A világ legmenőbb munkahelyi campusai, ahol tejben-vajban fürdenek

A technológiai multik nem csak a technológia terén alkotnak maradandót, de a munkaszervezeteikben dolgozó Y- és Z-generációs alkalmazottak munkahelyi kultúrája is forradalmian új stílust és módszert hozott az irodák világába. Azok a cégek pedig, amelyek mára multinacionális méreteket öltöttek, szinte önálló városokat hoznak létre cégközpont címén, vagyis akár a patinás egyetemek, campusokat, parkosított ingatlanegyütteseket építenek […]

A technológiai multik nem csak a technológia terén alkotnak maradandót, de a munkaszervezeteikben dolgozó Y- és Z-generációs alkalmazottak munkahelyi kultúrája is forradalmian új stílust és módszert hozott az irodák világába. Azok a cégek pedig, amelyek mára multinacionális méreteket öltöttek, szinte önálló városokat hoznak létre cégközpont címén, vagyis akár a patinás egyetemek, campusokat, parkosított ingatlanegyütteseket építenek maguknak, hogy a saját kis birodalmuk ámulatba ejtse a világot. Van itt minden: különböző stílusú munkaállomások, szolgáltató egységek, közösségi terek, sportpályák, parkok, éttermek, kávézók, lakások satöbbi satöbbi.

Azért a technológiai cégekre jellemző a campus, mert egyrészt hihetetlen rövid idő alatt óriási piacokra és bevételre tettek szert, amelyek megalapozhatják egy-egy megaprojekt megvalósítását, másrészt a campusokhoz éppen az ő munkavállalóik fiatalos lendülete és dinamikája illik, harmadrészt pedig ezeknek a cégeknek „csupán” informatikai hátteret kell telepíteniük a falak közé, nincs szükségük nagygépekre, ipari háttérre és eszközparkra, vagyis fehérgalléros munkakörülmények és dizájnos épületekben termelhetik a profitot.

LinkedIn – Szilícium-völgy

Az AP+I Design tervezte a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózatának, a LinkedIn-nek az új központját Kaliforniában. Sunnyvale a Szilícium völgy kellős közepén fekszik a San Francisco öböl partján, ahol olyan sikercégek „tanyáznak”, mint például a Yahoo. De kicsit messzebbre is tekinthetünk, hiszen egy kőhajításnyira található Palo Alto, ahol olyan legendás cégek bontakoztak ki, mint a Google vagy a Facebook, de még mindig itt van az Amazon, a Nokia vagy éppen a Mercedes fejlesztő központja. A vadonatúj campusban három épületet bérelnek, ahol mintegy 60 ezer négyzetméternyi összterületen 3200 munkatárs tevékenykedik. A 12 hektáros területet egyébként a Kilroy Realty vásárolta meg előzőleg, amely a fejlesztésért és a 12 évnyi bérleti időszakért 315 millió dollárt kap a LinkedIn-től. Lényeges szempont volt a kialakításnál, hogy kielégítsék a felhasználók igényeit, hiszen itt a Szilícium völgyben van jelen a világ legtöbb kreatív elméje, akik jó néhány nagymenő vállalatnál kaphatnak jó fizetést.

Google 1.-Dublin

A Szilícium völgy közismerten a technológiai cégek Mekkája, ahol a világ legjobb koponyái dolgoznak. Így aztán nem csoda, hogy az igazán látványos campusok itt találhatók. Ilyen a Google központja is, amelyet Googleplexnek hívnak, és a kaliforniai Montain View-ban található San Franciscótól délre. A Googleplex kb. 110 ezer négyzetméteres területen található, amelyhez csaknem 20 ezer m2-nyi park is társul, mi most mégsem ezzel foglalkozunk első körben, hanem a cég dublini főhadiszállásával a történelmi kikötőnegyedben. Az ír campus négy épületet és közel 47 ezer négyzetméternyi teret foglal magában, a terveket pedig a svájci Camenzind Evolution építésziroda szállította. Több mint 65 országból érkeztek a munkatársak, hiszen ez a székhely az Európai Uniót, a Közel-Keletet és Afrikát, vagyis az EMEA-zónát látja el értékesítő és pénzügyi területen. Az innovatív munkaterek mellett már-már megszokottan a közösségi terek is kiemelt figyelmet kaptak, hiszen öt éttermet, 42 minikonyhát, kommunikációs központokat, játékszobákat, fitneszközpontot, uszodát, wellness helyiségeket, konferenciatermet, képzési centrumot, szervizállomásokat és több mint 400 tárgyalót és telefonkuckót alakítottak ki. A 14 emeletes „Google Docks” különleges szerepet tölt be a központban, hiszen az emeletek mindegyike unikális identitást és a Google fő értékeinek valamelyikét képviseli. A „One Grand Canal” épületben pedig megépítettek egy eredeti ír kocsmát, valamint egy könyvtárat, amely a Trinity College egyik emblematikus termét jeleníti meg.

Siemens-Bécs

A Siemens City Bécs északkeleti részében, a 21. kerületi Floridsdorf-ban található, ahol az új épületegyüttest a terület közlekedési és infrastrukturális kapcsolatainak metszéspontjában, az északi részen helyezték el. Az elővárosi vasút megállóhelyéhez közeli csomópontban nagyszabású, fogadóterületként működő, nyilvános közteret (Siemens Plaza) alakítottak ki, amely egyben a Siemens City főbejáratát jelzi. A bejárati térnél a kereskedelmi és szolgáltató egységek mellett hotel, Siemens-shop, ügyfélkapcsolati és információs központ, a Siemens Múzeum és a Siemens Forum található. Az egyes tömbök között egy logisztikai rendeltetésű „utcát”, ún. Communication Line-t hoztak létre, amely a belépéstől kezdve egy összefüggő, nagyszabású, természetes fényben fürdő tér élményét nyújtja, ahol az állandó pezsgést az ide telepített sokféle funkció generálja: tematikus éttermek, kávézók, könyvesbolt, bank, ajándékbolt, fitnesz stúdió és gyógyszertár is található itt. Az irodaterületek négy-öt szintes pavilonokba rendeződnek, amelyek jól áttekinthető iroda-csoportokat, „szomszédsági egységeket” képeznek. A terület közlekedési csomópontjában emelkedő 55 m magas, 14 szintes torony a Siemens City meghatározó látványeleme, mintegy 1800-an dolgoznak itt.

Tencent-Guangzhou

Kakukktojásként nézzünk át Kínába is, ahol az M Moser Associates tervezte a kínai internetóriás cég, a Tencent új 10 ezer négyzetméteres főhadiszállását Guangzhou-ban. A WeChat applikációt üzemeltető, villámgyorsan fejlődő cég új központja kulcsfontosságú lépés volt a társaság identitásának kialakításához, talán ezért is lett ilyen nagyvonalú és elképesztően eredeti. Egy textilipari zóna lerobbant üzemcsarnokai közül hatot szemeltek ki maguknak, amelyek közül négyben találhatók az irodák, míg a közösségi terek – mint a tárgyalók és az étkező – a maradék kettőben kaptak helyet. Az épületek elhelyezkedése az ún. Kreatív Parkban nagy feladat elé állította a tervező csapatot, hiszen egyrészt az egyes ingatlanokat össze kellett kapcsolniuk, hogy az ipari zóna többi objektumától megkülönböztessék azokat, másrészt mindegyiket önálló identitással is fel kellett ruházniuk, hogy saját személyiséggel rendelkezzenek. Az egyes csarnokokat nyitott hidakkal kötötték össze, amelyek különleges módon hálózzák be a cégközpont területét.

Apple – Szilícium-völgy

Lássuk azokat a terveket is, amelyek éppen most realizálódnak. Gigantikus harc folyik székház-ügyben a globális technológiai cégek között, ezért nem csoda, hogy a Google-nál és a Facebook-nál is megszaladt a ceruza a tervrajzokon. Így aztán az Apple sem tétlenkedett, és már 2013-ban megtudhattuk a nagy hírt, hogy csaknem 3 milliárd dollárért új csúcsszuper cégközpontot építenek a kaliforniai Cupertinóban Steve Jobs kezdeményezésére. A 60 hektáros – mintegy hat fő épületből álló – komplexum a brit Foster + Partners cég tervei alapján készül el, és csaknem 12 ezer alkalmazottat tudnak majd itt elhelyezni. Miután azonban a legendás Jobs meghalt, a tervek némileg átalakultak mind anyagi, mind tervezési szempontok alapján. Persze maradtak az elképesztő számadatok. Így például mintegy 6 km2-nyi üvegfelület burkolja majd a komplexumot, és az igények teljesítése érdekében a német Seele cég megduplázta a kapacitását tavaly óta. Eredetileg 2015-re tervezték az átadást, de most csúsznak a tervek.

Facebook – Szilícium-völgy

A Facebook még 2009-ben helyezte főhadiszállását a kaliforniai Palo Alto-ba egy 14 ezer nm-es komplexumba, és azóta már egy új nagyszabású campus kivitelezése is megkezdődött. A zöldtetős, Frank Gehry-tervezte központ majd egy földalatti folyosón keresztül kapcsolódik a jelenlegi székhelyhez, és csaknem 6000 új alkalmazott fog itt helyet kapni. Frank Gehry egy különleges építészeti koncepciót tett le az asztalra, hiszen egy gigaméretű nyitott irodát tervezett a Facebook számára. A csaknem 45 ezer négyzetméteres komplexum egy tölgyfaligetekkel benépesített hegyoldalra fog hasonlítani. Az épület tetején és körben mindenhol parkot alakítanak ki, vagyis a zöldterület szinte teljesen befedi az új komplexumot. Gehry eredeti terve persze sokkal extravagánsabb volt, de végül néhány ötletéről le kellett mondania. Így egy különleges pillangószárny-szerű épületet is tervezett, de Mark Zuckerberg Facebook tulajdonos lefújta, mondván, hogy túl hivalkodó lenne. Így a végső terv szerint a fehér díszvakolat beágyazva a zöld területekbe természetes karaktert kölcsönöz majd az épületeknek, és szerényebb formában jelennek meg az eredeti ötletekhez képest.

Google 2. – Szilícium-völgy

A Google sem tétlenkedik, hiszen a Bjarke Ingels Group és a Heatherwick Studio tervezte meg az új székhelyüket Mountain View-ban. Az ingatlanegyüttest mesterséges égbolt fedi majd, amely négy gigantikus üvegtetőből áll össze. Mozdíthatatlan betontömbök helyett könnyűszerkezetes blokkokban gondolkodnak, amelyeket olyan könnyen lehet mozgatni, mint ahogy a cég új innovatív termékeket fejleszt. Nagy áttetsző előtetők fedik majd a komplexumot, amelyek a megfelelő fény és levegő beengedésével kontrollálják a belső klímát is. Az emeleteket lejtősen alakítják ki, amelyekhez hatalmas rámpaformájú elemek csatlakoznak, így a munkatársaknak nem kell rendszeresen lépcsőt használniuk, ha egy másik szintre szeretnének eljutni. Mintegy 10 ezer főnyi munkaszervezet számára épül majd a campus, amelynek 5 ezer lakás is a része, így a kollégák egy része itt fog dolgozni és lakni. Amúgy a campus körül számtalan kerékpárutat fognak kijelölni, így a kedves dolgozó akár az íróasztaláig is biciklizhet, és egyszerűen kitámasztja a bringáját a laptopja mellett. A campus területe tele lesz gyalogos ösvényekkel, parkokkal, tengerparti helyszínekkel, üzletekkel és kávézókkal is, így aztán valódi kis várost hoz létre a technológiai multi.

SOCIAL BOX