Mennyiért bérelhetünk irodát Buda modern, ikonikus irodaházaiban?

Mint már az ipari ingatlanokból kialakított irodaházak bemutatásánál megjegyeztük, Budán kevés karakteres irodakörzet alakult ki köszönhetően a kisebb népsűrűségnek és a dombos geográfiai viszonyoknak, így inkább irodaház-típusok szerint jellemezzük Buda irodatérképét, amely alapvetően három fő részre osztható: Észak-Buda, Dél-Buda és Buda Központ. Mi most azokat a modern irodaházakat mutatjuk be, amelyek hazai viszonylatban kiemelkedő építészeti […]

Mint már az ipari ingatlanokból kialakított irodaházak bemutatásánál megjegyeztük, Budán kevés karakteres irodakörzet alakult ki köszönhetően a kisebb népsűrűségnek és a dombos geográfiai viszonyoknak, így inkább irodaház-típusok szerint jellemezzük Buda irodatérképét, amely alapvetően három fő részre osztható: Észak-Buda, Dél-Buda és Buda Központ. Mi most azokat a modern irodaházakat mutatjuk be, amelyek hazai viszonylatban kiemelkedő építészeti karakterrel rendelkeznek, vagyis az átlagból kiemelkedve saját egyéniséggel ruházhatók fel, és a történelmi városrészeket plusz esztétikai minőséggel egészítik ki.

Millenáris Avantgarde és Modern

Túránk először a Millenáris Parkba vezet, amely már-már kultikus szintre emelkedett, és függetlenül a politikai mellékzöngéktől a hazai barnaövezeti rehabilitáció egyik zászlóshajója. A Buda belső negyedében éktelenkedő ipari komplexumot az igényes lakóövezethez igazították úgy, hogy eközben a társadalom széles rétegei számára szükséges funkciókat is telepítettek (múzeumok, rendezvényközpont, kávézók). A Millenáris Irodaházak a régi Ganz gyárterep átalakításának utolsó fázisát jelentették 2009-ben, hiszen két új épület került a parkba, illetve egy újonnan épült („Avantgarde”), míg a másik („Modern”) egy régebbi ingatlan egyes elemeinek felhasználásával magasodik a parkban. Mindkét épület egyedi megoldásaival színesíti az építészeti örökséget, miközben ugyanitt található a Millenáris Irodaház Classic, amely egykor a Ganz központjaként funkcionált. Az iroda.hu oldalán az Avantgarde-ban 16-18 euró/hó/m2-ért bérelhetünk irodát, az üzemeltetési díj 1700 forint/m2/hó. A Classicban pedig 1250 forint/m2 az üzemeltetési díj havonta, a bérleti díj pedig megállapodás kérdése.

Residence Irodaházak

A Duna-part és a Batthyány tér közelében található Residence irodaházak két épülete összesen mintegy 19 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkezik. Az ingatlanegyüttes népszerűségét jól jelzi, hogy az iroda.hu által megrendezett Az Év Irodája versenyen Az Év Irodaháza közönségdíjat nyerték el 2013-ban. A két irodaház a történelmi városrészhez harmonikusan illeszkedik impozáns mérete ellenére is, amelyeknek nem csak az építészeti értéke kimagasló, hanem többek között itt bérel irodát a 2015-ben Az Év Irodája győztes Dentsu Aegis Network Hungary, de a korábbi években indulók közül is jó néhány különleges munkahely itt működik. Az iroda.hu adatai szerint egy négyzetméternyi irodát havonta 11,5-12,9 eurós áron kínálnak, miközben 3,8 eurós/m2/hó üzemeltetési díjat kérnek.

Krisztina Palace

A Bel-Buda határán elhelyezkedő Krisztina Palace mind lokáció szempontjából, mind esztétikai minőségben a hazai kereskedelmi ingatlanok élmezőnyében helyezkedik el. A teljes magasságában üvegezett és alumínium panelekből álló, nyitható elemekkel tagolt, Nagyenyed utcai homlokzati felület a nemzetközileg is elismert Dominique Perrault építész tervei alapján készült. A Krisztina Palace-ban dolgozó munkavállalók számára a bevásárlási, szórakoztató, étkezési, szolgáltatási lehetőségek egyaránt adottak a közeli komplexumokban (Mammut és MOM Park). A szomszédos metró pedig a város legkülönbözőbb részeibe szállítja a dolgozókat, miközben az agglomeráció is elérhető a Budaörsi úton keresztül, illetve az M0-ra csatlakozva. Az iroda.hu oldalán a bérleti díj 12,75-15,5 euró/hó/m2 között szóródik, míg az üzemeltetési díj 3,59 euró/hó/m2.

Alkotás Point

Az ingatlanegyüttes az Alkotás úton csatlakozik a MOM Parkhoz, amely a 12. kerület legújabb város- és üzleti központja, a szinergiahatás előnyeit tehát bátran élvezhetik. A 20 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező három szárnyból álló irodaház elnyerte a Budapesti Építészeti Nívódíjat, ami igazolja, hogy a több mint tíz éves épület merész formavilágával a mai napig a leglátványosabb irodaházak egyike Budapesten. Három szárnyának éke az ég felé tör, amely a konformista kereskedelmi fejlesztések mellett igazi erény, így nem csak a használók, hanem a város számára is hozzáadott értéket jelent. Tömegközlekedés szempontjából is elsőrangú helyszín, hiszen közel van a hármas metró, miközben a villamossal és autóval a város frekventált területeire is gyorsan el lehet jutni. Az iroda.hu oldalán 12,75-13,5 eurós m2-árakkal találkozhatunk havonta, az üzemeltetési díj pedig havonta 1350 forint/m2. A KTSZ is a maga 3,18%-os értékével kedvező mértéket mutat.

Science Park

A Petőfi híd budai hídfőjénél található, csaknem 30 ezer m2-es ingatlanegyüttes szintén nem mostanában épült, mégis különleges formavilágával Újbuda színfoltja, az innovatív alaprajzi megoldások pedig jó alapot teremtenek a falak között folyó innovatív munkához is. A környék szürkeállománya szintén kiemelkedik, hiszen az ELTE campusát alkotó különleges épületek mellett az Infopark is itt található, vagyis egy pezsgő atmoszférában építették fel a komplexumot. A négyes metró átadása jótékony hatással van a környék tömegközlekedésére, bár ezzel eddig sem volt baj, hiszen a 4-6-os villamossal pillanatok alatt el lehet érni Pesten a kettes vagy a hármas metró megállójáig. 2013 júliusában a Science Park megkapta a BREEAM in Use „Very Good” minősítést, amely jelzi az elmúlt időszak alapvető műszaki felújításait. Az iroda.hu oldala szerint a bérleti díjak 12-12,5 euró/hó/m2 között mozognak, amelyhez átlagos 3,83 euró/m2/hó üzemeltetési költség járul, a KTSZ pedig kedvező 3%.

+++

Budai iroda-körképünk első részében a loftjellegű ipari ingatlanokkal foglalkoztunk.

SOCIAL BOX