Londonban és Hongkongban lehet legdrágábban irodát bérelni

A londoni elsődleges bérleti díjak a West End alpiacon 4,6 százalékkal növekedtek az év során, de még mindig 13 százalékkal elmaradnak a 2007-es rekordtól. A limitált kínálat hatására és az új fejlesztések ellenére további bérleti díj emelkedésre számítunk 2015-ben. George Roberts, a Cushman & Wakefield londoni irodapiaci szakértője elmondta: “London továbbra is vonzó a nagy, […]

A londoni elsődleges bérleti díjak a West End alpiacon 4,6 százalékkal növekedtek az év során, de még mindig 13 százalékkal elmaradnak a 2007-es rekordtól. A limitált kínálat hatására és az új fejlesztések ellenére további bérleti díj emelkedésre számítunk 2015-ben. George Roberts, a Cushman & Wakefield londoni irodapiaci szakértője elmondta: “London továbbra is vonzó a nagy, nemzetközi vállalatok részére, akik itt szeretnének letelepedni és ugródeszkára van szükségük Európa felé. Mivel az Egyesült Királyság gazdasága folyamatosan erősödik, várhatóan 2015-ben is jelentős lesz a kereslet a londoni irodaterületek iránt. A kínálat csökkenésével a bérleti díjak emelkedésére számítunk.”

A globális irodapiaci bérleti díjak 2014-ben 7 százalékkal növekedtek, mely több, mint a duplája a 2010-ben mért kb. 3 százalékos emelkedésnek. Összességében a tavalyi évben a főbb városok tovább erősítették pozíciójukat a globális rangsorban a kisebb, periférián lévő városokkal szemben. A bérlőknek továbbra is kihívásokkal kell szembenézniük, nem csak az ingatlanok tekintetében, általában, hanem azok földrajzi elhelyezkedése miatt is mely érthető veszély, Ezek a hatások sarkallnak sok céget a bérleti díjak újratárgyalására, főleg azokon a helyeken, ahol túlkínálat van.

James Young a Cushman & Wakefield EMEA régiójának irodabérbeadási vezetője hozzátette: “Európa ingatlanpiacának legfontosabb témája, az elmúlt két évben átadott fejlesztések mértéke. A közelmúltbéli fejlesztési fellendülés ellenére, az újjáéledést a kínálat irányítja, ahogy a bérlők továbbra is azon minőségi lokációkat keresik, amik megfelelő munkakörnyezetet biztosítanak az alkalmazottaknak egy ilyen kiélezett munkaerő piaci versenyhelyzetben.”

Bár azon piacokon, ahol túlkereslet lép fel, mint például London ez némileg eltérő, hiszen több bérlő már a szerződés lejárata előtt elköltözik, ha így biztosíthatja magának a szükséges, nagyobb, rugalmasabb kialakítású irodaterületet. A minőségi területek csökkenésével, a másodlagos területek egyre keresettebbek és mivel a bérleti díjak elég szilárdak, az elkövetkezendő 12 hónapban fellendülésre számítunk.

Azután, hogy London bebetonozta magát a globális rangsor csúcsára, az EMEA régió specifikációi szerint Moszkva áll a második helyen, annak ellenére, hogy itt 17 százalék csökkenés történt a bérleti díjak tekintetében, mely legfőképpen a krími helyzetnek és az ukrán állapotnak köszönhető. Az EMEA rangsor harmadik helyén Párizs áll, ahol szintén 6,3 százalékos bérleti díj csökkenés és 3,9 százalékos bérlői költség csökkenés történt az év során. A legnagyobb növekedés Dublinban történt, mely 6 helyezést lépett előre, a 19. helyre a globális rangsorban, míg Dubai és Doha a bérlői költségek növekedéséről számolhat be, 4 és 3 helyet lépett előre a 11. és a 13. helyre a világ legdrágább irodapiacainak listájában.

+++

TOP 10 LEGDRÁGÁBB HELYSZÍN, ORSZÁGOK SZERINT

 

2014

2013

ORSZÁG

VÁROS

HELYSZÍN

BÉRLŐI KÖLTSÉGEK

€/M2/ÉV

BÉRLŐI KÖLTSÉGEK

US$/SQ.FT/ÉV

 

1

1

UK

London

West End

2,344

264

 

2

2

Hong Kong

Hong Kong

CBD

1,636

184

 

3

5

USA

New York

Midtown

1,162

131

 

4

6

Brazília

Rio de Janeiro

Zona Sul

1,150

129

 

5

7

India

New Delhi

Connaught Place

1,064

120

 

6

3

Oroszország

Moszkva

CBD

1,055

119

 

7

4

Japán

Tokio

CBD

1,051

118

 

8

9

Kína

Beijing

CBD

926

104

 

9

10

Ausztrália

Sydney

CBD

878

99

 

10

8

Franciaország

Párizs

CBD

860

97

 

  Forrás: Cushman & Wakefield

SOCIAL BOX