Londoni elemzők szerint elérhetjük a 3 százalékot

Az ICBC Standard Bank globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap tájékozódó látogatást tettek Magyarországon. Tapasztalataikról összeállított, szerdán Londonban ismertetett beszámolójuk szerint az alacsony olajárak, a gyenge euró, valamint az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusából eredő olcsó finanszírozás együttes hatására “szárnyra kapott” a német gazdaság és különösen a német export, ami komoly […]

Az ICBC Standard Bank globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap tájékozódó látogatást tettek Magyarországon. Tapasztalataikról összeállított, szerdán Londonban ismertetett beszámolójuk szerint az alacsony olajárak, a gyenge euró, valamint az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusából eredő olcsó finanszírozás együttes hatására “szárnyra kapott” a német gazdaság és különösen a német export, ami komoly lendületet ad a magyar ipari termelésnek és a magyar exportnak is. A ház szerint ezt jelzi a magyar feldolgozószektor igen erős, 55,6-os márciusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) is, amelyet az exportrendelések hajtottak fel.

Az ICBC Standard Bank londoni elemzői szerint mindezek alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg többlete az idén eléri a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát. A cég közgazdászai szerint ez erőteljes makrogazdasági elegyet alkothat a szilárd gazdasági növekedéssel, amely 3 százalék is lehet 2015 egészében, és az idei év végére valószínűleg fokozatosan 1 százalékra visszagyorsuló inflációval együtt. Mindezt kiegészíti, hogy javul a kormány és a bankszektor viszonya. Ez a fejlemény megjósolható volt, tekintettel arra, hogy a magyar bankszektor jelentős része ma már hazai tulajdonban van, és az állam maga is jelentős részesedésekkel bír.

Az ICBC Standard Bank elemzői szerint az éves magyarországi infláció még jó ideig nem éri el a 3 százalékos célt a gazdaságban meglévő kihasználatlan kapacitástöbblet miatt. Emellett a forint erősödése és a magas reálkamatok is bőséges mozgásteret nyújtanak a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) további 0,45 százalékpontos kamatcsökkentésre, vagyis az újrakezdett monetáris enyhítés folytatására a 1,50 százalékos alapkamat eléréséig.

Az MNB enyhítési ciklusának várható végpontjáról megoszlanak a vélemények a londoni elemzői közösségben. Egyes citybeli házak szerint nem biztos, hogy a magyar jegybank a konszenzus által valószínűsített 1,50 százalékos alapkamatig folytatja az enyhítést, más cégek ugyanakkor nem zárják ki az ennél is alacsonyabb kamatmélypontot. Ez utóbbiak közé tartoznak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlege: véleményük szerint a 0,45 százalékpontos kamatcsökkentés a “minimum”, amelyet a monetáris tanács várhatóan végrehajt a jelenlegi enyhítési ciklusban. Az RBS londoni elemzői alapesetben áprilisra és májusra további, egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésekkel számolnak, hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy a kockázatok szilárdan a még további enyhítések felé hajlanak.

A ház szerint – függően az olajárak és a forintárfolyam dinamikájától – “erőteljes lehetőség”, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa az 1,50 százalékos alapkamat elérése után is folytatódik. Az MNB várhatóan a forint érdemi gyengüléséig folytatja a kamatcsökkentéseket. Valószínűtlen ugyanis, hogy a monetáris tanács örülne az euróval szembeni forinterősödésnek, tekintettel arra, hogy az euróövezet a magyar gazdaság első számú kereskedelmi partnere, és az importált dezinfláció fő forrása is.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői azonban a szerdán ismertetett magyar, lengyel és cseh BMI-mutatókat értékelve közölték: véleményük szerint erőteljes ugyan a kockázata annak, hogy ezekben a gazdaságokban az infláció középtávon is elmarad a célszintektől, a térség szilárd feldolgozóipari teljesítménynövekedése azonban ennek ellenére is csillapíthatja az országcsoport jegybankjainak monetáris enyhítési készségét, különösen Lengyelországban és Magyarországon. A GS elemzői ennek alapján 2015 hátralévő részében már nem is várnak további lengyel jegybanki kamatcsökkentést, az MNB részéről pedig fokozatos ütemű, összesen már csak 0,35 százalékpontos további enyhítést – vagyis 1,60 százalékos alapkamat-mélypontot – valószínűsítenek.

SOCIAL BOX