Irodaházak Éjszakája hetedszer – II. rész

Az Egis székháza után a résztvevők három busszal – köztük a jó hangulatról gondoskodó partybusszal – indultak a Graphisoft Parkba, ahol először Hartmann Erik építész előadását hallgatták meg az ipari és technológiai park történetéről. Majd ezután Az Év Irodája versenyen 2017-ben az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat elnyert Fogadó Épületben Sugár Péter a Radius B+S építészirodától ismertette a tervezés részleteit. A Graphisoft R&D […]

Az Egis székháza után a résztvevők három busszal – köztük a jó hangulatról gondoskodó partybusszal – indultak a Graphisoft Parkba, ahol először Hartmann Erik építész előadását hallgatták meg az ipari és technológiai park történetéről. Majd ezután Az Év Irodája versenyen 2017-ben az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat elnyert Fogadó Épületben Sugár Péter a Radius B+S építészirodától ismertette a tervezés részleteit.

A Graphisoft R&D egy 1982-ben Zuglóban alapított garázscégből nőtte ki magát, majd fejlesztette ki 1984-ben az első 3D-s szoftvert, később pedig az ArchiCAD a világ vezető szoftverévé vált a 3D tervezésben. A legjobb munkatársak megnyerésére már a kilencvenes évek végén az alkotó közösségek létrehozását segítő csendes környezetet kerestek.

Ehhez kitűnő helyszínre leltek az egykori óbudai gázgyár szívében, a közvetlenül a Duna-parton elterülő 16 hektáros zöldterületen, ahol eredetileg saját maguk számára kezdték meg az irodaházak építését. Aquincumon, a római település helyszínén, a régi értékek megőrzésével kezdték építeni a jövőt. A Parkban azóta 16 különböző méretű irodaház épült fel, amelyek zömében információ- és biotechnológiai cégek irodái és laboratóriumai találhatók, de itt működik a Bojár Gábor által alapított Aquincum Institute of Technology Magánegyetem is.

A Graphisoft Parkot a design és az építészet kedvelőinek nem kell bemutatni; az első „G” épület immár 21 éves – a közelmúltban átesett egy komolyabb ráncfelvarráson is. Hartmann Erik a Park koncepciójáról mesélt: önkéntes visszafogottság a beépíthetőségnél, a legkiválóbb építészek és belsőépítészek a kivitelezésnél. A felszín alá terelt autók, rengeteg zöld felület, kapcsolat az élő Dunával – az alapelvek nem változtak az elmúlt 21 év alatt.

Ha hihetünk az este során felvázolt koncepcióterveknek – és miért ne tennénk – akkor a most feltárás alatt lévő déli és északi területek is hasonló épületekkel gazdagodnak a következő években, tovább bővítve a jelenleg mintegy 6000 főnek munkahelyet biztosító Graphisoft Parkot.

A klinkertégla burkolat várhatóan továbbra is meghatározza majd az architektúrát, de mindig frissen, a modernizmus legjobb elemeit beépítve épülnek a házak. Sugár Péter szerint Magyarországra azt szokták mondani, hogy „követő építészetünk van”, azaz nem nálunk találják ki a trenddiktáló megoldásokat, de elég jók vagyunk abban, hogy megítéljük, mi az, amit a korszerű irányzatokból – sallangoktól mentesen – érdemes adaptálni.

A tavaly átadott 3000 négyzetméteres ún. Fogadóépület jó példa erre, bár ez éppen vállaltan elszakad a téglaburkolattól; ehelyett hatalmas üvegfelületek hirdetik az átláthatóság, a nyitottság filozófiáját. Nem mellesleg az Ilyés-Fekete Zsuzsanna, Kun Tamás, Sugár Péter építésztrió az általuk tervezett Fogadóépülettel Budapest Építészeti Nívódíjat kapott 2018-ban. 

Az Irodaházak Éjszakájának utolsó állomásaként a 2001-ben felújított Ybl-Palotát tekinthettük meg, amelynek földszintjén az idén került kialakításra a 20 éves All You Can Move SportPass irodája. Erről részletesen a sorozat 3. részében mesélünk.