Buda zöld paradicsomai – irodaparkok, campusok

Buda eltérő adottságú városrészekkel rendelkezik, amelyek meghatározzák az egyes helyszíneken kialakított irodaparkok miliőjét, jellegzetességét és megközelíthetőségét. Mi most egy gyors virtuális körút során végigjártunk néhány jellegzetes budai irodaparkot, ahol nem csak az alapvető jellemzőket, hanem az iroda.hu segítségével a leendő bérlők számára a költségeket is összegyűjtöttük. Igazságos módon, mind Észak-Budán, mind Dél-Budán 3-3 irodaparkot mutatunk […]

Buda eltérő adottságú városrészekkel rendelkezik, amelyek meghatározzák az egyes helyszíneken kialakított irodaparkok miliőjét, jellegzetességét és megközelíthetőségét. Mi most egy gyors virtuális körút során végigjártunk néhány jellegzetes budai irodaparkot, ahol nem csak az alapvető jellemzőket, hanem az iroda.hu segítségével a leendő bérlők számára a költségeket is összegyűjtöttük. Igazságos módon, mind Észak-Budán, mind Dél-Budán 3-3 irodaparkot mutatunk be, amelyek nem teljesen fedik le az iroda alpiacokat.

 

Észak-Buda

1. Graphisoft Park

Észak-Budán a Szentendrei út mellett az  emblematikus Graphisoft Park valaha óbudai gázgyárként élte fénykorát, de szerencsére a magánszektor élelmes képviselője új funkcióval ruházta fel. A szellős, parkosított, campus jellegű ingatlanegyüttesben főként technológiai cégek leltek otthonra, elég ha a Microsoftot, az SAP-t, illetve a parkot fejlesztő Graphisoftot említjük. Az SAP nyitott teres irodakultúráját, illetve legújabb kollaboratív laborját már több cikkben is részletesen bemutattuk a realista.hu társoldalán, az irodablog.hu-n. 1998-ban a Graphisoft költözött ide elsőként, aztán a cég saját ingatlanfejlesztő vállalatot alapított, amely további irodatereket kínált a betelepülő vállalatok számára. A tech cégek mellett biotechnológiai laborok és gyógyszerkutatási labor is helyet kapott, így jelenleg itt 40 vállalat működik több mint 2000 dolgozóval. A helyszín a Duna-part festői környezetében elterülő 16 hektár, a közelben található egy hipermarket jelentős üzletsorral, így a munkatársak étkezési és bevásárló igényei is ki vannak elégítve, míg a HÉV villámgyorsan a 4-6-os villamoshoz vagy éppen a piros metróhoz szállítja az utasokat.

2. MOM Park

Szintén különleges fejlesztés a MOM Park, amely mint a neve is mutatja, a Magyar Optikai Művek (MOM) gyártóbázisa volt valaha. Az 1876-ban alapított gyárkomplexum világhírnévre tett szert, hosszú dicsőséges pályafutásának 1997-ben munkagépek vetettek véget. Sokan aggódtak, hogy mi épül a műemlék jellegű csarnokok helyére, végül egy sikeres multifunkcionális központ alakult ki irodaházakkal, bevásárlóközponttal és lakóépületekkel igényes, parkosított környezetben. A MOM Park a felújított művelődési házzal, a Gesztenyés kerttel és a sportkomplexummal együtt a Hegyvidék új központjává vált 2001-es átadása után. A park közel 40 ezer m2-nyi területen helyezkedik el, ahol 30 ezer négyzetméternyi beépített területről beszélhetünk: a munkahelyek nem csak az önálló irodatornyokban, hanem a bevásárlóközpont fémjelezte komplexumban is helyet kaptak, mindemellett 166 lakást is kialakítottak. Az iroda.hu oldala szerint a MOM Park Irodákban 12,5-14 euró/m2/hó között bérelhetünk munkahelyet, míg az üzemeltetési díj 1350 forint/m2/hó. Szintén a parkban található a MOM Park Towers, ahol az irodatornyokban 15-16,5 euró/m2/hó a bérleti díj, míg az üzemeltetési költség 4,19 euró/m2/hó.

3. Szépvölgyi irodapark

Óbudán a Szépvölgyi út elején a pezsgő Kolosy térnél található a mintegy 50 ezer négyzetméternyi irodaterülettel rendelkező Szépvölgyi irodapark, amely hat hektáros területen Rózsadomb és Zöldmál előterében található, vagyis igazán impozáns lakónegyedek övezik. Az irodapark kialakítása során patikamérlegen egyensúlyozták ki, hogy ne legyen túlzsúfolt, mégis a hatalmas területen megfelelő számú épületet húzzanak fel, hogy egységes hatást biztosítsanak. Így valójában egy kis városnegyed született, ahol az irodaterek mellett egyéb szolgáltatások, üzletek és vendéglátóhelyek szolgálják az itt dolgozók és lakók igényeit, miközben a Budai hegyek közelsége megfelelő rekreációra is lehetőséget biztosít. A terület szélén található Szépvölgyi Business Parkban az iroda.hu szerint 11,5-13 euró/m2/hóért bérelhetünk irodát 1200 forintos/m2/hó üzemeltetési költség mellett.

Dél-Buda

1. Infopark

Budán haladjunk dél felé a Duna mellett, és a Petőfi híd lábánál egy hatalmas parkba jutunk, ahol mindössze pár évtized alatt jelentős fejlesztéseknek lehettünk a tanúi. Nem csak az ELTE campusának új épületei, a Science Park különleges tömbje vagy éppen a Tüskecsarnok jelentik a látványosságot, hanem az Infopark igényes irodaházai is különleges helyszínné avatják a környéket. Az ingatlanegyüttes Közép- és Kelet-Európa első innovációs és technológiai parkjaként hirdeti magát, ahol hasonlóan a Graphisoft Parkhoz a technológia és az informatika élversenyzői dolgoznak. Az irodaparkban közel 100 000 m2 bérbeadó terület épült fel 2009-ig, többek között a Lufthansa Systems, a Magyar Telekom, az IT-Services Hungary és a Nemzeti Innovációs Hivatal is itt bérel jelentős irodatereket, az Infopark E épületben pedig az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye található. Az iroda.hu szerint 11-13 euró/m2/hó között bérelhetünk irodát a park különböző irodaházaiban.

2. Bartók Udvar

Bár a 2008-ban átadott Bartók Udvar kevésbé viseli magán a zöld parkosított campus jegyeit, az „A” és „B+” kategóriás irodaházakból álló komplexum 4 épületében összesen 10.500 m2 iroda és 4.000 m2 kereskedelmi- és raktárterület áll a bérlők rendelkezésére. Az irodapark a Dél-Buda ütőerének számító Bartók Béla úton található, ráadásul Újbuda az egyik legintenzívebben fejlődő fővárosi kerület: a közelben fejlesztik a kelenföldi intermodális központot, amely jelentősen felértékeli a környéket, sőt, még bevásárlóközpont is épül a városrehabilitációs projekt során. A megközelíthetőség a négyes metró átadása után már amúgy is sokat javult, az intermodális központ kialakítása után pedig az agglomeráció is könnyebben elérhető lesz vasúton. Nemrég jelentették be, hogy a második fázis kivitelezési munkálatait hamarosan elindítják, amelynek során az InfoGroup 4,8 milliárd forintból fejleszt mintegy 17.000 négyzetméternyi irodaterületet, a tulajdonos a BREEAM-minősítés megszerzését is célul tűzte ki. Az iroda.hu oldal szerint az egyes épületekben 4-12 euró/m2/hó között szóródnak az árak, míg a második ütemben egy m2-nyi iroda havonta 12-13 euróba kerül majd 3,55 euró/m2/hó üzemeltetési díj mellett.

3. Office Garden

Sokan Újbuda déli részét tartják a következő irodaépítési láz helyszínének, mindenesetre a Budafoki út vonzáskörzetében jó néhány kereskedelmi ingatlan épült, és fog épülni a jövőben is. Az Office Garden irodapark a környék egyik grandiózus projektjeként indult, hiszen 4 hektáron mintegy 75 ezer négyzetméternyi irodatér kialakítása volt a cél 5 épületben. A Duna-parthoz közel, a Szerémi–Budafoki út által határolt területen egyelőre a válság közbeszólt, és most két ingatlanról beszélhetünk. Az irodapark autóval és tömegközlekedési eszközzel is könnyen megközelíthető, emellett a közeli Új Buda Centerben számos üzlet és szolgáltatás áll a dolgozók rendelkezésére. A négyes metró természetesen a környék elérhetőségét jelentősen megnövelte, a közeli Lágymányosi öböl pedig rekreációs szolgáltatások tekintetében emeli a terület presztízsét. Az iroda.hu szerint az első épületben 11,5-12,5 euró/m2/hóért bérelhetünk irodát 1140 forintos/m2/hó üzemeltetési költség mellett, míg a második épületben 12,5 eurós/m2/hó árral találkozhatunk.

+++

Buda legjobb munkahelyei sorozatunk:

Buda loftos munkahelyei

Buda modern irodaházai

További irodaház-mustránk cikkei:

Belvárosi irodaházak

Váci úti irodafolyosó

SOCIAL BOX