Univerzális munkahelyek nyomában

A Kinnarps, a világ legnagyobb skandináv lakberendezési tárgyakat bemutató kiállításán, a február 3-án kezdődő Stockholm Furniture Fair-en mutatta be idei év trendjeit ismertető „Munkahely és élettér design a sokszínűség évtizedében” mottójú Trend Report-ját.  A tanulmány elkészítésében ezúttal is több terület, az építészet, a design és a technológiai ipar neves szakértői segédkeztek. A tanulmányon végigfutó kiemelt […]

A Kinnarps, a világ legnagyobb skandináv lakberendezési tárgyakat bemutató kiállításán, a február 3-án kezdődő Stockholm Furniture Fair-en mutatta be idei év trendjeit ismertető „Munkahely és élettér design a sokszínűség évtizedében” mottójú Trend Report-ját.  A tanulmány elkészítésében ezúttal is több terület, az építészet, a design és a technológiai ipar neves szakértői segédkeztek.

A tanulmányon végigfutó kiemelt téma a sokszínűség, mely a jövő irodáinak legfontosabb jellemzője. A kulcskérdés, hogyan lehet egyszerre kielégíteni a munkahelyeken együtt dolgozó különböző generációkból származó, eltérő nemű és személyiségű emberek munkakörnyezettel szemben tanúsított igényeit. Manapság az „építech” (techiture – a technológia és az építészet szavakból képzett fantáziafogalom) és az „irodológia” (Office Biology) fogalmait kell megismernie annak, aki otthon szeretne lenni a jövő munkatereinek világában.

A Kinnarps Stockholm Furniture Fair-re készült standját a nemzetközileg is elismert, velencei székhelyű Nichetto Studio álmodta meg. A többrétű stand kialakítása szakított a hagyományos tervezési struktúrával, így egy olyan, erősen érzelmekre ható kiállítói tér jött létre, mely hűen tükrözi a Kinnarps Trend Report-jában leírtakat.

„Egyre több és több időt töltünk a munkahelyünkön, így nagyon fontos, hogy egy szerethető, otthonos hellyé tudjuk alakítani munkakörnyezetünket.  Ez a szándék vezérelt a stand kialakításánál is. Talán nem nagyratörő vágy azt remélni, hogy sokakból sikerül majd kellemes érzéseket kiváltani vele. A munkahely nem csak egy hely, ahova dolgozni járunk, sokkal több annál: egy hely, ahol érzelmeket élünk át. Nem szokatlan dolog, hogy valaki az életre szóló szerelmet a munkahelyén találja meg” – mondta el Luca Nichetto, a Nichetto Studios alapítója.

Napjaink irodai munkakörnyezetének rendszerei egy olyan korban alakultak ki, amikor még jobbára középkorú férfiak dolgoztak kötött keretek között. Napjaink irodaképe teljesen más, így itt az idő, hogy a munkahelyek kialakítása igazodjon az ott dolgozók sokszínűségéhez.

SOCIAL BOX