Csodálatos budapesti irodákban jártunk! Így élünk és dolgozunk!

Ha külföldi turistakánt érkezünk Budapestre, azonnal szembetűnik a város csodálatos sokszínűsége, vibrálása és a különböző építészeti stílusok egymásra épülése. Ha itt lakunk, akkor is mantrázzuk nap mint nap, hogy Budapest milyen fantasztikus város, de igazán csak rutinból ismételgetjük. Most azonban, hogy Budán és Pesten, a belvárosban és más kerületekben, modern irodaházakban és régi patinás, századfordulós […]

Ha külföldi turistakánt érkezünk Budapestre, azonnal szembetűnik a város csodálatos sokszínűsége, vibrálása és a különböző építészeti stílusok egymásra épülése. Ha itt lakunk, akkor is mantrázzuk nap mint nap, hogy Budapest milyen fantasztikus város, de igazán csak rutinból ismételgetjük. Most azonban, hogy Budán és Pesten, a belvárosban és más kerületekben, modern irodaházakban és régi patinás, századfordulós épületekben meglátogattuk a pályázó irodákat, rá kellett döbbenünk ennek a közhelynek a valóságtartalmára, hogy a magyar főváros valóban páratlan lakóhely. Ez pedig azért lényeges, mert egy adott munkahelyet nem csak a belső atmoszféra, a színek és a formák, a kialakítási megoldások határoznak meg, hanem a lokáció, vagyis a genius loci, a hely szelleme is.

Ha belépünk egy régi főúri palotába, amely ma már irodaházként funkcionál, vagy Pest tradicionális negyedében egy modern épületben járunk, ahol kitekintve az ablakon a  szomszédos bérház gangos udvarára pillanthatunk, akkor megértjük, hogy egy iroda az alkalmazottaknak sokkal többet jelent, mint a napi nyolc óra eltöltése a hétköznapokon. Hanem egy sokkal komplexebb és sokoldalúbb élettérbe lépünk, amely valójában az adott munkavállaló sorsát is meghatározza. Hiszen ha elképzeljük, amint a dolgozók délben ebédet rendelnek, vagy leugranak a sarki kifőzdébe, miközben esetleg rálátnak a Dunára, netán kiülnek a teraszra, ahonnan párizsi hangulatban csodálhatják a pesti háztetőket, miközben feltűnik a Budai hegyek vonulata, akkor világossá válik, hogy Az Év Irodája verseny nem csupán ingatlanpiaci megmérettetés, hanem maga a nagybetűs élet, kvázi a magyar társadalom és gazdaság aktuális állapotának nagyszerű lenyomata.

Ez pedig nem csupán nagyvonalú megállapítás, hanem annak a megértése, hogy a makrogazdaság és a mi mindennapi mikroéletünk mennyire összefügg egymással. Hiszen ha kedvezőek a gazdasági számok, akkor több vállalkozás érkezik Magyarországra, akkor több hazai cég bővít és beruház, és akkor az egészséges jövőkép kitermeli az új munkahelyet, vagy a régebbiek átalakítását, megújítását. Ebben az összefüggésben pedig a pályázó irodák bejárása magát Budapestet és ezen keresztül részben Magyarországot mutatja meg: hogyan élünk, hol tartunk, kik laknak itt, kik a szomszédaink, hogyan vállalkozik a magyar, milyen kultúrát hoz ide a multi, milyen tevékenységekkel foglalkoznak a hazai munkahelyeken, hogyan érzik magukat az emberek, a fiatalok és az idősebbek, az ipszilonok, az ikszek, a zék, és bárki, aki dolgozik.

Nyilván a pályázó irodák a hazai munkaerőpiac kis szeletét mutatják be, de jelzik az irányt, hogy erre érdemes elindulni, így lehet egyénivé, trendivé, prosperálóvá és kreatívvá válni, ahol mindenki jól érzi magát, miközben versenyképes és hatékony cégekben dolgoznak. Bár a magyar alapvetően szeret keseregni, ha körbenézünk ezeken a munkahelyeken, akkor azért látjuk az élet napos oldalát. Természetesen sokféle cég működik a hazai munkaerőpiacon, amit a verseny résztvevői is nagyszerűen visszatükröznek, hiszen a teljesség igénye nélkül jártunk a Nitrogénművek igényes, új irodájában, de több Y-generációs cég (pl. HPS, Attaboy, Noguchi) ötletes, loftos hangulatú kreatív főhadiszállásán is megfordultunk, ahol valóban zajlik az élet. Benéztünk a Ustream különleges munkahelyére is a Párisi Nagyáruházban, hogy lássuk miből lesz a cserebogár, avagy egy hazai startup hogyan kerül a nemzetközi reflektorfénybe, majd az Il Bacio di Stile csodapalotájába tértünk be az Andrássy úton, hogy megtapasztaljuk a főúri elegancia háziasítását a nagybetűs divattal. Megtekintettük még egy Duna-parti palota újjávarázsolt lobby terét, egy különleges csúszdás irodát, miközben reprezentatív irodákat is górcső alá vettünk. És még sorolhatnánk a felhozatalt, de mindezt látni kell, hogy valóban érzékelhessük azt a hatalmas utat, amit bejárt a hazai munkaerőpiac a rendszerváltás óta.

+++

Január 20-ig még leadhatjuk szavazatunkat a kedvencünkre azevirodaja.hu honlapon.

 

SOCIAL BOX