Dél-Buda lesz az új Váci út

Pál Tamás, az Eston iroda-bérbeadási részlegvezetője a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az újonnan átadott irodaházakat gyorsan bérbe tudják adni, amit jól jelez a szóban forgó ingatlanok magas kihasználtsági rátája is. Egyre hosszabb bérleti időszakokban gondolkodnak a bérlők és a bérbeadók, ráadásul a válság öntisztító hatást generált a vállalati szférában, hiszen a hazai cégek egyre profibb […]

Pál Tamás, az Eston iroda-bérbeadási részlegvezetője a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az újonnan átadott irodaházakat gyorsan bérbe tudják adni, amit jól jelez a szóban forgó ingatlanok magas kihasználtsági rátája is. Egyre hosszabb bérleti időszakokban gondolkodnak a bérlők és a bérbeadók, ráadásul a válság öntisztító hatást generált a vállalati szférában, hiszen a hazai cégek egyre profibb vállalati stratégiákat dolgoznak ki, amelyek az irodabérleti piacon is jelentkeznek. Nem ritka a 10 éves bérlet sem, sokszor a bérbeadók nagy kialakítási hozzájárulást kínálnak, így sok esetben nagyon olcsón költözködnek a bérlők.  A bérlők is egyre optimistábbak, a cégek lehetőség szerint feljebb lépnek, vagyis jobb minőségű irodaházakba költöznek. A bérlők számára a hosszú távú cégstratégia részévé válik a bérleti piac nyomon követése, hogy megfelelő pillanatban jó paraméterekkel válthassanak irodát, vagy hosszabbíthassák meg jelenlegi munkahelyük szerződését. 

Az alpiacokat illetően Dél-Buda felértékelődését várja a szakértő, a négyes metró pozitív hatása lassan beérik, és ez a városnegyed lehet az új „Váci úti” irodafolyosó. Hiszen miközben már tíz éve is ígérték az új metrót, és már akkor is ilyen szemszögből “mozgott” a helyi ingatlanpiac, immár valósággá vált az új földalatti, ami fellendítheti a helyi fejlesztési piacot is. Jó néhány terület kínálja magát, így például a Kopaszi gát mellett az öbölnél is megjelenhetnek új beruházások. A kelenföldi intermodális központhoz kapcsolódó Futureal fejlesztés is a városnegyed szerepét növelheti. Ráadásul multifunkcionális projektről beszélhetünk, hiszen a Budapest ONE nem csak irodapark-projekt, hanem számos szolgáltatási kínálnak majd a leendő bérlőknek, sőt, a közelben épül egy új bevásárlóközpont, az Etele City Center is.

A befektetők immár általánosságban is multifunkcionális projektekben gondolkodnak, ezért is futott be a Váci út (irodaházak, plázák, szolgáltatások, éttermek stb.), vagyis nem építenek meg pusztán egy irodaházat, hanem a dolgozók számára bevásárlási lehetőséget, szolgáltatásokat is biztosítanak – komplex projektekben kell gondolkodni. Az Y-generáció térnyerésével egyre nagyobb igényeket támasztanak a bérlő cégek, amelyek már a fejlesztési piac irányait is meghatározhatják, tette hozzá Pál Tamás. A városközpont jellegű fejlesztésekre jó példa a Corvin sétány, de a már említett Budapest ONE is komplexitásban gondolkodik. A pozitív jeleket tovább erősíti, hogy a jelentős előbérleti szerződések terhére a projektek egyre nagyobb hányadát képezheti a spekulatív jelleg, amely megint csak a jövő vetett bizalom jele.