális vagy privát megbeszélésekre is alkalmas kommunikációs szigetek, sarokbútorok, telefonkuckók, nomád munkaállomások törik meg, így harmonikus egyensúly jön létre a munkaasztalok és a közösségi helyszínek között. A kávézó elegáns és modern tömbje pedig akár egy pulzáló szív piroslik az egyes emeletek metszéspontjában.

2. MSCI

Az MSCI a Green House-ban bérel közel 4.000 négyzetméternyi irodát 300 munkatársa részére, ahol a nagyteres elrendezés a kifinomultsággal és a funkcionalitással párosul. Az U-alakú irodaház adottságainak megfelelően alakul a munkahely alaprajzi struktúrája is: a munkaállomásokat az ablak mellé csoportosították, míg a középső traktusban találhatók a tárgyalók, a csendes szobák, a relaxációs helyiség, vagy éppen a teakonyha. A modern munkafilozófiáknak megfelelően a tevékenység-alapú tervezés határozta meg a projektet. A szofisztikált és decens atmoszférát jól jellemzi a tárgyalók kialakítása, ahol az organikus, barnás színvilágba nagyszerűen illeszkedik az integrált tárgyalófal, amely a technológia és a dizájn valódi ötvözete, maga a letisztult funkcionalitás. A munkahely leglátványosabb része a 280 m2-es amerikai bisztró, amely étkező, kantin, társalgó, nappali és játékszoba. Olyan multifunkcionális tér, ahol a kollégák sokféle tevékenységet végezhetnek egyszerre, a kikapcsolódás, étkezés és relaxálás mellett akár informális megbeszélésekre is sor kerülhet, de estefelé még egy „pohár sör” is belefér, vagyis közösségépítő szerepe is jelentős.

3. Ustream

A Ustream a Párisi Nagyáruházba költözött, ahol nem csak a pazar, Y-generációs – 1800 négyzetméteres – 3 szintes irodát csodálhatjuk meg, hanem a közösségi térnek berendezett Kristálykupola is igazi kuriózum. Érdekes kontrasztként hat, hogy a világörökség részét képező, nagypolgári palotákkal megtűzdelt Andrássy úton egy elegáns épületben egy hamisítatlan startup cég telepedett meg. Az összekötő kapocs a két „világ” között maga a loft, így a régebben Divatcsarnokként működő épület hatalmas belső tereivel, indusztriális fílingjével nagyszerű otthona lehet egy technológiai vállalatnak. Az egyes szintek központi magjaként funkcionáló fedett átrium egyfajta szervezőelve a Ustream fejlesztőközpontjának is, a fókuszmunkára alkalmas munkaállomásokat pedig közösségi terek, tárgyalók és kisebb informális meeting kuckók választják el egymástól. A belső lépcsősoron át jutunk fel a 7. emeletre, ahol a Kristálykupolához köríves terasz társul, hogy a munkatársak Budapest tetején ejtőzve gyönyörködhessenek a látványban.

4. Market

A Market Építő Zrt. 2013-2014 fordulóján költözött új 1600 négyzetméteres székházába, amelyet nemes egyszerűséggel Market 5.0 néven emlegetnek. Roppant izgalmas irodateret varázsoltak a falak közé, hiszen Magyarországon egyedülálló módon egy hatalmas üzemcsarnok épületében alakította ki főhadiszállását. A Nyugat-Európában és Amerikában már divatos tendencia, miszerint üzemcsarnokokban rendezkednek be a legkülönbözőbb cégek, mifelénk még nem tűnik annyira trendinek, de most a Market ebben is úttörő szerepet vállalt. A nyitott nagyteres iroda magja középen az épület teljes hosszában végigfutó közösségi-rekreációs zóna, ahol kényelmes kanapék, fotelek, bambuszliget, nomád munkahelyek, telefonkuckók és sporteszközök sorakoznak, sőt, még egy kis kandallót is elhelyeztek itt. A szendvicspanelből és üvegfelületekből épült hatalmas csarnok recepció felöli és szemközti oldalán egy-egy emelet fut végig, amelynek egyik részét a dolgozók stílszerűen „parancsnoki hídnak” aposztrofálnak. Az indusztriális hangulat már magából a „csarnoklétből” következik, erre könnyedén rásegítettek azzal, hogy a szürke betonpilléreket, az ipari padlót és a födémet szabadon hagyták, a műszaki berendezések is láthatók, ha felnézünk a magasba.

5. Dealogic

A Dealogic az Eiffel Tér Irodaházban a folyamatos bővítéseknek köszönhetően közel 2000 négyzetméternyi területet foglal el két szinten. Itt található az országban az egyik elsők között megépült irodai csúszda. De van itt még dzsungel meg méhkas is. Az irodakialakítás több évnyi szerves fejlődés eredménye, hiszen a cég korábban még csak nagyjából 800 m2-nyi területet bérelt, majd tavaly a két szint közötti csúszdát adták át, míg idén birtokba vettek még egy nagyobb területet. A munkahely pontosan kifejezi az y-generáció igényeit, hiszen lendületes, ötletes, kreatív és sokszínű térről beszélhetünk, ahol még a látogatók számára is rögtön érzékelhető a szabadság és a könnyedség. A csúszda nem csak látványelemként szolgál, hanem jelentős funkciót is betölt, hiszen a két szinten bérelt területek egymás fölött helyezkednek el, és ezzel az extrém megoldással nagyobb födémáttörés nélkül sikerült összekötniük a két emeleten dolgozó munkatársakat.

+++

A felsorolt irodák Az Év Irodája verseny résztvevői is. A többi új irodával is megismerkedhetünk a verseny honlapján, ahol szavazhatunk is kedvencünkre.

 

SOCIAL BOX